Początki nowego ogrodka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, nie spędzam tu wakacji, ale tu mieszkam. W pewnym sensie jednak masz rację, bo czuję się tu jak na nieustających wakacjach. W Irlandii odwiedzałam region Galway, raczej to hrabstwo Clare z jego słynnymi moherowymi klifami. Bardzo żałuję, że moje wszystkie fotki wyżarły trojany. Odzyskałam trochę z poczty e-mailowej, niestety, marnej jakości. Widoki te zapierają dech w piersiach i chętnie zobaczyłabym je ponownie. Żałuję również, że nie miałam okazji uczestniczenia w żadnym koncercie muzyki celtyckiej. W moim regionie właśnie teraz odbywa się festiwal tejże muzyki, ale zdecydowanie wolę tę irlandzką, niż bretońską. Natomiast jeśli chodzi o kuchnię, to zupełnie na odwrót...Fotki z wybrzezem bretoskinskim.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Przepiękne widoczki pokazujesz :D
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53

Post »

Felu ale z Ciebie szczęściara :D Cały rok na wakacjach :lol: Przepiękna plaża :roll: A najbardziej podoba mi się ten taras widokowy :roll:
Wstyd się przyznać..byłam w Galway na dwudniowej wycieczce i nie widziałam klifów.. :cry: ;:24
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, Bretania mnie ciągle zachwyca i ciągle odkrywam nowe, piękne zakątki.
Aniu, nic straconego, ale szczerze Cię namawiam do tej wycieczki. Te klify są niesamowite. Myślę też, że dobrze byłoby spędzić tam nieco więcej czasu. Podobno północno-zachodnie wybrzeże ma najwyższe klify, ale nie jestem tego pewna. Dobrze też trafić na słoneczną pogodę. Podczas moich dwóch pobytów często była mgła lub padało.
Pokażę Wam moje nowe zwierzątko, które nazywa się AEONIUM. Ostatnio też kwitnie plumeria, tylko nie wiem dlaczego bardzo szybko opadają jej kwiatki. Szkoda, bo są niezwykle piękne. Jutro, może pojutrze zrobię im fotki.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
GosiaOsw
200p
200p
Od: 8 gru 2007, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ech...piękne masz widoczki, rzeczywiście prawie jak na nieustających wakacjach :) A co do muzyki celtyckiej to ostatnio bardzo często słucham, ale zespołów polskich grających w takim stylu. Mimo to na żywo taka muzyka robi niesamowite wrażenie :D
"Nie stój nad kwiatem z konewką i batem,to na nic..."
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p

Post »

Felu a te roślinki to domowe,czy ogrodowe?Cudne :!:
Jaka teraz u Was pogoda?Bo u nas zimno i pada ;:47

Pozdrawiam Ania.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, nie odmówię sobie tej przyjemności i myśląc również o Ani, wysyłam tę oto piękną piosenkę: http://www.youtube.com/watch?v=0B7sH5QLyXY
Ogródek Feli
x-d-a

Post »

Felu, dziękuję za wyjaśnienia dot. architektury bretońskiej.
Pięknie tam jest, ciekawa jestem tylko, co z pogodą? Czy rzeczywiście tak często pada, jak zwykło się uważać? Czy teraz, latem, mieszkając tak blisko morza korzystasz z plaży i kąpieli morskich, czy też woda jest za zimna :?:
Pozdrawiam :lol:
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, trochę pochmurno, ale nie jest żle, dość ciepło 23°. W taki dzień obie roślinki mogą zostać na tarasie. W czasie upalnych, czy deszczowych dni , trzeba zabierać je do domu. Obie nie lubią być zbyt mocno podlewane i nie znoszą silnego bezpośredniego słońca. Aten taras jest wyjątkowo nasłoneczniony. Idę teraz rozsadzać truskawki. Ślimaki tak bardzo zachwycone są jakością truskawek, że nie pozostawiają nam tylko te zielone. MiaLam tylko cztery krzaczki potem dokupiłam jeszcze cztery, te z czerwonymi kwiatkami. Puszczają dużo wąsów, będzie dużo krzaczków :lol: . I jeszcze piosenka http://www.youtube.com/watch?v=UC6cvkErcgk
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalu, jutro odpowiem, już muszę iść do ogrodu. ;:100
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
GosiaOsw
200p
200p

Post »

fela pisze:Gosiu, nie odmówię sobie tej przyjemności i myśląc również o Ani, wysyłam tę oto piękną piosenkę: http://www.youtube.com/watch?v=0B7sH5QLyXY
To ja polecam polski zespół Shannon, to akurat piosenka ze specjalnego projektu http://www.youtube.com/watch?v=kN8a0aLpku8
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, dziękuję, super piosenka. Tutaj jest bardzo popularna w wykonaniu Alana Stivella, który śpiewa ją, jak wiele innych, po bretońsku. http://www.youtube.com/watch?v=atxyOCHFd8U
Dalu, rzeczywiście panuje taka opinia, iż Bretanii często pada. Mieszkam na południu w Finistere tuż przy granicy Morbihan. Tu klimat jest z pewnością bardziej łagodny niż na północy. Przede wszystkim zimy są łagodne min temp. -5°C i to tylko wcześnie rano, potem w ciągu dnia jest już dodatnia. Taka zima trwa tu tylko kilka dni, no to z taką zimą mogę mieć umowę do końca dni moich. W tym roku była surowa i długa, jak mawiają bretończycy, bo trwała 3-4 tygodnie. Mieszkam tu od siedmiu miesięcy i nie powiedziałabym, że pada tu często, na północy z pewnością tak. Co do lata to nie jest ono tak upalne jak bywa to w Polsce, najwyższa temperatura jakiej tu doświadczyłam dotychczas to 26°C. Generalnie przyjemny klimat, choć niekiedy Bretanią targają staszne wichury. Podczas każdego weekedu spacerujemy po plażach lub brzegami skalistych wybrzeży. Mogę godzinami obserwować ten oceaniczny spektakl. Ciągle zmienia się tu światło, wilgotność powietrza i wobec tego ciągle zmieniają się kolory. Ludzie serfują tu cały rok, ale w piankach. Teraz wielu zażywa kąpieli bez ochronnych pianek, ale dla mnie ta woda jest ciągle za zimna. Oni są może przyzwyczajeni, bo żyją tu od dzieciństwa. Kończę Dalu, bo właśnie jedziemy na pobliską plażę ( tylko 12km). ;:100
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalu sprawdziłam wczoraj, temp. pow. 23°C, temp. wody 16°C ? a więc mało zachęcająca do kąpieli, chyba że w piance. A to fotki z wczorajszego spaceru.
Obrazek Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p

Post »

Felu dziękuję za piosenkę.Piękna. :roll:
Fotki z plaży cudowne :roll: Woda rzeczywiście zimna :shock: A tutaj się kąpią nawet w lodowatej.Brrryyy.W tamtym roku w maju byłam w szoku jak zobaczyłam kąpiące się dzieci,ja tylko zamoczyłam nogi..była tak zimna,że aż szczypało :shock: :shock:

Pozdrawiam Ania.
Awatar użytkownika
GosiaOsw
200p
200p

Post »

Zazdroszczę Ci tych pięknych widoków no i tych łagodnych zim :wink: pokazuj kolejne zdjęcia :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”