ANETA pisze:Krysiu wyglądają prześlicznie , mam też pytanie, czy po przekwitnięciu Ciemiernik cuchnący zamiera ?
bo wyczytałam kiedyś że tak się dzieję , i tak mnie to zastanowiło
Kiedyś zdarzyło mi się ,że po przekwitnięciu (ogromny był kwiatostan),roślina przepadła.
Nasiało się dużo młodych i nie było problemu.Ostatnio zdobyłam ciemiernik cuchnący o
pędach czerwonych,ciekawie wygląda ,zobaczymy jak będzie wyglądał dorosły.
Pozdrawiam
Ismena
Ewciu nie wiem czy on cuchnący bo ja go kupiłam kilka lat temu jako siewkę na wystawie kwiatowej we Wrocławiu za grosiki :P . Ja patrzyłam na ciemierniki ale one nie mają takich krótkich płatków jak mój i sama się zastanawiam co to zacz .
Kupiłam ogółem dwa , ale ten drugi zrobił kaput .
Joluś, dzięki za miłe słowo - już myślałam, że nikomu się on nie podoba, tylko mnie
A odkrycie tej rośliny na forum i zakupy, sprawiały mi duuuuzo radości :P
W/g sprzedającej - ciemiernik miał być całkiem czerwony
A tu taka miła gratka
Haniu - ciemierniki maja taki okres kwitnienia, że każdy na nie zwraca uwagę i wszystkie są takie piękne, a Twoje są urocze.;:49
Mój biały dopiero ma pąki, a czerwony kwitnie, zrobię lepsze zdjęcia to pokaże
Ulinko, serce mi uradowałaś !
One przez pare tygodni stały w garażu i dlatego tak szybko mają kwiaty. A białego - kupiłam wczoraj, więc jego kwitnienie, to nie moja zasługa
A za miłe słowa, ślę Ci całego w centki :P
ewkapaw pisze:JOLU ,jaki piękny jest Twój kwitnący ciemiernik . Czy ten zielonkawy to cuchnący ?
Nie, to nie jest cuchnący. Tamten ma inne kwiaty; też zielone, ale takie kubeczki raczej lub dzwonki, z czerwonawym brzegiem. I inne liście.
To może być ciemiernik zielony (H. viridis). Ale tylko może być, bo zielono kwitnących ciemierników jest sporo.