Doniczkowe Elżbiety
- ZosiaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 kwie 2007, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
to ci niespodzianke zrobił,teraz masz papirusa na papirusie ;:91
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Elu , masz wiele ładnych roślin w mieszkaniu, ale dla mnie numer jeden to Twoje PAPIRUSY ! Są okazałe , zdrowiutkie i nawet kwitną . Piękne!
Co do AECHMEI - musisz uzbroić się w cierpliwość, jeśli to rośliny młode zakwitną po ok. !,5 , 2-u sezonach. Jabłko rzeczywiście bardzo pomaga w zawiązaniu pąka kwiatowego.
Aechmea fasciata ( Echmea wstęgowata) jest bardzo łatwa w uprawie ! Po przekwitnięciu (a kwitnie ok.3-4 miesięcy) rozeta mateczna stopniowo obumiera , ale w u podstawy pojawiają się odrostowe rozetki, które łatwo się ukorzeniają . Zanim taka młoda roślina zakwitnie mogą jednak upłynąć 2-3 lata. Jednak można na to spokojnie poczekać, bo, jak widać, liście tego ananasowatego epifitu też są dekoracyjne, a o pielęgnacji można właściwie zapomnieć...Rośnie w każdej lekkiej glebie ( piasek z torfem), zresztą gleba służy w zasadzie jedynie do " trzymania" rośliny w pozycji pionowej. Może również rosnąć na kawałku kory. Niepotrzebne jej dokarmianie, choć ja doglebowo odrobinkę nawożę. Wodę w niewielkiej ilości podaje się przede wszystkim do lejka rozety, ziemia lekko wilgotna ale znosi nawet kilkutygodniowe przesuszenie.Gdzieś wyczytałam,że gdy rozeta jest już duża a nie kwitnie , można do lejka włożyć niewielki kawałek jabłka- gazy wytwarzane przez fermentujący owoc pobudzają Echmeę do zakwitnięcia.To się sprawdza. Sama tak już robiłam i skutkowało.
Jak wszystkie ananasowate kwitnie tylko raz w życiu. :
Co do AECHMEI - musisz uzbroić się w cierpliwość, jeśli to rośliny młode zakwitną po ok. !,5 , 2-u sezonach. Jabłko rzeczywiście bardzo pomaga w zawiązaniu pąka kwiatowego.
Aechmea fasciata ( Echmea wstęgowata) jest bardzo łatwa w uprawie ! Po przekwitnięciu (a kwitnie ok.3-4 miesięcy) rozeta mateczna stopniowo obumiera , ale w u podstawy pojawiają się odrostowe rozetki, które łatwo się ukorzeniają . Zanim taka młoda roślina zakwitnie mogą jednak upłynąć 2-3 lata. Jednak można na to spokojnie poczekać, bo, jak widać, liście tego ananasowatego epifitu też są dekoracyjne, a o pielęgnacji można właściwie zapomnieć...Rośnie w każdej lekkiej glebie ( piasek z torfem), zresztą gleba służy w zasadzie jedynie do " trzymania" rośliny w pozycji pionowej. Może również rosnąć na kawałku kory. Niepotrzebne jej dokarmianie, choć ja doglebowo odrobinkę nawożę. Wodę w niewielkiej ilości podaje się przede wszystkim do lejka rozety, ziemia lekko wilgotna ale znosi nawet kilkutygodniowe przesuszenie.Gdzieś wyczytałam,że gdy rozeta jest już duża a nie kwitnie , można do lejka włożyć niewielki kawałek jabłka- gazy wytwarzane przez fermentujący owoc pobudzają Echmeę do zakwitnięcia.To się sprawdza. Sama tak już robiłam i skutkowało.
Jak wszystkie ananasowate kwitnie tylko raz w życiu. :
- ElzbietaaG
- zabcia_paula
- 500p
- Od: 24 sty 2009, o 10:34
- ElzbietaaG
- zabcia_paula
- 500p
- Od: 24 sty 2009, o 10:34
Wow
osłupiałam na widok narcyzów, i od razu pomyślałam o wiośnie... Żółciutko się robi 
Ja przytaszczyłam jakieś cebulki (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8a1 ... 5569a.html), te widoczne w roku okna, ale nie mam pojęcia co to jest.
Mój mężczyzna śmieje się, że to szczypior
Śliczne Azalie, nie ma to jak coś kwitnie w domu o tej porze roku. Ja chyba się wstrzymam z zakupami, bo nie mam gdzie stawiać kwiatków (malutki metraż)... chyba że znów spotkam znajoma panią

Ja przytaszczyłam jakieś cebulki (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8a1 ... 5569a.html), te widoczne w roku okna, ale nie mam pojęcia co to jest.
Mój mężczyzna śmieje się, że to szczypior
Śliczne Azalie, nie ma to jak coś kwitnie w domu o tej porze roku. Ja chyba się wstrzymam z zakupami, bo nie mam gdzie stawiać kwiatków (malutki metraż)... chyba że znów spotkam znajoma panią

Pozdrawiam, Paula
- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gratulacje osrebrzona Elżbieto!!!
Ela mnie zadziwiły azalie,czy to jakaś odmiana doniczkowa,że teraz kwitnie?
Ile płaciłaś za azalię?
Ile płaciłaś za azalię?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- ElzbietaaG
Dziękuję kochana siostrzyczko- jest w tym też Twój duży udział !Raczek pisze:Gratulacje osrebrzona Elżbieto!!!
Ile płaciłaś za azalię?
azalia była niedroga ok. 7 zł, a jaka odmiana - podwórkowa czy domowa'
nie mam zielonego pojęcia.Na doniczce pisze "vogel mix" czyli
jakiś kogel-mogel