Moje Hipeastrum
-
- 200p
- Od: 18 lut 2009, o 11:33
Pomocy

- zabcia_paula
- 500p
- Od: 24 sty 2009, o 10:34
- zabcia_paula
- 500p
- Od: 24 sty 2009, o 10:34
Nusia wstawiłam akurat to zdjęcie, bo bardzo je lubię
Teraz jest już w pełni rozkwitu, ma jedynie jeden pęd (co i tak ogromnie cieszy) z czterema, ogromnymi kwiatami.
Wczoraj podczas Biedronkowych zakupów do koszyka trafił nowy Hipek
ciekawe tylko czy będzie taki jak na zdjęciu
Jednak to Black Pearl?? Dzięki za identyfikację, bo ja nie znam się na tych wszystkich odmianach

Wczoraj podczas Biedronkowych zakupów do koszyka trafił nowy Hipek

Jednak to Black Pearl?? Dzięki za identyfikację, bo ja nie znam się na tych wszystkich odmianach

Pozdrawiam, Paula
-
- 200p
Nusia
Hipeastrum po wysypaniu nasion miał czas spoczynku ok. 3 miesięcy, w tym czasie "zimował" w piwnicy ale cebula nie była wyjęta z doniczki, wystawiona została na okno dopiero jak pojawiły się pierwsze listki, podlewana jest regularnie w podstawkę, ale nadal nie pojawił się pęd kwiatowy za to liście ma nadzwyczaj okazałe, mięsiste, mocno zielone i ogromnie wielkie, nie wiem co dalej zrobić zeby jeszcze zakwitła
- nusia
- 1000p
- Od: 3 mar 2007, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wygląda na to,że po prostu cebula mocno sie wysiliła w nasiona i na razie nie ma ochoty kwitnąć
,ale dobrze że była zasuszona.Teraz podlewaj ją normalnie i raz w tygodniu dodawaj nawóz -jak nabierze sił na pewno zakwitnie.Kiedy ?-trudno powiedzieć ,może jeszcze w tym sezonie zależy w jakiej będzie kondycji. 

-
- 200p
Dziękuje
Nusia dziękuję za poradę mam nadzieje ze moje hipeastrum jeszcze zakwitnie:D
PS masz piękną kolekcję hipków aż dech zapiera, z czasem może i ja się takiego doczekam na razie czekam aż cebulki przybyszowe trochę podrosną i zaczną kwitnąć:D Jeszcze raz dzięki wielkie:D
PS masz piękną kolekcję hipków aż dech zapiera, z czasem może i ja się takiego doczekam na razie czekam aż cebulki przybyszowe trochę podrosną i zaczną kwitnąć:D Jeszcze raz dzięki wielkie:D
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
Witaj nusiu!
Mam pytanka o hipki od Ciebie
Trzy cebulki rosną sobie od listopada.Mam jednak u nich problem w postaci skoczogonków
Masz może pomysł jak się ich pozbyć(przesuszałam,stosowałam czosnek i pałeczki owadobójcze-nic nie pomogło
)?
Czwarta cebulka jeszcze leży w piwnicy.Nic nie puszcza.Czy powinnam już ją posadzić?
Czym je nawozić?
Mam pytanka o hipki od Ciebie

Trzy cebulki rosną sobie od listopada.Mam jednak u nich problem w postaci skoczogonków

Czwarta cebulka jeszcze leży w piwnicy.Nic nie puszcza.Czy powinnam już ją posadzić?
Czym je nawozić?
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
-
- 200p
Mój hipek co roku wypuszcza średnio 2-3 cebulki przybyszowe, nie za bardzo wiedziałam jak się nimi zająć więc o poradę zapytałam pewnego "fachowca" który zajmuje się sprzedażą hipeastrum, ten poradził mi żeby także młode cebule przybyszowe miały okres spoczynku, teraz dowiaduje się że jest to nie potrzebne
wychodzi na to że marny z niego był "fachowiec", ale mnie martwi to czy okres spoczynku nie wpłynie niekorzystnie na ich dalszy wzrost.

- Cynthia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Niusiu
Od kilku lat hoduję hipki i jestem ich oddaną fanką
Bardzo się cieszę, że znalazłam Twoją stronkę i na pewno będę u Ciebie częstym gościem
Moja kolekcja nie jest szczególnie imponująca- mam kilka popularniejszych odmian bo niestety chociaż mieszkam w Łodzi i sklepów ogrodniczych u nas dostatek , nie natrafiłam na jakieś szczególnie egzotyczne odmiany. A zakupów przez internet trochę się obawiam......
W tamtym roku zostawiłam sobie największe cebulki a całą resztę porozdawałam bo już miejsca mi zaczynało brakować na parapetach. Właśnie moje cebulki zaczęły się budzić , więc już są w donicy i puszczają pierwsze pąki. Reszta śpiąca czeka jescze w lodówce.....
Potem zrobię zdjęcie to wrzucę, chociaż na razie nie ma co oglądać - pączki dopiero wychodzą ale ja i tak już się cieszę
Pozdrawiam serdecznie

W tamtym roku zostawiłam sobie największe cebulki a całą resztę porozdawałam bo już miejsca mi zaczynało brakować na parapetach. Właśnie moje cebulki zaczęły się budzić , więc już są w donicy i puszczają pierwsze pąki. Reszta śpiąca czeka jescze w lodówce.....
Potem zrobię zdjęcie to wrzucę, chociaż na razie nie ma co oglądać - pączki dopiero wychodzą ale ja i tak już się cieszę

Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam słonecznie - Baśka 

- Cynthia
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Filifionka pisze:Mój hipek co roku wypuszcza średnio 2-3 cebulki przybyszowe, nie za bardzo wiedziałam jak się nimi zająć więc o poradę zapytałam pewnego "fachowca" który zajmuje się sprzedażą hipeastrum, ten poradził mi żeby także młode cebule przybyszowe miały okres spoczynku, teraz dowiaduje się że jest to nie potrzebnewychodzi na to że marny z niego był "fachowiec", ale mnie martwi to czy okres spoczynku nie wpłynie niekorzystnie na ich dalszy wzrost.
Filifionko kochana myślę,że nie musisz się bardzo martwić... Nie sądzę,żeby coś strasznego im się stało

Ja swoje cebulki na jesień wrzucam do lodówki i całą zimę tam siedzą - i te duże i te malutkie. Tylko póki same się nie oddzielą od cebuli matecznej nie odrywam ich na siłę

Pozdrawiam słonecznie - Baśka 

- Andziax007
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt: