Moje Hipeastrum

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Filifionka
200p
200p
Od: 18 lut 2009, o 11:33

Pomocy

Post »

:( mam problem, w zeszłym roku na jednym z hipeastrum zawiązały się nasiona, w tym roku hipek "poszedł" w liście, co należy zrobić aby na nowo zaczął kwitnąc?
Awatar użytkownika
zabcia_paula
500p
500p
Od: 24 sty 2009, o 10:34

Post »

nusia nie wiem jak to się stało, zabłądziłam, ale w końcu znalazłam Twój wątek :)
Wrzucam zdjęcie swojego Hipcia (prawdopodobnie Black Pearl)
Obrazek
Pozdrawiam, Paula
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

zabcia_paula najważniejsze,że w końcu znalazłaś,piękny ten rozkwitający Black Pearl :shock:
Mój teraz kwitnie ,to już trzeci pęd :D

Filifionka napisz po kolei czy po wysypaniu nasionek cebula miała czas spoczynku,czy ją nawozisz,czy cały czas była w ziemi bez zasuszania?
Awatar użytkownika
zabcia_paula
500p
500p
Od: 24 sty 2009, o 10:34

Post »

Nusia wstawiłam akurat to zdjęcie, bo bardzo je lubię :) Teraz jest już w pełni rozkwitu, ma jedynie jeden pęd (co i tak ogromnie cieszy) z czterema, ogromnymi kwiatami.
Wczoraj podczas Biedronkowych zakupów do koszyka trafił nowy Hipek :D ciekawe tylko czy będzie taki jak na zdjęciu :?:

Jednak to Black Pearl?? Dzięki za identyfikację, bo ja nie znam się na tych wszystkich odmianach :)
Pozdrawiam, Paula
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Hibciu zapowiada się na prawdziwą piękność. Strasznie mi przypadł do gustu jego kolorek :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Filifionka
200p
200p

Nusia

Post »

Hipeastrum po wysypaniu nasion miał czas spoczynku ok. 3 miesięcy, w tym czasie "zimował" w piwnicy ale cebula nie była wyjęta z doniczki, wystawiona została na okno dopiero jak pojawiły się pierwsze listki, podlewana jest regularnie w podstawkę, ale nadal nie pojawił się pęd kwiatowy za to liście ma nadzwyczaj okazałe, mięsiste, mocno zielone i ogromnie wielkie, nie wiem co dalej zrobić zeby jeszcze zakwitła
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

Wygląda na to,że po prostu cebula mocno sie wysiliła w nasiona i na razie nie ma ochoty kwitnąć :) ,ale dobrze że była zasuszona.Teraz podlewaj ją normalnie i raz w tygodniu dodawaj nawóz -jak nabierze sił na pewno zakwitnie.Kiedy ?-trudno powiedzieć ,może jeszcze w tym sezonie zależy w jakiej będzie kondycji. :D
Filifionka
200p
200p

Dziękuje

Post »

Nusia dziękuję za poradę mam nadzieje ze moje hipeastrum jeszcze zakwitnie:D
PS masz piękną kolekcję hipków aż dech zapiera, z czasem może i ja się takiego doczekam na razie czekam aż cebulki przybyszowe trochę podrosną i zaczną kwitnąć:D Jeszcze raz dzięki wielkie:D
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17

Post »

nusia pisze:zabcia_paula czekam na prezentację Twojego hipcia :wink:
chabermona jeśli tylko zostanie mi jakaś cebulka z tych ,które już obiecałam innym to dam Ci znać :)
Teraz pokażę Wam odmianę ,która kwitnie obecnie Merengue kiedy stała obok tego olbrzyma Black Pearl, wyglądała jak kundelek :lol:
Obrazek Obrazek
Nie widziałam jeszcze takiego hipka :D bardzo ładny
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

Witaj nusiu!
Mam pytanka o hipki od Ciebie :roll:
Trzy cebulki rosną sobie od listopada.Mam jednak u nich problem w postaci skoczogonków :( Masz może pomysł jak się ich pozbyć(przesuszałam,stosowałam czosnek i pałeczki owadobójcze-nic nie pomogło :evil: )?
Czwarta cebulka jeszcze leży w piwnicy.Nic nie puszcza.Czy powinnam już ją posadzić?
Czym je nawozić?
Filifionka
200p
200p

Post »

Mój hipek co roku wypuszcza średnio 2-3 cebulki przybyszowe, nie za bardzo wiedziałam jak się nimi zająć więc o poradę zapytałam pewnego "fachowca" który zajmuje się sprzedażą hipeastrum, ten poradził mi żeby także młode cebule przybyszowe miały okres spoczynku, teraz dowiaduje się że jest to nie potrzebne :evil: wychodzi na to że marny z niego był "fachowiec", ale mnie martwi to czy okres spoczynku nie wpłynie niekorzystnie na ich dalszy wzrost.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Niusiu :D Od kilku lat hoduję hipki i jestem ich oddaną fanką :D Bardzo się cieszę, że znalazłam Twoją stronkę i na pewno będę u Ciebie częstym gościem :D Moja kolekcja nie jest szczególnie imponująca- mam kilka popularniejszych odmian bo niestety chociaż mieszkam w Łodzi i sklepów ogrodniczych u nas dostatek , nie natrafiłam na jakieś szczególnie egzotyczne odmiany. A zakupów przez internet trochę się obawiam......
W tamtym roku zostawiłam sobie największe cebulki a całą resztę porozdawałam bo już miejsca mi zaczynało brakować na parapetach. Właśnie moje cebulki zaczęły się budzić , więc już są w donicy i puszczają pierwsze pąki. Reszta śpiąca czeka jescze w lodówce.....
Potem zrobię zdjęcie to wrzucę, chociaż na razie nie ma co oglądać - pączki dopiero wychodzą ale ja i tak już się cieszę
;:1
Pozdrawiam serdecznie ;:7
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Filifionka pisze:Mój hipek co roku wypuszcza średnio 2-3 cebulki przybyszowe, nie za bardzo wiedziałam jak się nimi zająć więc o poradę zapytałam pewnego "fachowca" który zajmuje się sprzedażą hipeastrum, ten poradził mi żeby także młode cebule przybyszowe miały okres spoczynku, teraz dowiaduje się że jest to nie potrzebne :evil: wychodzi na to że marny z niego był "fachowiec", ale mnie martwi to czy okres spoczynku nie wpłynie niekorzystnie na ich dalszy wzrost.

Filifionko kochana myślę,że nie musisz się bardzo martwić... Nie sądzę,żeby coś strasznego im się stało :)
Ja swoje cebulki na jesień wrzucam do lodówki i całą zimę tam siedzą - i te duże i te malutkie. Tylko póki same się nie oddzielą od cebuli matecznej nie odrywam ich na siłę :!: Wiosną wszystkie pięknie rosną i nic im nie jest ;:7
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecane zdjęcie "hipki się budzą :D " - trochę moje dziecko się nimi zajęło i je poskubało ale myślę ,że dadzą sobie radę :)
Obrazek

Nusiu Twoja Lady Jane jest cuuuuuuudna ;:138
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

No to teraz tylko czekać aż zaskoczą nas kolorkami kwiatów :lol: