Moja zielona kolekcja

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Agnieszko
Mieszkamy w tym samym województwie, ja dopiero dzisiaj trafiłam do Ciebie.
Masz cudowne Storczyki, ja je bardzo lubię .
Twój pierwszy ten od mężna cenisz najbardziej i słusznie.
Miałam kiedyś jednego , przesadziłam do ziemi (z niewiedzy)aby mu było wygodniej i zmarniał.

W ***Nowym 2009 Roku***Życzę Ci : zdrowia i spełnienia marzeń ogrodowych.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Iguś dziękuję za odwiedziny,dziękuję za miłe słowa o moich kwiatkach masz rację bardzo je kocham i domowe i ogrodowe, myślę,że chyba my wszyscy tak mamy na tym Forum :D

AGUŚ bardzo Ci dziękuję, miło mi bardzo, że do mnie zaglądasz i ,że podobają Ci się moje roślinki.Nie wierzę w to, że o swoje nie dbasz :D Ty masz po prostu już taką wprawę, że robisz wszystko odruchowo nie przywiązując do tego większej uwagi- nawyk :D I roślinki pięknie rosną :D

Witaj GRZESIU tak, masz rację storczyki to moja pasja, cieszę się, że masz podobną, bardzo proszę pochwal się swoimi :)

Witaj ZYTKO, cieszę się, że mnie odwiedziłaś, ja do Ciebie zaglądam bardzo często, tylko nie zawsze piszę :D Mieszkamy w jednym województwie, ale chyba mamy do siebie spory kawałek, a szkoda :(
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Agnieszko ,proszę poradź co robić ze storczykami ,jak mają pełno zdrowych pączków kwiatowych ,a jak już zaczynają je rozchylać to kwiaty prędko więdną i opadają ,czy może być przyczyną okno uchylone i zimne powietrze :?:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety tak Bogusiu, zimne powietrze niszczy storczyki, mogą opadać pąki, a może i przemrozić całą roślinkę.Jeśli nie masz możliwości otwierać innego okna, to na czas wietrzenia przenoś storczyka w inne miejsce, a na pewno wszystko będzie dobrze
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Dzięki Agnieszko też tak myślałam zrobić ,chociaż słyszałam też
,że storczyki zimą gorzej kwitną zobaczę jak to się okaże w czasie :P
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu, to prawda, że zima jest trudnym okresem dla storczyków, praktycznie większość warunków, które są potrzebne im do życia jest niesprzyjająca. Chodzi o centralne ogrzewanie, które niesamowicie wysusza powietrze a storczyki potrzebują dużo wilgoci w powietrzu, potrzebują też więcej światła niż jest w te szarobure zimowe dni, nie bez znaczenia są też skoki temperatury przy centralnym i te buchające gorącem kaloryfery :?No i właśnie to nieszczęsne wietrzenie i lodowate zimno wpadające przez okna(co jest przecież dla nas konieczne) Te wszystkie czynniki powodują, że storczyki gorzej rosną, wolniej zawiązują i rozwijają pąki, które niestety często opadają :cry: Możemy starać się bardzo zminimalizować te złe warunki, na ale niestety wszystkiego nie przeskoczymy. I czekamy wiosny :wink:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Agees dobrze że wstąpiłam do Ciebie ciągle powtarzam że nie mam ręki do storczyków ale teraz wiem że to wina kaloryferów. Ale Ty masz piękne swoje zdobycze
Genia
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agness-czyli moje zimne mieszkanie z wkładem elektrycznym w kaflowym piecu ma korzystny wpływ na mojego falka? Rośnie świetnie trzeci rok i chyba dokupię mu towarzysza.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Oj, popatrzyłam i w mysią norę się chowam.
Widzę Aguś, żeś Ty fachowcem od zaawansowanych roślin.
Pięt, Ci nie sięgam ale w hołdzie kwiatki podaję :D .
Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, cieszę się ,że podobają Ci się moje kwiaty, tak myślę, że u Ciebie przyczyną niepowodzeń mogą być kaloryfery, suche powietrze bardzo żle działa na storczyki, paprocie i wszelkie kwiaty lubiące dużą wilgotność powietrza.

Ewa jeśli Ci dobrze rośnie, to nawet się nie zastanawiaj, tylko kup mu kolegę we dwóch zawsze raźniej :D Tylko mnie zastanawia jak zimne jest Twoje mieszkanie, bo one lubią ciepełko :D ale jak ładnie rośnie, to musi mu być dobrze :D
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Wszystkie kwiaty śliczne.
Ale najbardziej podoba mi się zestawienie storczyków z paprociami. A zbiór storczyków imponujący :D I jak dużo kwitnie na raz.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hanuś dziękuję Ci bardzo, staram się jak mogę, bo kocham kwiaty a wszystko jakoś rośnie, jedne lepiej inne gorzej :lol: A z tymi piętami, do dopiero powiedziałaś, wystarczy popatrzeć na Twoje kwiaty :D i w mysią dziurę to ja 8) ale się nie zmieszczę, bo zbyt dużo sadełka przyrosło :wink: :lol:

Teresko dziękuję Ci bardzo, cieszę się że podobają Ci się moje doniczkowce :D
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

AGNESS pisze:Geniu, cieszę się ,że podobają Ci się moje kwiaty, tak myślę, że u Ciebie przyczyną niepowodzeń mogą być kaloryfery, suche powietrze bardzo żle działa na storczyki, paprocie i wszelkie kwiaty lubiące dużą wilgotność powietrza.

Ewa jeśli Ci dobrze rośnie, to nawet się nie zastanawiaj, tylko kup mu kolegę we dwóch zawsze raźniej :D Tylko mnie zastanawia jak zimne jest Twoje mieszkanie, bo one lubią ciepełko :D ale jak ładnie rośnie, to musi mu być dobrze :D
Ten pierwszy falk przybył do mnie zimową porą, w zamieć, ale dobrze opatulony w liczne papiery i folie i już się przyzwyczaił. Kolesia dostanie wiosną, myślę o białym.Stoi na biblioteczce w pobliżu okna, ale nie bezpośrednio przy nim.Wiosną, latem i jesienią ma dość ciepła, a zimą niech odpoczywa.Takie zimno jest pierwszy rok,odkąd sąsiadka zmarła i syn mieszkanie opróżnił.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj! Masz piękne kwiaty w domu! W naszych ogrodach wszędzie zima, a Ty w swoim mieszkaniu masz lato! Miło jest popatrzeć na te wszystkie storczyki i paprocie.
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

AGNESS - Agnieszko,
Masz bardzo ładną kolekcję kwiatów w domu.
Paprocie u mnie się nie trzymają ale za to świetnie się czują u mnie fiołki

Obrazek

pozdrawiam

Ewa
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”