Ogródeczek November
- ElzbietaaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kocina
- 1000p
- Od: 22 lip 2008, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Beata - wreszcie udało mi się do Ciebie zawitać
Tak z dnia na dzień się wybierałam i zawsze czasu brakło - z Krakowa kawał drogi
Super Ci wyszła ta rabatka
Złote rączki masz. Chociaż czerwony kibelek tez prezentował się niźle - na pewno zwracał uwagę
Będę kukała jak wszystko rośnie 
U mnie dziwaczki jak raz zawitały, to rosną same. Faktycznie mają bulwy (dowiedziałam się kilka tygodni temu jak je przesadzałam - wykopałam jednego, otrzepałam z ziemi i pomyślałam: "o! ale numer! dziwne korzenie..."
) Nie zauważyłam żeby fosforyzowały, ale przeszukałam sieć i faktycznie na stronie http://www.sciencenews.org/view/generic ... _fluoresce można znaleźć informację o tym, że żółte kwiaty emitują zielone fluorescencyjne światło (dzięki barwnikowi - betaksantynie). Hm... Sama nie wiem co myśleć - może u mnie też jest za jasno? Gdyby nie ten artykuł, raczej skłaniałabym się ku teorii, że dziwaczek, ponieważ otwiera kwiaty wieczorem, to najjaśniejsze żółte kwiatostany po prostu i odcinają się od otoczenia. Stąd wrażenie fluorescencji. Chyba jeszcze dokładnie im się przyjrzę 

Super Ci wyszła ta rabatka

U mnie dziwaczki jak raz zawitały, to rosną same. Faktycznie mają bulwy (dowiedziałam się kilka tygodni temu jak je przesadzałam - wykopałam jednego, otrzepałam z ziemi i pomyślałam: "o! ale numer! dziwne korzenie..."

-
- 200p
- Od: 8 wrz 2008, o 10:05
-
- 200p
-
- 200p
-
- 200p
Pospacerowałam...Pięknie.Wnusiu cudowny! Wiesz? Ja odkrywam piękno jesieni dopiero na działce, w pobliżu rosną ogromne drzewa, które nabrały tak pięknych kolorów, że aż dech mi zapiera!
Wcześniej nie zwracałam na to uwagi a jesień kojarzyła mi się z zimnem, stertami opadłych liści i deszczem!
jak ja żyłam bez ogrodu????
Wcześniej nie zwracałam na to uwagi a jesień kojarzyła mi się z zimnem, stertami opadłych liści i deszczem!
jak ja żyłam bez ogrodu????
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Kontakt:
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
Ten kwiatek to być może Cleome, widziałam podobnego który kwitł na różowo, roślinka jednoroczna wysiewana z nasion ok. 0,5 m wys.
Bardzo sympatyczny facet z twojego wnusia, trochę żałowałam , że swojemu synowi nie dałam na imię Bartosz , mam za to Bartłomieja, też super facet z niego

pozdrowienia dla Krzysia 86 - wędrowniczka

Bardzo sympatyczny facet z twojego wnusia, trochę żałowałam , że swojemu synowi nie dałam na imię Bartosz , mam za to Bartłomieja, też super facet z niego

Potwierdzam! Mój syn też BartłomiejElzbietaaG pisze:Ten kwiatek to być może Cleome, widziałam podobnego który kwitł na różowo, roślinka jednoroczna wysiewana z nasion ok. 0,5 m wys.
Bardzo sympatyczny facet z twojego wnusia, trochę żałowałam , że swojemu synowi nie dałam na imię Bartosz , mam za to Bartłomieja, też super facet z niego![]()
![]()
![]()
![]()

Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Cześć Beatko ! Dzięki za odwiedziny - dobrze się dopatrzyłaś,że to karpa . Za altaną jest jeszcze jedna a w terenie jeszcze trochę wielkich,starych pni dębowych , które obrastają nareszcie bluszczem ; na karpach zadomowiły się rojniki,rozchodniki i trawy a pod nimi nieźle mają się wrzosy . Spaceruję po forumowych ogrodach i też podoba mi się mnóstwo kompozycji - myślę,żeby niektóre podpatrzyć i zrobić u siebie . Cieszy mnie to,że ktoś również u mnie znajdzie coś,co go zainspiruje . Pogoda teraz taka,że spacery z maluchem to sama przyjemność,prawda ? Okolice jak widzę śliczne - tylko chodzić,chodzić i podziwiać jesień . Życzę dużo słoneczka i jeszcze wpadnę do Ciebie . Pozdrawiam .
-
- 200p
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30