Jabłoń: choroby, szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jaga W
50p
50p
Od: 8 wrz 2008, o 12:21

Chora jabłonka - pomóżcie

Post »

Witam
Mam w ogrodzie starą jabłonkę. Pierwsze dwa lata kwitła, owocowała, pędy zwisały jej aż do ziemii, ale owoce były smaczne (nie wszystkie oczywiście). W ubiegłym roku przyszły na nia wszystkie plagi egipskie. Jako, że miała strasznie pokręcone do środka konary, a jeszcze doszły te plagi egipskie (nie mam zdjęć , ale owoce gniły, liście się skręcały i były z różowymi plamami) postanowiłam ją na jesieni obciąć radykalnie. Obawiam się, że przesadziłam. Zdjęcie jest poniżej. Właśnie wychodzą pierwsze listeczki (dosłownie kilka) i juz widze że są chore....
Co robić? Czym spryskać lub czym podlać. Owoców to już na pewno w tym roku nie będzie (ale to nie jest problem) ale jak wyleczyć drzewko????
Pomóżcie mnie i jabłonce.... :( :(
Pozdrawiam
Jaga
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Może nie, tylko czy aby jej coś nie podgryzło? -nie chwieje się? Jeśli nie, to spoko- mocne przycięcie doda jej wigoru, a w tym czasie(przed kwitnieniem) jeśli nie masz oporów zastosuj zalecane preparaty zapobiegawcze p. chorobom grzybowym i przędziorkom; np. Zato + Karate.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
Jaga W
50p
50p

Post »

Dzięki za radę i pocieszenie.
Rozumiem, że te preparaty (ZATO i KARATE) mam zastosować razem.
Pytanie: już teraz czy czekać?
Pozdrawiam
Jaga
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapomniałem sobie popatrzeć w tabele mieszania, więc lepiej nie ryzykować; choć przeczucie mowiło mi, żeby spróbować...
A tak w ogóle to tylko przykłady środków- tak na przędziorki/robactwo jest kilka jak i na parcha/mączniaka jest preparatów kilkanaście.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
Jaga W
50p
50p

Post »

Ok. Dzięki wielkie! :) :) Karate mam w domu więc zastosuję. muszę tylko sprawdzić na opakowaniu kiedy. Teraz czy trochę później...
Pozdrawiam wiosennie.
Jaga
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

maryann pisze: w tym czasie(przed kwitnieniem)
Pryskaj, nie czekaj: od pojawienia się pączków, przez różowy pąk, do rozwinięcia- jest właściwy czas na pierwszy zabieg p. grzybom; owadobójcze można wcześniej. Lepiej jednak nie później, by nie zatruć pszczół. Jeżeli pierwsze kwiatki się rozwinęły poczekaj do wieczora na koniec lotu owadów. Karate najlepszy poniżej +20 stC.
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Chora jabłonka?

Post »

w tamtym roku dużo jabłek psuło się już na drzewie, jest to jakaś stara papierówka ,mąż chciał ściąć ja sie uparłam że nie bo jabłka nawet dobre a ja lubie papierówki, drzewo jest stare, miało kilka gałęzi wyciętych pień jest troche spękany, widzę jednak że liście tchyba są chore. Czy ktoś może ocenić co jest mojej jabłoni, czym ewentualnie spryskać?

Obrazek Obrazek
dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Poszukaj w necie choroby jabłek i zobacz jaka choroba pasuje do choroby Twoich jabłek.Biały osad na lisciach to mączniak ,ale on nie zagraza owocom.Moze byc parch jabłoni.zgnilizna owoców,ale to sąPreparaty dostaniesz w ogrodniczym. choroby grzybowe i nalezy zrobic oprysk ,albo w czasie ,albo po kwitnieniu.
Te liscie nadgryza jakis chrabąszcz lub owad i tym się nie przejmuj.
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
glisssta
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 lut 2007, o 12:30

Na co choruje jabłonka?

Post »

Witam,
jabłonka na działce choruje - w tym roku postanowiliśmy ją jakoś wzmocnić, prześwietliliśmy, i teraz chcę ją też trochę "ozdrowić". Co to jest? Jak z tym walczyć?
Z góry dziękuję,
z. Obrazek Obrazek Obrazek
"Jeśli słyszysz tętent, rozglądaj się za koniem, bo zebry są rzadkie":)
Serdecznie pozdrawiam,
Zu.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

onka37 pokaż kilka całych gałązek włącznie z widokiem na samą gałąź oprócz liści i jakieś zdjęcie całej jabłoni. Na obecną chwilę wygląda mi to na plamistość liści a wykruszenia to następstwo tej choroby - wstępnie powiedziałbym że należało by opryskać Dithane NeoTec 75 WG 30g środka na 5 l wody ale nie stawiam, takiej diagnozy na 100%. :wink:
x-C-j
---

Post »

Sądzę że to parch jabłoni - oprysk Score 250 EC (2ml środka na 5 l wody) :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
cx

Post »

Witam.
Parch to na pewno nie jest.Prawdopodobnie to efekt zerowania miodówki jabłoniowej.W przyszłym sezonie możesz wykonać zabieg środkiem owadobójczym-na początku zielonego pąka jabłoni.W tym sezonie ,drzewko sobie zregeneruje,z resztą już to robi.
Hej.
x-C-j
---

Post »

Krzysztofie skoro twierdzisz że to efekt żerowania miodówki to nie pozostaje nam nic innego jak poczekać aż glisssta zamieści zdjęcia dolnej strony liści na którą się ten szkodnik przenosi i żeruje dalej. Poza tym nie widzę pozlepianych pąków kwiatowych które się nie rozwinęły lub innych śladów jej żerowania a bynajmniej samego szkodnika, poczekajmy na fotki spodniej strony liści. :wink:
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dołączam się do wątku jakimi opryskami zwalczyc Zwójkówki liściowe

Dziękuję za odpowiedz.

Pozdrawiam :wink:
x-C-j
---