Mój ogród 07 - leosta

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Leszku zapraszam Cię do mnie ,kiedy tylko zechcesz przybywaj ,lubię ludzi optymistów a w dodatku z poczuciem humoru ---Ty się do nich myślę zaliczasz :lol: a powiedz skąd wiesz że mi są potrzebne poduszki pod kolana :shock: :?: ........ładnie wybijają hosty w Twoim ogródku widzę że lubisz kolor niebieski :P
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p
Od: 29 sty 2008, o 08:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj bogusiu. Jak to skąd. Oglądałem i czytałem cały twój wątek z zapartym tchem, a te weselsze fragmenty po kilka razy. Ostatnio taką przygode miała moja żona, tylko że łokcie pozdzierała. No to już jest was dwie.
Ogród masz piękny, bardzo mi się podoba.
;:1 ;:1

Pozdrawiam Leszek
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

Leszku coś co uważałam za pustynnik wygląda tak;) Obrazek
nie wiem jak dalej się to rozwinie, ale wygląda interesująco :D.
Co do piwonii, przesadzić ja musiałam, bo choć rośnie na mojej działce, to połowa zwykle kwitła u sąsiada, bo kilka lat temu przy przenosinach z pozostałości babcinego ogródka, posadziłam ja za blisko płotu. Okazało się jednak, że przesadzenie to nie łatwa sprawa i wyglądało to trochę jak w Rzepce J. Tuwima. Korzeni małą tak grube i głębokie, że ostatecznie nie obeszło się bez ich uszkodzeń. Niestety :roll: , dołek miała wymoszczony kompostem i widziałam, że ładnie wypuszcza, ale tak jak pisałam, myślę, że nie zakwitnie, tylko się będzie regenerowała.
Edyta
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p

Post »

Witaj Edyto. To jest pustynnik. Mój był przykryty dość dużym kopcem torfu i dopiero odkryty i dlatego jest trochę wyciągnięty i trochę blady. Twój zapewne to też pustynnik (chociaż troszkę przypomina koronę cesarską). Co do piwini to przy przesadzaniu zawsze dzieje się roślinie krzywda. Czy będzie kwitła ? Miejmy nadzieję że tak. Wielkich uszkodzeń nie było.

;:32 ;:32 ;:25

Pozdrawiam Leszek.
olka17
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 lut 2008, o 11:20

Post »

Witaj Leszku!!!
Nareszcie dotarłam do końca!!!Warto było!!!Ogród przepiękny!!!

A skoro pozwoliłeś mi dopytywac o szczegóły swojego płotu to już się pytam:
-jak sobie radzisz z trwałością?(moje doświadczenia z brzozą nie są najlepsze , wegług mnie szybko próchnieje )czy stosujesz jakieś impregnaty? A może główne kołki wbijane w ziemię są po prostu z innego gatunku drzewa?
Pozdrawiam Ola
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witaj Leszku. Z zapartym tchem obejrzałam fotki Twojego ogrodu. Bardzo mi sie u Ciebie podoba. Piwonię są przepiękne - kocham ich zapach. Ale wiosna na calego wkroczyła do Twego ogródka. dziękuję Ci za odwiedziny w moim temacie.Odpisalam tam na Twój post. Pozdrawiam serdecznie.
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p

Post »

Witaj Olu. Radzę sobie w ten sposób. Brzoza swoje walory zawdzięcza swojej białej korze. Stosuję ją po to aby rozjaśnić najbardziej "mroczne" zakątki mojej działki. Dla tego stosowanie impregnatów mija się funkcją jaką spełnia brzoza. Wyjście jest tylko jedno- co 3 lata zmieniam. Faktycznie dobrze zauważyłaś niektóre kołki są z bardziej trwałego drewna a niektóre to rurki. Wymaga to trochę pracy ale praca jest dla mnie lekarstwem a dla pięknych widoków warto się poświęcić.

;:1 ;:2

Pozdrawiam Leszek.
olka17
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ojej Leszku!!! Myślałam , że mnie trochę pocieszysz, niestety nie mogę pozwolic sabie na taki luksus :cry: z braku czasu jak też mężczyzn chętnych do pomocy :wink:
.Proszę jednak Ciebie o informację na temat głównych kołków tzn. jakie drzewo do tego celu używasz? i czy ochraniasz je jakoś przed wkopaniem w ziemię?
Pozdrawiam Ola
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p

Post »

Witaj Olu. Każde inne drewno. Bo brzoza wytrzymywała w ziemi najwyżej 2 lata. Impregnatów nie używam bo nie ma sensu. Po 3 latach i tak wszystko wymieniam, a te dwa czy trzy kołki więcej nie ma znaczenia i nie ma co zatruwać gleby. W miejscach bardziej wilgotnych to tylko rok wytrzymuja dla tego stosuje rurki. Niedaleko mnie jest taki zagajnik brzozowy, także mam w miarę blisko.

;:91

Pozdrawiam Leszek.
olka17
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Tak Leszku!!! Potwierdzam posiadanie w okolicy zagajników stwarza sporo możliwości :lol: Myślę ,że kiedyś będę mogła pochwalic się moim plecionym płotkiem.
Pozdrawiam ciepło Ola
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p

Post »

Witaj Olu. Jest trochę pracy ale warto. Zyczę powodzenia.

Pozdrawiam Leszek.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Leszku, nadrabiając zaległości trafiłam na Twoją działkę. ;:111
Piękna działka, wiele cudownych roślin, a nawet spore kolekcje.
Ciekawe kompozycje i tak wymuskana działeczka , aż miło popatrzeć. ;:215
Będę często tu zaglądać,
Pozdrawiam.
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p

Post »

Dzięki Doroto za odwiedziny. Cieszę się że Ci się podoba mój ogród. Odwiedzaj mnie kiedy zechcesz.

;:1

Pozdrawiam Leszek.
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Leszku. dziękuję Ci za rady. Nie ma to jak posłuchać doświadczonego działkowca. Masz rację nie bedę się rozklejac tylko ostro się biorę do pracy. Jeszcze raz od początku obejrzałam dzisiaj Twój ogród. Cudowne hosty. Posadziłam wczoraj takie dwie małe u siebie (zakupione w biedronce) ale nie wiem czy to dobry pomysł, że juz te maluchy ( po 2 cm ) wkopałam do ziemi. Pewnie nic z nich nie wyjdzie. Na opakowaniu nie było określonego terminu sadzenia, a ja nie bardzo sie na tym znam. No trudno będą to będą. Leszku bardzo mi sie podoba u Ciebie płotek z brzozy- pomysłowo i super to wygląda. Co do mojego klombu na trawniku to już go powiększyłam i przy okazji w najbliższym czasie będe się Ciebie radzic jakie roślinki oprócz iglaków tam mogą rosnąć. Ale najpierw musze zrobić fotkę. Jeszcze raz Ci dziękuje za wizytę i fachowe słowa. Pozdrawiam papa ;:12
Moje Gigulinki
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Leszku jeszcze jedno pytanie mam. czy azalie mozna posadzić w tym moim klombie -pasują tam czy nie bardzo - wtemacie roslin jestem zielona prosze moze jakas podpowiedź co tam pasuje?/ :oops:
Moje Gigulinki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”