Na parapecie DAK
- Marek L
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2012, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Na parapecie DAK
Jestem pod wrażeniem tego czesania ,modelowania i trwałej...... a jakiego szamponu używałaś ?
Gymnole supcio ...... może po zmianei substratu odbuduja korzeniska i zakwitną..... taka przerwa w kwitnieniu to czasem dobrze robi.
A jak za dużo ich napuszczaja to masz wprawę w skracaniu
Gymnole supcio ...... może po zmianei substratu odbuduja korzeniska i zakwitną..... taka przerwa w kwitnieniu to czasem dobrze robi.
A jak za dużo ich napuszczaja to masz wprawę w skracaniu
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Henryku, dlatego gymnole zostają, a nawet to właśnie inne muszę emigrować, bo gymnolkom się urosło.hen_s pisze:Jak dla mnie gymnokalicja najładniejsze.
Marku, trwałą ondulację to one sobie same robią i loki budują w za niskiej doniczce. Jak niektóre wyciągałam za te kudły, to się okazywało, że rzepa zajmuje całą wysokość, a na dole spiralne loki. Dostały więc wyższe przestrzenie życiowe i dlatego też poszły "na swoje" - będą mogły rozprostować swoje nóżki. Zainspirowało mnie to do zajrzenia w nóżki Gymnocalycium spegazzinii, bo nie miałam zamiaru ich przesadzać (niewiele podrosły), ale tam może być też spiralna ondulacja.
- DAK
Przesadzania ciąg dalszy. Dziś trochę gymnoli i medio. Przegląd korzeni dokładnie odzwierciedla ich kondycję latem, to potwierdza, że dla ich zdrowia najważniejsze jest to co ukryte.
To kilka z dzisiejszych działań. Są w bardzo dobrej kondycji, w ogóle nie widać, że to czas zimy i że od ponad 3 miesięcy są o suchym pysku:
Porosły i dostały większe domki, do tego trochę maluchów oddzielonych. I gdzie ja to wszystko pomieszczę
To kilka z dzisiejszych działań. Są w bardzo dobrej kondycji, w ogóle nie widać, że to czas zimy i że od ponad 3 miesięcy są o suchym pysku:
Porosły i dostały większe domki, do tego trochę maluchów oddzielonych. I gdzie ja to wszystko pomieszczę
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Przesadzanie u mnie dopiero się zacznie ale już nie mogę się doczekać
U Ciebie Kaktusy po zimowaniu wspaniale wyglądają a nowe doniczki doskonale im pasują
U Ciebie Kaktusy po zimowaniu wspaniale wyglądają a nowe doniczki doskonale im pasują
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Widać, że zimowisko im służy. Wyglądają doskonale!
U Ciebie wszystko odbywa się planowo, rośliny pięknie przygotowane do nowego sezonu, nawet korzonki mają uczesane , więc teraz należy od nich wymagać, aby się odwdzięczyły uroczymi kwiatami.
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Danuś,masz takie zdrowe roślinki,Ja mam trochę pokurczone a u Ciebie takie ładnie napite
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
No właśnie, moje G. horstii to już flaki, a Twoje gymnole wszystkie stoją na baczność, jakby w ogóle spać nie szły
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- Marek L
- Od: 5 maja 2012, o 22:11
Wyglądają super .... takie napite to u mnie nawet latem nie są ......
a może ktoś po cichu lituje się nad nimi i podlewa gdy nie widzisz ???
a może ktoś po cichu lituje się nad nimi i podlewa gdy nie widzisz ???
- DAK
Rzeczywiście są jędrne, najbardziej miękki jest G. horsti, ale jeszcze nie flaczeje. Stoją przy uchylonym balkonie w koszykach (jeden na drugim), a więc światło tam dociera ledwo przez szpary, a mimo to zieleń mają soczystą. Temperatura różnie od 0 (gdy nie przymknę na noc balkonu) do ponad 20 w słoneczne dni, ale najczęściej od 5 do 15 stopni.
Nie Marku nikt ich nie podlewa, bo stoją w pustym mieszkaniu i tylko ja tam czasem do nich zaglądam. Ale jeszcze prawie 2 miesiące, na dodatek bardziej słoneczne, więc jeszcze trochę stracą na wadze. Ostatnio wystarczyły 2 dni słońca, a mamilarki dziś wyraźnie mordki pochyliły w kierunku okna.
Dziś był dalszy ciąg przesadzania gymnoli, zostały już tylko małe. Świetnie wyglądają w nowych doniczkach i wraz z wiekiem pięknieją.
Przy przesadzaniu poobrywałam niektórym odrosty - ciekawe czy się ukorzenią, bo do wiosny niestety jeszcze trochę.
Nie Marku nikt ich nie podlewa, bo stoją w pustym mieszkaniu i tylko ja tam czasem do nich zaglądam. Ale jeszcze prawie 2 miesiące, na dodatek bardziej słoneczne, więc jeszcze trochę stracą na wadze. Ostatnio wystarczyły 2 dni słońca, a mamilarki dziś wyraźnie mordki pochyliły w kierunku okna.
Dziś był dalszy ciąg przesadzania gymnoli, zostały już tylko małe. Świetnie wyglądają w nowych doniczkach i wraz z wiekiem pięknieją.
Przy przesadzaniu poobrywałam niektórym odrosty - ciekawe czy się ukorzenią, bo do wiosny niestety jeszcze trochę.
- DAK
Uff, wszystkie przesadzone - ponad 200 sztuk. Odstawione z powrotem do spania
Musiały się zmieścić do koszyków zimowiskowych, bo inaczej zabrakłoby miejsca na parapetach. Dlatego niektóre pójdą do pracy - większe na patio, a mniejsze z odrostów na parapety jako ozdoby sali lub na prezenty
Niektóre odrosty ukorzeniam i będą przedmiotem aukcji charytatywnej wraz z kilkudziesięcioma małymi gruboszami, które naprodukowałam na patio w piasku. Stoją na razie na parapecie wraz z korytkami:
Zrobiłam dziś przegląd kaktusów dużych z patio w pracy i przeraziło mnie podłoże w jakim stoją - to zaschło i wygląda jak cement. Chyba kilka też będę musiała w kwietniu przesadzić, ale nie wiem jak ja to bryły rozbiję.
Musiały się zmieścić do koszyków zimowiskowych, bo inaczej zabrakłoby miejsca na parapetach. Dlatego niektóre pójdą do pracy - większe na patio, a mniejsze z odrostów na parapety jako ozdoby sali lub na prezenty
Niektóre odrosty ukorzeniam i będą przedmiotem aukcji charytatywnej wraz z kilkudziesięcioma małymi gruboszami, które naprodukowałam na patio w piasku. Stoją na razie na parapecie wraz z korytkami:
Zrobiłam dziś przegląd kaktusów dużych z patio w pracy i przeraziło mnie podłoże w jakim stoją - to zaschło i wygląda jak cement. Chyba kilka też będę musiała w kwietniu przesadzić, ale nie wiem jak ja to bryły rozbiję.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
wszystkie przesadzone - ponad 200 sztuk
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Danuś,trochę się napracowałaś i trochę cierni na rękach ,ale jaki będą efekty w lecie
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2