Namiastka ogrodu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Namiastka ogrodu

Post »

Ewo, to fakt, Pashmina ma w sobie to coś, co przyciąg wzrok ;:173 Żałuję, że nie jest krzaczasta, albo pnąca, jakby tych cudownych kwiatów było 1,5m x 1,5m, no to byłby kosmos :D

Novalis kolor ma faktycznie inny, mnie się kojarzy z takim wyblakłym, spranym fioletem, ale w zestawieniu z jakimś mocniejszym kolorkiem, to całkiem, całkiem :)
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

I u mnie w koszyku zakupowym już siedzi Pashmina....Piękna jest, to fakt. ;:167
Mówisz Ewciu że najlepiej ją posadzić gdzieś z przodu rabaty? Muszę pomyśleć jak to wszystko zorganizować aby później nie trzeba było latać z nią z miejsca na miejsce, bo szkoda robić jej dodatkowego stresa....
Już tak mam z New Dawn i Heidelberg.Wiosną muszą się niestety przeprowadzić... ;:222
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Ewo piękne masz róże , część z nich posiadam , ale Marietheresie mam dopiero od wiosny i też byłam zachwycona jej budową krzaczka jak i pięknymi kwiatami , oglądając ją u Ciebie myślę ,że moja już w tym roku powinna być większa pozdrawiam Teresa :wit
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuniu , napisałaś ,że Lavender Ice to u Ciebie całkiem sporawy krzaczek co mnie ogromnie zaciekawiło bo u mnie są naprawdę niewielkie chociaż kwitną bardzo dobrze . Myślę że nie mają więcej jak 40 cm. a sadziłam je w 2015 roku wiosną , może w tym roku troszkę ruszą . w zasadzie to ta ich wysokość mi nie przeszkadza bo posadziłam je na samym przodzie rabaty.Pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

I u mnie Lavender Ice po dwóch sezonach sięga kolan. I na dodatek słabo się krzewi. A szkoda, bo ma piękne i bardzo trwałe kwiaty. ;:224 Dokupiłam drugi, by razem wyglądały jak normalny krzaczek. ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

aneczka1979 pisze:I u mnie Lavender Ice po dwóch sezonach sięga kolan. I na dodatek słabo się krzewi. A szkoda, bo ma piękne i bardzo trwałe kwiaty. ;:224 Dokupiłam drugi, by razem wyglądały jak normalny krzaczek. ;:215
Piękna ta róża :)
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Ewelinko, ja też jestem zadowolona, że kupiłam Lavę. Może przekonam się do czerwieni. Z Marysi na pewno będziesz bardzo zadowolona.

Piotrze, chciałam napisać do Ciebie na priv, ale chyba jeszcze nie można. Ja róże kupuje w różnych miejscach. Wysyłkowo ja kupowałam we Floribundzie , Rozarium, u p. Tomanka. Są tez inne sklepy wysyłkowe jak: Rosarium, Rosa plant, p. Hyży i Rosaćwik. Kupuje tez u mnie w centrum ogrodniczym. Do mnie przywożą róże od p. Baranowskich. Bardzo fajne krzaczki w doniczkach po 29 i 39 zł . Szykuję się też na ten rok. W każdym roku przywożą inne róże. Ciekawa jestem co nabędę w tym roku. W markecie też kupowałam ,tanie różę w kapersie i muszę przyznać, ze jestem bardzo mile zaskoczona. Róże nie dość, że zgodne gatunkowo to jeszcze ładnie się przyjęły.

Mariusz, Pashminę koniecznie posadź na brzegu rabaty.

Dominiko, moim zdaniem podona do Pashminy jest Eden Rose, która jest różą pnącą.

Ola, koniecznie na brzegu rabaty. Ja mam dwa krzaczki więc liczę na ładny pokaz. Początkowo rosły w innych miejscach a teraz razem. ;:167 Ja niestety gapa jestem, dużo roślin źle posadziłam. Często nie doczytałam na jaką wysokość rosną. Jesienią kilka róż już przesadziłam a teraz czeka mnie kolejna porcja. Najbardziej obawiam się przesadzania morwy szczepionej na pniu bo potworek z niej urósł i przypuszczam, że system korzeniowy też może być potworkiem ;:134

Tereniu, ja moją Marysię corocznie przycinam na jeżyka i wyrasta tak na 60 cm. Jesienią ją przesadziłam, zobaczymy jak sobie poradzi.

Elu, moja Lavender na samym początku miała chorobę zwaną nekroza. Taką mi przysłano. To nuż druga różą, która miała tą chorobę. Początkowo nie rosła i jak się jej przyjrzałam to okazało się, że pędy brązowieją. Ratowałam ją i się udało. Zahamowałam chorobę i poszła jak szalona, wyrosła na 50 cm. Wiem, że to nie jest może dużo, ale ja ją kojarzyłam, że wysokością będzie podobna do Pashminy.

Aniu, mnie też Lavender urzekła swoją urodą i możliwe, że jej też dokupię siostrzyczkę do towarzystwa.

Piotr, wpisuj na listę zakupową a nie będziesz żałował
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Różą Rhapsody in blue

Kolejna fajna różyczka. Mam ją od 2014 r i jestem z niej zadowolona. Widziałam ją u innych osób prowadzoną jako róża pnąca. Moja nie chce tak rosnąć. Moja rośnie typowo jak różą krzaczasta. W tym roku osiągnęła trochę ponad metr wysokości. Corocznie ma raczej nieduże przyrosty. Szerokość około 120 cm. Kwitnie jako jedna z pierwszych róż. Pędy ma sztywne, dobrze trzymają kwiatostany. Różyczki są średniej wielkości, ale w kwiatostanie jest ich bardzo dużo. Kwitnie dość długo i powtarza kwitnienie. Pojedynczy kwiat nie żyje długo, ale jest ich tak dużo, że nie ma to dużego znaczenia. To róża o dość ciemnych kwiatach a nie jest przypalana przez słońce. Dla niej dużo ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 Bardzo zdrowa róża, no może troszkę plamek na dolnych liściach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róża Samaritan

To taki mały Kameleon. Krzak rośnie w formie prostokątnej, dziwnie jak na różę. Mam ją od 2014r. Jest zdrowa i zaskakuje zmiennością kwiatów. Początkowo, w czerwcu ma raczej pastelowe barwy w tonacji brzoskwiniowo-pomarańczowej. Kwiaty są dość duże. Róża zdrowa, godna polecenia dla osób, które lubią take kolorki i zmienność wybarwień.

Obrazek

Obrazek

Potem kolorek jest bardziej wyrazisty pomarańczowo-czerwony

Obrazek

Obrazek

Róża Stockholm castle

U mnie ta róża jest od 2014r i jestem z niej bardzo zadowolona. początkowo rosła w słońcu i tak wyglądała

Obrazek

Następnie przesadziłam ją do półcienia i kwitnie bardziej na żółto. Na szczęście powtórnie ją przesadziłam do słońca. To zdrowa róża, jeżeli choruje to nieznacznie. Buduje ładny krzak, niezbyt wysoki, około pół metra i nieco szerszy. Pędy są sztywne i dobrze trzymają duże kwiaty, których nie skąpi. Nie straszna jej żadna pogoda. Róża godna polecenia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róża Sweet cover

Mam ja od lata 2016r. Kupiłam ją u nas w centrum ogrodniczym. Rosła sobie w doniczce i wabiła mnie swoim urokiem. Bardzo słodkie stworzenie. Niziutka róża okrywowa. Mnóstwo pąków kwiatowych. Różyczki są małe, ale bardzo liczne. Kolor kwiatów, róż wpadający w malinę. Powtarza kwitnienie i to dość licznie. U mnie cały czas rosłą zdrowo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Róża Waltztime

Kupiłam ją wiosną 2016r w markecie jako różę w kapersie. Na obrazku miała ładny liliowy kolor. Kiedy zakwitła okazało się, że mam już taką samą kupioną kilka lat wcześniej i długo była jako NN. Kolorek ma jasnej jagody. Ten pierwszy krzak urósł u mnie do około 50 cm wysokości i podobnej szerokości. Rośnie i poszerza się raczej powoli, corocznie troszkę więcej. Wypuszcza sztywne pędy, ale kwiaty raczej opuszczają łebki. Jest dość zdrowa.

Obrazek

Obrazek

Róża White Queen

;:167 ;:167 ;:167
Bardzo ja lubię. Dostałam ją wiosną, chyba w2014 r. Kupiona była w markecie w kapersie za jak mi darczyńca powiedział za śmiesznie małe pieniądze. Przyznam, że popatrzyłam na obrazek, przeczytałam, że to róża wielkokwiatowa, w białym kolorze. Nie byłam zadowolona, to wszystko nie brzmiało zachęcająco. ;:185 No cóż, musiałam ją posadzić. Bardzo miło mnie zachwyciła, jest cudna. Krzak raczej wąski, około 50 cm , wysoki na ponad metr. Krzak nie jest ładny, ale kwiaty ma cudne. Piękne w pąku, rozkwicie i w pełni kwitnienia. Zdobyła moje serce bez większego wysiłku. Polecam wszystkim bo dodatkowo jest dość zdrowa i ładnie pachnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róża Queen of England

Ta królowa przybyła do mnie razem z poprzednią, ale nie zachwyca mnie aż tak bardzo. Dość chorowita i nie wiem, czy tak ma, czy to spowodowały niezbyt dogodne warunki. Długo rosła w doniczce pozostawiona sama sobie. To różą wielkokwiatowa o dość dużych, pachnących kwiatach w kolorze różowym. Niepokoi mnie ta chorowitość

Obrazek

Obrazek

Róża William Shakespeare 2000

W poprzednim ogrodzie miałam WS bez 2000. Piękna była, ale bardzo chorowita. Na tą działkę kupiłam z dopiskiem 2000 bo ponoć jest zdrowsza. Mam ją od wiosny 2016 r. Krzaczek póki co jest wąski, ale dość wysoki - ponad metr. Jak na razie cały sezon była zdrowa, co mnie bardzo cieszy. Kwiaty ma dość duże, w kolorze burgundowym, cudne, pachnące. Układ płatków wewnątrz kwiatu wspaniała. No cóż, dla niej ;:167 ;:167 ;:167 ;:167

Obrazek

Obrazek

I ostatnia z moich róż to

Róża Vanilla

Kupiłam dwa krzaki, które były chore na nekroze. Udało się je uratować. Źle ją posadziłam bo raczej w cieniu i nie mała możliwości pokazania całego swoje piękna. a jest na co popatrzeć. Pąki są seledynowe a kwiaty w kolorze wanilinowym. To róża wielkokwiatowa. Krzak rośnie raczej na wysokość niż szerokość. U mnie wyrosła na jakieś 80 cm. Przesadziłam ja jesienią do słoneczka i liczę na piękny wiosenny spektakl :-) Od przygody z nekrozą rośnie zdrowo a mam je od 2014r.

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Ewciu,cudowne masz róże,to też moje ulubione,mam ich sporo,ale zachwyciła mnie Stockholm castle,nie mam jej ,a chyba warta tego żeby była w moim ogrodzie,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Piękne róże, można patrzeć i patrzeć. ;:63 White Queen też mam i jestem z niej bardzo zadowolona. Dla mnie jest piękna. :heja
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

witaj Martuś w moich działkowych progach. ;:196 Róże zawładnęły moim sercem i to już jest choroba, na którą nie ma lekarstwa. Podobnie jest u mnie z jeżówkami. Twój ogród jest taki jak lubię, kolorowy busz, ale taki pod kontrolą. ;:167 Mam nadzieję, że u mnie też tak będzie. ;:65 Stocholm zaproś i to koniecznie bo warta jest grzechu

Obrazek

Obrazek

Zuziu, faktycznie na róże można patrzeć i patrzeć ;:196

Obrazek

Jeżówki też warte są grzechu chciejstwa ;:167 ;:167 ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Ewuś gdzie Ty kupujesz jeżówki?Piękne je masz...
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Piękne jeżówki, także miałam okazję złapać tą chorobę. ;:oj . Szkoda tylko że niektóre wymarzają, chyba. :roll: U mnie po zimie zazwyczaj jakiejś brakuje. :wink:
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Ta kremowa Wanila jakiej wielkości ma kwiaty? jak się prezentuje według Ciebie?
Zuziu, faktycznie na róże można patrzeć i patrzeć ;:196
:tan Podpisuję się pod tymi słowami!
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”