W cieniu brzozy cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W cieniu brzozy cz.2

Post »

Olku, ale mnie rozbawiłeś. Chyba zmienię nick na Nędza67 :;230

A co powiesz na ta "nędzę":

Obrazek

...i kilka kwiatuszków...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Hala
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Helu, ładne masz orliki. I ładnie je pokazałaś.

Zainteresowanym polecam dywanik z rogownicy. Mojej się poprawiło po przeniesieniu jej na słońce i nieco lżejsze podłoże (glina z dodatkiem piasku, który przed płotem został po budowie). Niestety nie jest dość "szczelna" i wsiewa się w nią pełno chwastów. Ja moja koszę kosiarką po przekwitnieciu, jak jest za bardzo wyrośnięta i zostają uschnięte kwiaty.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciekawe kolory orlików , mam dużo nowych , może też będą podobne. Na tą ''nędzę'' mam sposób ;:224 ;:224
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Halinko pięknie obsadzone masz rabaty. Roślinki zdrowe i wypielęgnowane. Czy na ostatnim zdjęciu jest tiarella sercolistna? Zazdroszczę lubczykowego buszu. U mnie ta roślina od kilku lat niedomaga i słabo rośnie, szkodzi jej pewnie podmokły teren.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Halinko ładnie i kolorowo u Ciebie, widzę, że mamy ten sam cel, ja również od pewnego czasu dążę do tego, aby stworzyć mały busz bez czarnych miejsc, chociaż nie wszędzie mogę ze względu na moje czworonogi, ale wciąż coś przesadzam, dosadzam i kombinuję, troszkę czasu potrzeba, ale co tam trzeba dążyć do obranego celu. Jeśli chodzi o rogownicę to nie trzeba jej odrazu kosić, wystarczy po przekwitnięciu te kwiatki usunąć i nadal przez dłuższy czas bardzo ładnie wygladają te szarosrebne listeczki.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości wieczorową porą :wit
Meteorologom, niestety, udało się trafić z prognozą. No cóż. Po prostu "zimni ogrodnicy". Mam nadzieję, że nie będzie przymrozków.

Aniu
dziękuję. Orlików u mnie zatrzęsienie.
Nie robię z rogownicy kutnerowskiej dywaników. U mnie jest jako przerywnik między kwiatami. Ale to co piszesz jest bardzo ciekawe.

Tadziu moje orliki należą do tych najbardziej popularnych. Sieją się i zapylają we własnym zakresie. Ja jedynie staram się je uporządkować.
O sposobach na tą "nędzę" porozmawiamy na zlocie :wink: .

Lideczko
jesteś kochana. To bardzo miłe co piszesz. Na ostatnim zdjęciu rzeczywiście pokazałam tiarellę sercolistną. To malutka, bardzo delikatna roślinka. Uwielbiam ją.
Lubczyk u mnie rośnie pod ścianą domu od strony lasu. Ma zaciszne miejsce, jasne miejsce. Takie mu widocznie odpowiada.

Ilonko dziękuję. Masz rację. Aby dojść do "buszu" trzeba dużo pracy i czasu. Jestem trochę niecierpliwa i chciałabym mieć już efekty. Ale krok po kroku...
Co do "postrzyżyn" rogownicy, to faktycznie pomagają jej. Dzięki temu przez cały sezon cieszy zwartą kępą.

Kilka dzisiejszych zdjęć:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Te ,,popularne '' orliki też są ładne. Co roku dosiewam nowe , nie zawsze takie , jak bym chciał. Nie miałem żółtych i błękitnych. Kupiłem nasiona pełnych i także nie ma pełnego , jeszcze dwa nie zakwitły , ale już nie liczę , że będą. ;:202
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadziu pospolite orliki są ciekawe. Co roku mam inne kolory. Żółty jeszcze mi się nie trafił. Ale biało kremowy i owszem.
Też w tym roku wysiałam pełne. Czekam na nie z niecierpliwością.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo ładne te orliki i ja jestem ciekawa jakie wyhodujesz :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Halinko prześliczne kolorki orlików, ja do tej pory nie miałam tych kwitków, teraz ma 2 krzaczki ale dopadły je jakieś lichy i w dosłownie 2 dni zjadły wszystkie liści. Sterczą same gołe patyczki a nad nimi bukiety kwiatów ;:202 Musze koniecznie sobie ich dosadzić, bo to prawdziwe ślicznotki, tylko będę musiała obserwować, czy jakieś stwory się na nie nie zamierzają :roll: :lol:
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Halinko,piekne kolory masz orlików,u mnie kwitnie jeden kwiatek na razie,czekam na nowe kolory.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Piękny floks szydlasty - pierwszy z pokazywanych na poprzedniej stronie, jasnoróżowy. Ma powcinane płatki jak u firletki. To chyba jakiś inny gatunek? Cudo!
Świetne ujęcia orlików! Zwłaszcza ciemnofioletowe z białym środkiem - bardzo ciekawe zestawienie kolorów!
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu moje orliczki dziękują Ci za pochwały. Też jestem ciekawa jakie będą moje przyszłe orliki. Ale co by nie wyrosło i tak zajmie u mnie honorowe miejsce. Nasionka dostałam od serca od naszej kochanej forumowiczki.

Aguś cieszy mnie to, że podobają Ci się moje orliki. U mnie te kwiaty mnożą się co roku w niewyobrażalny sposób. Ścinanie przekwitłych kwiatostanów na razie nie skutkuje, bo sąsiad za siatką też je ma.
Co do kolorów to taka loteria. W tym roku u mnie więcej odcieni fioletu, a u sąsiada różu.
Jeżeli chcesz to zbiorę Ci nasionka. Ale czy powtórzą cechy rośliny matecznej tego Ci nie mogę zagwarantować.
Szkodniki orlików na razie jeszcze nie uaktywniły się w moim ogródku. W tamtym roku obżarły wszystkie tak jak u Ciebie.

Małgosiu
dziękuję. Sama się dziwię, że moje orliki tak wcześnie zaczęły swoje kwitnienie. Może i dobrze, bo nadają koloru, po przekwitnięciu tulipanów, moim rabatkom.

Jacku
miło mi, że zachwycił Cię mój floks szydlasty. To nabytek tegoroczny. Kupiłam go ze względu na te nietypowe płateczki, kolorek i subtelny zapach. Niestety nie znam jego nazwy odmianowej. Chyba jest to Phlox bifida 'Petticoat'. Jeżeli się rozrośnie, to chętnie się z Tobą podzielę.
Dziękuję za pochwały zdjęć orlików. Ciężko robi się zdjęcia tym kwiatom. Mają pozwieszane łepki na dół. Do niektórych ujęć musiałam prawie kłaść się na ziemię. Nie powiem jaką wzbudzałam reakcję u sąsiadów.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szukając nazwy mojego floksa natknęłam się na czeską stronę dotyczącą tych kwiatów:
http://www.skalnicky.cz/Phlox.php
Polecam. Cudne maleństwa. Szczęka opada ;:oj .
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Halinko jeśli to dla Ciebie nie problem , to byłabym bardzo wdzięczna za nasionka orlików ;:196 A może w rewanżu chciałabyś nasiona sasanek, bo będę zbierała, mam sporo kolorków :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”