Ogródek chatte - cz. 11, druga część lata i jesień ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek chatte - cz. 11, druga część lata i jesień ...

Post »

A ja myślę, że w tym roku tak na dobre to nie wyjdziemy do ogrodu przed kwietniem.
Ziemia bardzo głęboko przemarzła i teraz trzeba by przynajmniej tygodnia z wysoką temperaturą i słońcem, żeby się rozmroziła przynajmniej na pół metra.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

U mnie wczoraj tak była rozmrożona a dzisiaj znów natrafiłam na zmarzlinę w tych samych miejscach . Jesienne róże sie budzą a weterani śpią w najlepsze
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Izuniu jeśli nie uda się to trudno, ważne że matka żyje więc jest nadzieja. Ja też byłam dzisiaj na działce , ziemia jest tylko odmrożona na 15cm, dalej pręt nie wchodzi i tak jak Grażynka mówi sadzić będziemy dopiero w kwietniu aż ziemia się ogrzeje i odmrozi.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jadziulku, wiem, że Constance to piękna róża. Mam nadzieję, że obdarzy Cię takim kwitnieniem, jak Burgund!
Oglądałam dziś trochę ogródek, ale jeszcze za wcześnie, żeby cokolwiek robić. U mnie wprawdzie wydaje się, że ziemia rozmarzła, ale nie ma pewności, że wszędzie, ani jak głęboko. Poza tym mokro i grząsko. Wśród sadzonek niestety są straty :( Na pewno padła jedna Sissi, jeden Alfred, PapaM.
Reszty nie sprawdzałam, bo źle się z powrotem butelki nakłada :roll: Za to widziałam 1 doktorka żywego :tan Nie wiem za to, jak Don Juan :? a na tych różach mi szczególnie zależało, bo mają rosnąć przy altance. Zobaczymy! :D

Grażynko, obawiam się, że możesz mieć rację. Wprawdzie zapowiadają na sobotę nawet do 20 stopni, ale potem znów ochłodzenie, nie wiadomo jak duże .... Mozliwe więc, że tak zejdzie do kwietnia :roll:

Danusiu, sprawdzałam, Konigliche Hoheit nie wygląda dobrze :( Jeszcze nic nie jest przesądzone, ale nie rokuje najlepiej, niestety.
Ale nic to! Jak tylko będzie to możliwe, to zrobię kolejną sadzonkę. Wyhoduję Ci tę różę! :D Jest naprawdę warta zachodu, a w dodatku w Twoim guście, to przecież musisz ją mieć ;) :D
Mnie dzisiaj pręt wszedł dość głęboko, ale nie chciało mi sie sprawdzać w różnych miejscach, bo i tak nic jeszcze robić nie można. Zmarzłam :roll:
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tobie Izuniu pręt wszedł głęboko, a u mnie śniegowe placki zostały tylko w dwóch miejscach w ogrodzie - myślę, że po sobocie znikną :tan
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:138 Izuś, a ja mam 3/4 działeczki zrobione na cacy!!!! Dziś przyszły cebule lilii. Byłam u Basi i już mam je w samochodzie. Jak uważasz, sadzić czy jeszcze poczekać. Wszystkie już rosną!!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Kontakt:

Post »

Witaj Izuś :wit

Po Twoim pięknym ogrodzie Izulko, z przyjemnością przespacerowałam już kilka dni temu, ale dopiero dzisiaj mam czas zostawić ślad swoich odwiedzin.
Twoje pięknie kwitnące rabaty i mnie urzekają i też kojarzą mi się z ogrodami angielskimi, ta bujność i obfitość kwiecia, ich piękne połączenie i dopasowanie pod względem okresu kwitnienia, to jest to czegoś kiedyś pragnęłam w moim ogrodzie, a czego, niestety, nie udało mi się osiągnąć z takim wspaniałym efektem jak Tobie....duże uznanie dla utalentowanej ogrodniczki ;:63 ;:108
Plamy kolorów robią niesamowite wrażenie, zachwyciłam się m/in wspaniałymi astrami, z których zrezygnowałam ze względu na mączniaka, na którego to są bardzo podatne, a wiesz, że mączniak, to u mnie stały problem. Marzy mi się, aby i w moim ogrodzie powstała rabata, chociaż trochę podobna do Twoich, pachnących Prowansją, rabat. Cudownie wyglądają u Ciebie wielgachne kępy lawendy :shock: jestem całkowicie oczarowana Twoim ogrodem ;:180 :uszy ;:224
Izulko wygląda na to, że nawzajem wzdychamy do swoich ogrodów, ja do Twojego, zalanego słońcem, a Ty do mojego, który teraz jest bardziej cienisty niż słoneczny ;:109
Jeśli będziesz potrzebowała jakiejś hosty do realizacji swoich planów, to chętnie Ci się zrewanżuję ;:108

Mam małe pytanko...kiedy kwitnie panstemon i z czym go najlepiej połączyć w ogrodzie :?:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Izo u mnie już ziemia od kilku dni rozmarznięta , ja już prawie ogród mam posprzątany , zostawiłam gałęzie i jak w razie przymrozi to okryję te najbardziej wrażliwe.

Genia
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izuś foteczki wiosenne poproszę.
U mnie dziś rozkwitło...... :heja :heja :heja
Relacja u mnie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:138 :wit

Jutro o 10 rano proszę zrobić przerwę w robocie, zamknąć oczęta i wyobrazić sobie, że topimy Marzannę.

;:138 :heja
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Asiulek, na pewno znikną! Niestety po weekendzie zapowiadają znowu ochłodzenie :roll:
Mam nadzieję, że nie potrwa to jednak zbyt długo i za tydzień będzie mozna zacząć kopać :D
Dziś próbowałam wykopać korzeń po rdeście Auberta i natrafiłam na zmarznięta jeszcze ziemię :?

Tosiu, uwijasz się jak w ukropie :lol: Ja dopiero zaczęłam sprzątać.
Nie wiem, czy powinnaś posadzić lilie. Jeżeli masz już rozmarznięta ziemię, to chyba tak. Najwyżej jak będą zapowiadali przymrozki, to nakryjesz :D

Elutko, jest mi niezmiernie miło, że tak Ci się spodobał mój ogródek :D
Tyle komplementów, że aż nie wiem, co odpowiedzieć :oops:
Zawsze sadząc myślałam o efektach kolorystycznych, zapominając przy tym dość często o wymaganiach roslin i warunkach jakie im funduję. Stąd liczne przesadzania wymuszone kondycją roslin.
Chodzi głównie o miejsca wybitnie suche, których nie jestem w stanie dostatecznie nawodnić i gdzie poradzą sobie tylko niektóre, najwytrzymalsze na suszę rosliny. Za to efekty kolorystyczne, nawet jeśli krótkotrwałe, zostały osiągnięte ;)
Jakoś tak jest, ze zawsze najbardziej podoba sie nam to, czego nie mamy, stąd te wzajemne nasze westchnienia :lol: W ogrodzie powinno być jednak i trochę słońca i trochę cienia.
Host mam kilka i jak na moje warunki, to chyba nawet za dużo, ale dziękuję za propozycję ;:196
Penstemon kwitnie w lipcu. Trudno mi powiedzieć, z czym go połączyć. Powiem Ci, jak ja go posadziłam. Ponieważ on się lubi pokładać, a ja nie lubię takich leżących pędów podwiązywać, postanowiłam stworzyć mu naturalne podpory. I tak : za plecami będzie miał ostróżkę, z prawej strony żółtego pięciornika, z lewej - floksy, a z przodu chryzantemę. Wszystkie te rosliny mają dość sztywne pędy i są stosunkowo "gęste", więc powinny utrzymać penstemona w pionie. Czy się ten pomysł sprawdzi, okaże się w praniu :D

Witaj Gieniu!
Ja dopiero zaczęłam sprzątać. Ziemia niby rozmarzła, ale jak pokopać, to głębiej znajdują się jeszcze zmarznięte bryły ziemi. Myslę, że z sadzeniem itp. jeszcze będzie trzeba z tydzień zaczekać ...

Grazynko, byłam wczoraj tak zaaferowana nagłym ociepleniem i odkrywaniem żyjących roslin, ze nie pomyslałam nawet o aparacie :oops: A znalazły się ranniki! Wprawdzie nie tam, gdzie powinny być :;230 ale są i otwarły nawet kilka mizernych kwiatków.
Znalazłam też kępkę przebiśniegów. Ach, to moje przesadzanie! Co roku rosną w innym miejscu, to potem znaleźć ich nie mogę :lol:
Chciałam dziś zrobić kilka zdjęć, ale akumulatorki długo nie uzywane - rozładowały się. Teraz lecę zobaczyć, co tez Ci rozkwitło :D
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:138 Izuniu, u mnie rozmarzło. Dziś wyłowiłam z oczka prawie wszystkie rybki. Piękne duże - śnięte :x Taki piękny dzień, a ja zaczęłam od płaczu. Cholerna zima!!! Zostało mi 9 małych i nie dokupuję więcej!!!Nawet fotek nie porobiłam, bo nie miałam nastroju. :x
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie martwotaj się Tosiu, rybki się znów rozmnożą! Przyjdą żabki, jaszczurki i inne takie. Zobaczysz ;:196 Najważniejsze, że jest w końcu wiosna! Kwitna pierwsze kwiatki :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Masz rację Izuś.
Cieszmy się tym co piękne i nas raduje.
Bo takie chwile szybko mijają.
Dzisiaj znowu coś się kotasi u mnie - puszkinie. :heja
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, u mnie też się coś kotasi. Zrobiłam nawet dokumentację i postaram się wieczorem wstawić zdjęcia.
Znalazłam 2 kępkę przebiśniegów! Boszszsz ... jak ja je ukryłam! Nie miałam szansy znaleźć, zanim nie wyjdą wysoko :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”