Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Re: Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3

Post »

Asiu, przyznam, że nie zgłębiałam tematu żarnowca, coś mi się kiedyś obiło o uszy o macierzance, ale za bardzo nie wnikałam.

Marysiu, kojarzę, że pisałaś, że tylko do zimy. Nie bardzo wiem, co Ci radzić, poza tym, że mi byłoby bardzo szkoda. Ja bym na pewno spróbowała je przezimować. W końcu u niektórych kury śpią całą zimę na drzewach i nic im nie jest. A dzikie ptactwo? Twoje kury mają niewielkie grzebienie, nie to co moje leghorny, więc przy zapewnieniu im dobrej, szerokiej grzędy, powinno być ok. Chodzi o to, żeby nie odmroziły sobie nóżek. Kura nie musi obejmować grzędy palcami, to nie papuga :wink: Zwykła deska będzie dobra, wtedy całe palce są zabezpieczone, bo kura przykuca na grzędzie i pióra okrywają je.

Aguś :;230 :;230 Wiesz, ja też mam słabość, zawsze na wakacjach na wsi, jeśli były kury, to jakąś oswajałam. Kury mam od hmmm... jakoś w marcu ub.r. się kluły, chyba czwartego (zielononóżki), leghorny z przepiórkami 3 tygodnie później. Gdzieś mam fotki... chwila...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gosiu, jesteś w takim razie na dobrej drodze :lol: Ja też nawet nie chciałam słyszeć o warzywniku przez kilka lat (nawet uważałam, że to uwłaczające dla ozdobnego ogrodu :oops: :oops: ) , ale potem się wkręciłam 8-) :lol:
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O mamuniu... Cudowne! Myslalam ze maluchy na pierwszym zdjeciu palaszuja cukinie :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Śliczności ! czyli przepiórki też miałaś? Te maleństwa to chyba były w domu, bo w marcu jeszcze było zimno. Jest to trochę zachodu, ale za to masz własne od początku właściwie je wysiedziałaś :;230
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O...kurka wodna...szczęka mi opadła :-)
Domiś, jak Ty masz jeszcze czas na kury, no to ja przestaję narzekać.
Domek kurzy bardzo ładny i przytulny.
Wypuszczacie je na trawkę? Nie robią szkód?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dominiko, ja już wycinam las :;230 Musiałam go wyciąć żeby dom postawić a teraz to już łatwiej :lol: choć M broni każdego zdechlaka ;:223

Nie wiedziałam że masz kury ;:oj Jak malutkie to wszystko cudne, gorzej jak dorośnie. No ja nie planuję ;:173 Przynajmniej ta choroba mnie ominie :tan
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Kurom w moim miniaturowym ogrodzie mówię zdecydowane NIE, natomiast mam coraz większy podziw i szacunek dla osób, które je hodują...

Ech zamówiółam czerwonego buraka liściowego, zamiast białego - bo miał być też ozdobny, bo warzywniak jest u mnie doskonale widoczny, znajduje się tuż przed różaną rabatą (więc musi się dostosować do atrakcyjnego towarzystwa i też wyglądać pięknie).

Buszuję w dziale sadowniczym czytając co kto sadzi i stwierdzam, że nie masz czereśni u siebie (z tego co pamietam) - dlaczego?
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Czereśnie to nie taka prosta sprawa. Nie wiem jak u Dominiki, ale u mnie wypadały jedna za drugą. To ja uparcie dosadzałam, a te uparcie zdychały. Teraz mam raptem 2 z chyba 10-ciu jakie posadziłam... Jedna pewnie przeżyje, bo ma już z 8-9 lat. Owocuje raczej mizernie, bo przymrozki... druga ma z 5 lat, ale wygląda jakby miała 3 8-)
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Stokrociu, kury są na ogrodzie tylko wtedy, jak się same wypuszczą :lol: Trawnika nie uszkadzają, roślin generalnie też nie, natomiast są zagrożeniem dla warzywnika, zwłaszcza dla sałaty. Nie mam przy nich właściwie żadnej pracy, poza karmieniem i zamykaniem na noc.

Jolu, tak, małe śliczne, ale ja właśnie chciałam duże :wink: Bo ja jestem bardzo praktyczną osobą i mój ogród ma być również użytkowy, dlatego, z wielkim bólem, porzuciłam myśl o wacikach, choć bardzo mi się podobają, bo jednak mój podstawowy cel trzymania kurek to jajka. A możesz sobie wycinać te zdechlaki jak chcesz, czy musisz gdzieś to zgłaszać?

Asiu, tak jak pisze Aga - jakieś problematyczne te czereśnie, choć być może podejmę jeszcze jedną próbę, ale tym razem na innej podkładce (nie na czereśni ptasiej). Miałam Rivana i Burlata, niestety obie wymarzły, podobnie jak czereśnie u sąsiadów. Poza tym te przymrozki... czereśnia najbardziej wrażliwa, bo wcześniej kwitnie. Póki co, to u mnie najlepiej sprawdzają się śliwy i jabłonie.

Aha - muszę stworzyć nową część wątku. Trochę się zmieniły zasady, od kiedy ten mój wątek jeszcze działał, więc proszę o zamknięcie tej części.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”