Zakątki na Dębowym 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zakątki na Dębowym 4

Post »

jarha- Halszko Już po marcinkach i po kwitnieniach. Grzyba jakoś nie miałam.
Szkoda, że twoje coś załapały.
Ale jesień pomimo kilku przymrozkach jeszcze jest ładna.
Ale tuż tuz i zima się zacznie. I cieszę się , że ten czas na odpoczynek jest . Trochę we wrześniu i październiku chorowałam dlatego już chce mi się spokojnie odpocząć w wolnych chwilach. Tylko troszkę tego grabienia liści zostało.
cyma2704- Soniu Tojad mi kwitł pierwszy raz. I jestem nim zauroczona, małe przymrozki jemu nie zaszkodziły. Kwitnie jak juz mało coś kwitnie w ogrodzie. Akurat może ta odmiana. I ta niebieskość jest bajeczna.
On rośnie w środku rabaty. wnusia, nie wchodzi mi w rabaty. Ale będę uważać.
Nie mam pojęcia jakie mam miskanty. Tylko chyba 3 znam. a ze 3 to nn. Dziękuję za podpowiedź, że miskant z pogiętymi kłosami to 'Boucle' ;:215
Biały czosnek to raczej bylina. Podzieliłam już go sobie i posadziłam więcej. Powinno wyglądać to dobrze, zobaczymy w przyszłym sezonie.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Igala pisze: 14 lis 2025, o 14:55 Dojrzały zachwycający jesienny ogród, cudowne zdjęcia, jak zawsze. ;:333 Trudno jest wyjść z twojego ogrodu bajkowego. ;:306
Hortensje niezwykle zdobią!! Co to jest to "futerkowe w donicy"? Niesamowite i tak wysokie :shock:
Ponawiam pytanie :D A tojad super!!! U mnie się fajnie rozrósł ale nie zdążył zakwitnąć, został zmrożony. Faktycznie ma piękny kolor i bardzo jest ozdobny; bardzo go lubię też. Muszę poczytać jak się go rozmnaża...
W tym sezonie u mnie ze względu na zimne noce i suszę wszystko opóźnione było w kwitnieniu. Nawet hortensja zaczęła kwitnąć dopiero w październiku. Ale zaraz została zmrożona.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Florian Silesia Mi też spodobał się ten tojad. Jest wysoki. Późno kwitnie i ten cudny niebieski kolorek.
Rycynowce już w wspomnieniach. Zebrałam trochę nasion, to na wiosnę wysieję ze swoich. może się uda.
Ja od razu w maju posadziłam go do gruntu. I może tak lepiej.
Także ponawiaj, ponawiaj jego sadzenie, bo kolorystycznie jest bardzo ładny z tymi kulkami.
Beaby Dziękuję to ie był i nagranie i potem zobaczyć odcinek z mojego ogrodu. chociaż myślałam, ze pokażą więcej przestrzeni.
O fajnie, ze Jadzi dałaś znać. Dziękuje ;:196
Szarłat jest piękny. Miałam go 2 lata temu w jednym miejscu. Zebrałam nasiona. Nie zauważyłam żeby mi się wysiała. Wysiałam go sama. I potem podzieliłam małe siewki w kilka miejsc. W tym roku też już zebrałam nasiona. Czy mi się gdzieś wysieje sam , to nie wiem. Nawet chciałbym. Ale jestem przygotowana i wysieję go sobie. A jak gdzieś będzie za dużo to wolałabym przenieść w inne miejsce lub usunąć .
On bardzo ładnie komponuje się z innymi roślinami.

Obrazek

ewita44- Ewuś Już kolorków mało.
Ale ogród jeszcze względnie wygląda.
U mnie jeszcze 2 chryzantemy kwitną. Też mi się one bardzo podobają. nie wiem czemu ale kilka młodych, małych niestety po pierwszej zimie mi znikło.
Szarłat jak na razie to rósł tam gdzie posadziłam go z siewek własnych.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Igala - Iguś Dojrzały może i jest. Już znowu zmiany w głowie mi chodzą. I mam nadzieję, ze na wiosnę dam radę je wykonać.
Dziękuję ci bardzo za te wszystkie miłe słowa. ;:196
O tak, hortensje nawet zbrązowiałe to dalej zdobią. A potem oszronione czy w śniegu też będą wyglądać fajnie i ładnie.
Pytasz o kaktusa w donicy ? Trochę taki futerkowy. Już w domciu jest.
Tojad maleńki dostałam od mojej siostry, kupiła go na ryneczku.
Nazwy odmiany nie znam.
Tak przymrozki nam skracają kwitnienia roślin i ładne kolory. Taki klimat, tak też pora roku, taki cykl natury.

Moja wiśnia kupiona jako Kanzan nie zakwitła na różowo tylko na biało na długich zwislych łodyżkach teraz tak się wybarwila.
Nie wiem co mam. Ale jakaś ozdobną veisnie mam.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Sama ten wianek zrobiłam z własnych traw
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg