Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Ooo..! To czekamy ;:138 Może wreszcie nam się uda wypić tą kawę w realu ;:138 :heja ;:1
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 7326
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

No to narobiłaś mi smaka na gołąbki i kto wie czy się nie przemogę i nie zrobię ;:7
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

:D Elu, a robiłaś kiedyś z kapusty włoskiej? Mam ochotę wypróbować...
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Właśnie zostaliśmy obdarowani pierogami od Cioci :heja 150 pyszniutkich pierożków :tan
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6235
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Płocka

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Asiu! Podsunęłaś mi pomysł... muszę skaczorować mamusię, coby pierożków narobiła ;:224
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Asia, ale Ci fajowo :D Bez lepienia masz pierożki ;:oj
Renia, co to znaczy "skaczorować"? :lol:
Pozdrawiam, Dorota
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2551
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

cantati pisze:a robiłaś kiedyś z kapusty włoskiej? Mam ochotę wypróbować...
Mnie się zdarza robić gołąbki z włoskiej kapusty nawet z pekińskiej też - tylko były malutkie ale bardziej delikatne niż z normalnej kapusty :D
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

ciocia robi na zamówienia ,poprosiłam Ją na święta,ale nie dała rady.Dostałam 1wszy raz,smak bardzo mnie ciekawi bo Ciocia dobrze gotuje.
Jutro będzie obiadek :tan ruskie i z mięskiem,z kapustą i grzybkami :heja
Bardzo się cieszę.
Dostała kiełbaskę słoikową do degustacji :wink:

Gołąbki kochamy wszyscy i znikaja jakby miały skrzydła ;:215
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Witaj Olga ;:196 Muszę spróbować z włoskiej, nigdy nie robiłam :) A czas duszenia pewnie krótszy niż ze zwykłej białej?
Z pekinki robiłam i rzeczywiście bardzo delikatne wychodzą, ale fajne, szczególnie z warzywnym albo drobiowym farszem :D

Asia, no nie, jeszcze taki wybór Wam Ciocia zapodała? :D Szczęściara ;:215
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Widok zapełnionej po brzegi trzy komorowej zamrażarki(wielkości małej lodówki)robi wrażenie ;:oj ;:oj

Ciasto na 200 pierodów:
2kg mąki tortowej (z Biedronki),8 żółtek,6 łyżek oleju,karton mleka(bez soli)
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 7326
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Tak Dorotko często robię z kapusty włoskie a szczególnie na wigilię z ryżem i grzybami i uważam że lepsze są od zwykłej kapusty radzę Ci sprawdzić i się wypowiedzieć ;:196
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7416
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Ja również nieraz robiłam gołąbki z włoskiej kapusty.
Są smaczne i duszenie ich zabiera naprawdę dużo mniej czasu.
Jednak jeśli mam wybór, czytaj: czas na duszenie i ochotę na późniejsze sprzątanie zalanej kuchni.

(Bo jako że głąb ze mnie i nie potrafię głąba wykrawać bez strat w ludziach,
to parzę najpierw całą główkę, oddzielając po kolei co chwila po kilka liści
i tworzę istny potop w kuchni z kucharką w roli głównej - nurka bez uprawnień.)
;:224

To zdecydowanie wolę te tradycyjne, ze zwykłej białej kapusty. ;:173
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Asiu, tyle ciasta ręcznie ulepić to u nas potrafiła tylko moja Prababcia ;:108 I to raz w roku, na Wigilię, jak zbierało się nas prawie 30 osób :lol:
Eluś, właśnie myślałam o włoskiej w połączeniu z kaszą gryczaną i grzybami :D To zdaje się, że wiem co będzie w piątek na obiadek, dzięki! ;:196 ;:3
Dorotko, dzięki ;:196 A co do potopu i głąba ;:306 to ja go najpierw "okrajam" ostrym cienkim nożem, zanim włożę kapustę do gara, ale tak tylko nacinam dookoła, nie całkiem wykrawam. Potem wbijam w niego długi widelec do serwowania mięsa i małym ostrym nożem kolejno odcinam pojedyncze liście w miarę jak się parzą. Wtedy potop jest tylko na blacie, gdzie kładę liście do ostudzenia :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1214
Od: 14 sty 2013, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Co to kapusty na gołąbki to robię dokładnie tak jak cantati napisała tyle , że ja wykrawam nożem lekko głąb ze środka , a pózniej wbijam ten długi widelec i w miarę parzenia się kapusty odcinam nożykiem liśc po liściu i na miseczkę nie wyjmujac kapusty ona sie dalej parzy , aż dojdę do samego środka :wink:
babuchno cały potop zostaje w garnku ;:108 :wink:
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7416
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Czyli, musiałabym dać Wam lekcję jak szybko- no w miarę szybko, łatwo i przyjemnie zrobić porządniejszy potop. ;:224
Mnie nikt do takich czynów akrobatycznych z nożem nie przekona.
Ja sobie kapuchę wyciągam, zalewam pół kuchni przenosząc ją na stół i obieram z tego co już odchodzi i znów lejąc po kuchni wkładam ob-skubaną do garnka i tak razy ..... ;:224
Zabawa przednia, tym bardziej, że zawsze kupuję największą kapustę jaką upoluję w danym dniu w sprzedaży. :lol:
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”