Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III
- Tosia1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
No... Nie wszystko potoczyło się po mojej myśli (z zamiłowania jestem biologiem, z wykształcenia również, ale z zawodu ? bezrobotnym, który wrócił na studia po roku bezowocnego szukania pracy), ale dajmy pokój temu ? każdy ma w życiu coś takiego, co mu nie wyszło. Natomiast Twoje fotorelacje z gadziego i płaziego świata naprawdę mnie powalają na kolana. Ta fotorelacja z wnuczką w roli głównej przypomina mi, jak parę lat temu przez 45 minut po mnie spacerowała spora samica pasikonika zielonego. I za nic nie chciała zejść. 
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Cudna jest ta szkarłatka! Ja ją kiedyś kupiłem, przyszła bulwa, wsadziłem i cisza hehe chyba zgniła, a może coś ją zeżarło? Bo bulwa była zdrowa i dorodna. Za to zwykłe szkarłatki mnożą mi się i sieją bez opamiętania, na jednej rabacie w cieniu nie nadążałem ich plewić 
- bodzia3012

- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Krysiu ale odważna ta Twoja wnuczka , brawo dla niej
moja starsza to by uciekała , a ile jeszcze by było krzyku przy tym
Pięknie i kolorowo w ogrodzie

moja starsza to by uciekała , a ile jeszcze by było krzyku przy tym
Pięknie i kolorowo w ogrodzie
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak ja Ci zazdroszczę tych Twoich zwierzątek ogrodowych, u mnie pokazały się jaszczureczki w tym roku, to już coś, ale ciągle tęsknię za żabkami 
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Wnuki są odważne bo mamy boją się ,,robactwa ,,, moi najmłodsi też zawsze coś noszą jak nie ma co to nawet ślimaki a matki każą im wypuścić ..
Krysiu kwiatuszki już doszły i sa posadzone w doniczkach aby do zimy ładnie jeszcze narosły bo sadziłam po jednej odnóżce , tylko tojeść i mikołajek są na swoich miejscach , niech się rozrastają i zapełniają rabatkę ..
Jestem ciekawa co to za kwiat ta ginostemma i gdzie najlepiej ją posadzić jak trochę zmężnieje w doniczce ..
Krysiu kwiatuszki już doszły i sa posadzone w doniczkach aby do zimy ładnie jeszcze narosły bo sadziłam po jednej odnóżce , tylko tojeść i mikołajek są na swoich miejscach , niech się rozrastają i zapełniają rabatkę ..
Jestem ciekawa co to za kwiat ta ginostemma i gdzie najlepiej ją posadzić jak trochę zmężnieje w doniczce ..
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
sweety Aniu dziękuję.
JAKUCH Jadziu nasze małe dziaciaki dużo łatwiej podejmują ryzyko niż my dawniej - są pewniejsze siebie i ciekawe świata.
Przetwory zajmują sporo czasu ale po sezonie pełna piwnica to wspaniały skarb dla domu.
Tosia1 Tosiu kochana przyjedż i weż sobie ile dasz rade złapać...
bo ja jeszcze trochę i bedę się bała motyczką pielić taki w tym roku przyrost naturalny żab i jaszczurek .
Ich nie trzeba kusić "becikowym " ...
Locutus Loki ważne ,że umiałeś się odnależć w tej rzeczywistości i mam nadzieję,że to dobry wybór.
Bliskie kontakty z pasikonikiem czasami potrafia byc bolesne prawda ?
Ma siłę i potrafi porządnie uszczypnąć.
piterek Piotrze faktycznie Szkarłatka amerykańska " Silberstein " ma wyjatkowo piękne liście - ta marmurkowa mozaika i każdy liść inny.
Śmieszne jest to,że ja zapomniałam o tej mozaice i wiosną potraktowałam 2 razy opryskiem na okoliczność grzyba który mi paskudzi liście ...
Ale olśniło mnie i całe szczęście.
Pięknie kwitną fuksje od Ciebie - mają małe ale bardzo urocze kwiaty - stara odmiana i rzadziej spotykana - dziękuję . Czy Iksje ode mnie już kwitną ?
Bożena Śmigielska Bożenko nasza wnuczka to kopia mnie w niektórych dziedzinach - wszystko ją ciekawi, wszystkiego chce dotknąć i spróbować...
iwona0042 Iwonko ja już pisałam Tosi - przyjeżdżać na Mazury czyli do mnie ... łapać ile się da i przewozić do siebie .
Inwentaryzacji robić nie będę a gody niedługo czyli za 8 miesięcy i będą nowe pokolenia ...
A może skrzek można przesyłać - ??? ciekawe ... muszę poczytać.
maniusika to fajnie ,że roślinki doszły - początek tygodnia mam udany.
Udało mi się zadowolic Ciebie i roslinkę czyli Astra płożącego rozpoznać a jeszcze i kłopot sprawić sadzonkami Gynostemmy ...
Jiaogulan Gynostemma pentaphyllum jest wieloletnim liściastym pnączem o pięciopalczastych liściach.
Nazywana jest Gynostemmą królewską, zielem długowieczności, zielem nieśmiertelności bo to j cenna roślina lecznicza. Mówią też na nią żeń-szeń liściasty.
Tak wygląda a trochę wiadomości o niej w moim wątku ziołowym na str 48

JAKUCH Jadziu nasze małe dziaciaki dużo łatwiej podejmują ryzyko niż my dawniej - są pewniejsze siebie i ciekawe świata.
Przetwory zajmują sporo czasu ale po sezonie pełna piwnica to wspaniały skarb dla domu.
Tosia1 Tosiu kochana przyjedż i weż sobie ile dasz rade złapać...
bo ja jeszcze trochę i bedę się bała motyczką pielić taki w tym roku przyrost naturalny żab i jaszczurek .
Ich nie trzeba kusić "becikowym " ...
Locutus Loki ważne ,że umiałeś się odnależć w tej rzeczywistości i mam nadzieję,że to dobry wybór.
Bliskie kontakty z pasikonikiem czasami potrafia byc bolesne prawda ?
Ma siłę i potrafi porządnie uszczypnąć.
piterek Piotrze faktycznie Szkarłatka amerykańska " Silberstein " ma wyjatkowo piękne liście - ta marmurkowa mozaika i każdy liść inny.
Śmieszne jest to,że ja zapomniałam o tej mozaice i wiosną potraktowałam 2 razy opryskiem na okoliczność grzyba który mi paskudzi liście ...
Ale olśniło mnie i całe szczęście.
Pięknie kwitną fuksje od Ciebie - mają małe ale bardzo urocze kwiaty - stara odmiana i rzadziej spotykana - dziękuję . Czy Iksje ode mnie już kwitną ?
Bożena Śmigielska Bożenko nasza wnuczka to kopia mnie w niektórych dziedzinach - wszystko ją ciekawi, wszystkiego chce dotknąć i spróbować...
iwona0042 Iwonko ja już pisałam Tosi - przyjeżdżać na Mazury czyli do mnie ... łapać ile się da i przewozić do siebie .
Inwentaryzacji robić nie będę a gody niedługo czyli za 8 miesięcy i będą nowe pokolenia ...
A może skrzek można przesyłać - ??? ciekawe ... muszę poczytać.
maniusika to fajnie ,że roślinki doszły - początek tygodnia mam udany.
Udało mi się zadowolic Ciebie i roslinkę czyli Astra płożącego rozpoznać a jeszcze i kłopot sprawić sadzonkami Gynostemmy ...
Jiaogulan Gynostemma pentaphyllum jest wieloletnim liściastym pnączem o pięciopalczastych liściach.
Nazywana jest Gynostemmą królewską, zielem długowieczności, zielem nieśmiertelności bo to j cenna roślina lecznicza. Mówią też na nią żeń-szeń liściasty.
Tak wygląda a trochę wiadomości o niej w moim wątku ziołowym na str 48

- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Witaj Krysiu porannie,zapowiada sie ładny dzień.To ostatnie podrygi ogrodowe,oby jak najdłuzej można cieszyć się przebywaniem w ogrodzie.Wczoraj kupiłam sobie jednego wrzosika i dwie róże,chociaż miałam ich więcej nie kupowac.
- konwalia12
- 1000p

- Od: 24 lut 2012, o 19:59
Przybyłam, zobaczyłam i.....
Naprawdę, masz tutaj cudnie, cudnie, cudnie! Aż mi żal wychodzić, bo nie zobaczyłam jeszcze wszystkiego, a chwilowo nie mogę
Na pewno potem wpadnę, aby się dłużej rozkoszować Twoimi cudeńkami.... a te żabki i jaszczurki
Po prostu brak słów!
Czy to co widzę po lewej to ów zawciąg? Jest taki rozrośnięty? Niemożliwe!
Naprawdę, masz tutaj cudnie, cudnie, cudnie! Aż mi żal wychodzić, bo nie zobaczyłam jeszcze wszystkiego, a chwilowo nie mogę
Na pewno potem wpadnę, aby się dłużej rozkoszować Twoimi cudeńkami.... a te żabki i jaszczurki
Czy to co widzę po lewej to ów zawciąg? Jest taki rozrośnięty? Niemożliwe!
christinkrysia pisze:
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Krysiu, odwiedzam Cię, ale z pisaniem marnie. Relacja z rozwoju żabki super, jako dziecko często widziałam takie zmiany w niedalekim stawie, gdzie jeździłam się kąpać. Potem zapomniałam o takich chwilach, a i staw ktoś kupił, ogrodził i koniec.
Zwinek u mnie sporo, ale nigdy nie miałam okazji widzieć linienia. Za to rok temu zaskrońca spotkałam, na szczęście na końcu działki i mam nadzieję, ze już nie wraca do mnie. Bo lubię żabki, mam nawet parę na podwórku i dziwię się im, bo przecież sucho jest, choć są zakątki z zarośniętą trawą i chyba tam się ukrywa. Ale wracając do spotkania z zaskrońcem. Najdąłam się strachu, że to żmija zygrakowata, bo one też są w lesie, ale to prawie 1-2km ode mnie. Biegiem do domu i sprawdzałam, ale zaskrońca miałam w ogrodzie.
Co do roślin, to masz wiele takich, których w ogóle nie znam. Muszę na bieżąco śledzić Twój wątek i pisać, a dużo się nauczę jak widzę.
Zwinek u mnie sporo, ale nigdy nie miałam okazji widzieć linienia. Za to rok temu zaskrońca spotkałam, na szczęście na końcu działki i mam nadzieję, ze już nie wraca do mnie. Bo lubię żabki, mam nawet parę na podwórku i dziwię się im, bo przecież sucho jest, choć są zakątki z zarośniętą trawą i chyba tam się ukrywa. Ale wracając do spotkania z zaskrońcem. Najdąłam się strachu, że to żmija zygrakowata, bo one też są w lesie, ale to prawie 1-2km ode mnie. Biegiem do domu i sprawdzałam, ale zaskrońca miałam w ogrodzie.
Co do roślin, to masz wiele takich, których w ogóle nie znam. Muszę na bieżąco śledzić Twój wątek i pisać, a dużo się nauczę jak widzę.
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Widzę że to ziele rośnie w donicy, czy na zimę trzeba je chować do piwnicy .. ładnie się pnie więc szkoda by było go stracić ..
Zaby , ropuchy ,jaszczurki a nawet zaskronice i u mnie się pojawiają al mało bo koty ich płoszą .Wolą siedzieć w lesie ..
Zaby , ropuchy ,jaszczurki a nawet zaskronice i u mnie się pojawiają al mało bo koty ich płoszą .Wolą siedzieć w lesie ..
- christinkrysia

Witaj Małgosiu i nie strasz mnie bo od zawsze z całego sezonu letniego lubię głównie drugą połowę sierpnia i wrzesień bo temperatury normalne i można normalnie pożyć ...
Wrzosy są piękne ale ja ich unikam z racji silnej reakcji alergicznej na nie.
Wyobraź sobie,że sadzonka Żółwika kupiona wiosna na Alegro zamiast na biało zakwitła jak moje w kępie czyli na różowo ... od nowa poszukiwania i zakupy ... czy to się nie skończy ?
konwalia12 Anusiu Ty to masz przyspieszenie - tyle roboty na swej działce, przeróbki, planowanie, zakupy i jeszcze zdążyłaś mnie namierzyć idąc za Zawciągiem nadmorskim ...
Za miłe słowa w temacie działka - dziękuję i faktycznie znalazłaś na poprzednich stronach zdjęcie z rabatą której kształt podkreśliłam sadząc Zawciąg nadmorski.
Na tej fotce widać kawałek i powtórkę kilku kęp na skalniaku stąd w kadrze jakby 2 rzędy a poniżej masz go w zbliżeniu w czasie kwitnienia

Biało kwitnący miałam w 2 miejscach ale coś było nie tak i padł. teraz znów mam ze 3 kępki ale tylko z ciekawości bo jednak kwiaty różowe dłużej zdobią niz te białe kuleczki bo białe schnąć robią się brzydkie. Kwitnienie trwa dość długo i jesienią powtórka więc ciągle trzeba by było wycinać .
Sosenki4 Witam i dziękuję - ciche odwiedziny tez miłe ...
Przy okazji moje zdjęcia obudziły w Tobie wspomnienia z dzieciństwa.
Zaskrońce to nie to samo co żaby czy jaszczurki - przy nich i ja się wzdrygam bo przecież nie ma na grzbiecie napisu kto to i co mi grozi . Dopiero jak się cały wyłoni to wiemy z kim mamy do czynienia.
Gdybyś widziała podchody mojego M jak przez kilka dni płoszył go ze stałego miejsca na brzegu stawu. Rośnie tam gęsto Bobrek trójlistkowy a z wody wystaje duży kamień który jest wspaniałym miejscem do wygrzewania a w tych pędach i liściach łowy pewne.
Na poznawanie nowych dla Ciebie roślin zapraszam w każdej wolnej chwili - wpadaj - czekam.
maniusika Janeczko Jiaogulan Gynostemma pentaphyllum to pnącze i może rosnąc w gruncie bezpośrednio lub w doniczce zadołowane ( o warunkach jakie trzeba spełnić pisałam przy ziołach) jak również jako domowe na parapecie pnąc się lub zwisając a latem jako tarasowe czy balkonowe.
Ważne,żeby mieć i uprawiać bo to cenna roslina lecznicza a jak to zależy od naszych możliwości.
Mój zostaje w gruncie dobrze zadołowany i zabezpieczony - i tak odbija od korzeni . Górę przed zima zetnę i przerobię na leki. Mam kilka doniczek i moja rodzina tez więc jakby co to nic nie stracę.
Wrzosy są piękne ale ja ich unikam z racji silnej reakcji alergicznej na nie.
Wyobraź sobie,że sadzonka Żółwika kupiona wiosna na Alegro zamiast na biało zakwitła jak moje w kępie czyli na różowo ... od nowa poszukiwania i zakupy ... czy to się nie skończy ?
konwalia12 Anusiu Ty to masz przyspieszenie - tyle roboty na swej działce, przeróbki, planowanie, zakupy i jeszcze zdążyłaś mnie namierzyć idąc za Zawciągiem nadmorskim ...
Za miłe słowa w temacie działka - dziękuję i faktycznie znalazłaś na poprzednich stronach zdjęcie z rabatą której kształt podkreśliłam sadząc Zawciąg nadmorski.
Na tej fotce widać kawałek i powtórkę kilku kęp na skalniaku stąd w kadrze jakby 2 rzędy a poniżej masz go w zbliżeniu w czasie kwitnienia
Biało kwitnący miałam w 2 miejscach ale coś było nie tak i padł. teraz znów mam ze 3 kępki ale tylko z ciekawości bo jednak kwiaty różowe dłużej zdobią niz te białe kuleczki bo białe schnąć robią się brzydkie. Kwitnienie trwa dość długo i jesienią powtórka więc ciągle trzeba by było wycinać .
Sosenki4 Witam i dziękuję - ciche odwiedziny tez miłe ...
Przy okazji moje zdjęcia obudziły w Tobie wspomnienia z dzieciństwa.
Zaskrońce to nie to samo co żaby czy jaszczurki - przy nich i ja się wzdrygam bo przecież nie ma na grzbiecie napisu kto to i co mi grozi . Dopiero jak się cały wyłoni to wiemy z kim mamy do czynienia.
Gdybyś widziała podchody mojego M jak przez kilka dni płoszył go ze stałego miejsca na brzegu stawu. Rośnie tam gęsto Bobrek trójlistkowy a z wody wystaje duży kamień który jest wspaniałym miejscem do wygrzewania a w tych pędach i liściach łowy pewne.
Na poznawanie nowych dla Ciebie roślin zapraszam w każdej wolnej chwili - wpadaj - czekam.
maniusika Janeczko Jiaogulan Gynostemma pentaphyllum to pnącze i może rosnąc w gruncie bezpośrednio lub w doniczce zadołowane ( o warunkach jakie trzeba spełnić pisałam przy ziołach) jak również jako domowe na parapecie pnąc się lub zwisając a latem jako tarasowe czy balkonowe.
Ważne,żeby mieć i uprawiać bo to cenna roslina lecznicza a jak to zależy od naszych możliwości.
Mój zostaje w gruncie dobrze zadołowany i zabezpieczony - i tak odbija od korzeni . Górę przed zima zetnę i przerobię na leki. Mam kilka doniczek i moja rodzina tez więc jakby co to nic nie stracę.
- konwalia12
- 1000p

- Od: 24 lut 2012, o 19:59
O Mamuniu, to to jest aż takie piękne??
U mnie na pewno takie nie będzie (już się pesymizm włącza
), bo ja mam do wszystkiego pecha. Coś dodajesz/nawozisz/czarujesz, że tak wspaniale rośnie? 
U mnie na pewno takie nie będzie (już się pesymizm włącza
Ogród w lasku
- christinkrysia

Anusiu Zawciąg nadmorski to jedna z ładniejszych traw uprawianych dla ozdoby tyle,że niska.
Ale w tym wypadku to jej zaleta i wyjątkowo dobrze nadaje się na obrzeża.
Ta trawka lubi miejsce słoneczne, suche, gleba różna ale w dołki gdzie sadzimy trzeba nasypać piasku bo dużo lepiej rośnie gdy ma korzenie w piasku , podłoże obojętne lub lekko kwaśne.
Po kilku latach uprawy kępy czasami łysieją w środku wtedy należy je odmłodzić. Łatwo się rozmnaża ( najlepszy termin sierpień - do połowy września lub wiosną) i wykopanej kępy nie należy rozcinać - najlepsza metoda to rozrywanie zresztą uwaga dotyczy chyba wszystkich traw.
I ważne - nie należy roślin intensywnie nawozić.
Moje kępy mają średnicę ponad 20 cm i tworzą piękne obrzeże wzdłuż starych czerwonych cegieł na lekko podwyższonej rabacie bo u mnie czasami za mokro.
Ale w tym wypadku to jej zaleta i wyjątkowo dobrze nadaje się na obrzeża.
Ta trawka lubi miejsce słoneczne, suche, gleba różna ale w dołki gdzie sadzimy trzeba nasypać piasku bo dużo lepiej rośnie gdy ma korzenie w piasku , podłoże obojętne lub lekko kwaśne.
Po kilku latach uprawy kępy czasami łysieją w środku wtedy należy je odmłodzić. Łatwo się rozmnaża ( najlepszy termin sierpień - do połowy września lub wiosną) i wykopanej kępy nie należy rozcinać - najlepsza metoda to rozrywanie zresztą uwaga dotyczy chyba wszystkich traw.
I ważne - nie należy roślin intensywnie nawozić.
Moje kępy mają średnicę ponad 20 cm i tworzą piękne obrzeże wzdłuż starych czerwonych cegieł na lekko podwyższonej rabacie bo u mnie czasami za mokro.
- szyszunia
- 1000p

- Od: 4 lis 2009, o 13:38
Pięknie się prezentuje ten zawciąg ale z resztą chyba nie ma rośliny która by u ciebie kiepsko rosła. Przy takiej opiece to nieładnie by było ze strony roślinek żeby nie chciały ładnie rosnąć.