MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.
Zostaw do wiosny...
Ja tak zrobiłem ale wiosną rozdłubałem co było zaklejone no i na 2 rurki znalazłem 2 żywe kokony.
Ja tak zrobiłem ale wiosną rozdłubałem co było zaklejone no i na 2 rurki znalazłem 2 żywe kokony.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wielki dziękiloeb pisze:Markonix wytłumacz jej że to taki jedwab w kulkach a w środku jest śpiąca pszczółka, jak nie przymierzając śpiąca królewna oczekująca na pocałunek królewicza czyli wiosnę;) Będzie romantik;D

Wcześniej o siatce już wspominano ale padały informacje, że taka siatka powinna mieć oczka 4-5 cm. A ja się zastanawiam jakie ptaki to powstrzyma, bo czy np sikorki nie kuszą się na te larwy? a dla sikorek siatka o oczkach 4-5 cm to żadna przeszkoda?Swagman pisze:bo lepiej jest z jednej strony zostawić kolanko a tylko z drugiej otwór - wtedy ci nie wyżrą - no i jedna sprawa- siatka zabezpieczająca powinna jednak być![]()
tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p1450293 jest pokazana siatka , która jest ok i sikorki jej chyba nie są w stanie sforsować, jeśli będzie w odpowiedniej odległości od rurek ;)
Pozdrawiam.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Kontakt:
Pisałem o oczkach siatki 4x4 cm, jako maksymalny rozmiar. Przez taką siatkę ptak nie przejdzie, poza tym siatkę odsuwasz od gniazda o jakieś 10 cm.sylwekw pisze:Wcześniej o siatce już wspominano ale padały informacje, ze taka siatka powinna mieć oczka 4-5 cm. A ja się zastanawiam jakie ptaki to powstrzyma, bo czy np sikorki nie kuszą się na te larwy? a dla sikorek siatka o oczkach 4-5 cm to żadna przeszkoda?
Co do kolanek w środku łodygi trzciny, to był raczej uniwersalny opis budowy gniazda przy założeniu że gniazda będą mocowane w zakresie południowo - wschodnim. Jeśli powiesisz gniazdo na osi tych kierunków to istnieje duże prawdopodobieństwo że pszczoły zasiedlą je z obu stron. Przypomnij i gdzie pisałem o kierunku północno - wschodnim, bo nie mogę tego znaleźć.
.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Nie nie - przepraszam to moje "przejęzyczenie" - w poście do Ciebie - pisałeś tylko o kierunkach od płd-wsch do płd-zach. To ja głupotę napisałem.
A jeśli chodzi o tą siatkę to się tylko zastanawiałem, bo dużo obserwuję sikorki przy swoich karmnikach i mam wrażenie, że oczka 5x5cm (4x4 chyba też) nie są dla nich przeszkodą, może dla bogatki tak ale dla mniejszych odmian chyba nie. Ale skoro piszecie, że taka wystarczy to OK - wolałem się tylko upewnić.
A jeśli chodzi o tą siatkę to się tylko zastanawiałem, bo dużo obserwuję sikorki przy swoich karmnikach i mam wrażenie, że oczka 5x5cm (4x4 chyba też) nie są dla nich przeszkodą, może dla bogatki tak ale dla mniejszych odmian chyba nie. Ale skoro piszecie, że taka wystarczy to OK - wolałem się tylko upewnić.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Kontakt:
Nie ma sprawy
A co do siatki, to najmniejsze oczka jakie mogą być, aby nie utrudniać pszczołom życia to 2,5x2,5 cm.

A co do siatki, to najmniejsze oczka jakie mogą być, aby nie utrudniać pszczołom życia to 2,5x2,5 cm.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Ja używam siatki z oczkami 1,25x1,25 cm i nie ma żadnych problemów. Wylot ustawiony na południe, z tyłu nabite listewki z odstępem co ok. 0,5 cm (wentylacja) i też tamtędy włażą. Dość często, przynajmniej moje, zamurowują też od tylnej ścianki, z tym że rurki są różnej długości i nie ustawione równo końcami.
Pozdrawiam,
J
J
Ostatnio odkryłem niedaleko siebie sporo trzciny. Niestety na brzegu tych podmokłych łąk średnica trzciny jest zdecydowanie za mała. Teraz nie dam rady wejść sprawdzić jakie są średnice nieco dalej ale obawiam się, że podobne.
I tu mam pytanko, czy obecnie trzcina jeszcze przyrasta, to znaczy czy jest szansa, że do zimy łodygi staną się jeszcze trochę grubsze czy już nie i raczej powinienem szukać lepszego miejsca.
I tu mam pytanko, czy obecnie trzcina jeszcze przyrasta, to znaczy czy jest szansa, że do zimy łodygi staną się jeszcze trochę grubsze czy już nie i raczej powinienem szukać lepszego miejsca.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Trzcina chyba powoli kończy wegetację tak jak pozostałe rośliny nadwodne, ale poczekaj jeszcze. Może będzie wśród nich coś odpowiedniego. Ja też mam ten problem ze zbyt cienką trzciną, dlatego wspomagam się rurkami z rdestowca.
Pozdrawiam, Maciek.
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
jutro zaczynam łuskać kokony - sprawdziłem że już są
- tax-us
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 sie 2010, o 23:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też nie wytrzymałem i w niedziele wydłubałem trochę z rurek. Wygląda, że rok był bardzo dobry dla murarki, rurki pięknie zapełnione.
Pasożytów u mnie niewiele, natomiast u teścia, który miał rurki wywieszone na działkach sytuacja pod tym względem odmienna, około 70% komórek spasożytowanych przez Cacoxenus indagator.
Często obserwowałem rurki i nigdy nie zauważyłem tej muchy a ta jednak zrobiła swoje.
Na zdjęciu jeden z niechcianych gości, którego nie mogę zidentyfikować, zjadł larwę a w pyłku raczej nie gustuje, może ktoś go już poznał.

Pasożytów u mnie niewiele, natomiast u teścia, który miał rurki wywieszone na działkach sytuacja pod tym względem odmienna, około 70% komórek spasożytowanych przez Cacoxenus indagator.
Często obserwowałem rurki i nigdy nie zauważyłem tej muchy a ta jednak zrobiła swoje.
Na zdjęciu jeden z niechcianych gości, którego nie mogę zidentyfikować, zjadł larwę a w pyłku raczej nie gustuje, może ktoś go już poznał.

Pozdrawiam Krzysztof
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
to nie gośc tylko martwa larwa-podejrzewam ze to jakaś odmiana grzybicy je tak wykańcza, natomiast rurka zdaje się z rdestowca
- tax-us
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 sie 2010, o 23:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Faktycznie to martwe larwy murarki
. Na szczęście trafiają się sporadycznie.
Rurka oczywiście z łodygi rdestowca, grubej.

Rurka oczywiście z łodygi rdestowca, grubej.
Pozdrawiam Krzysztof