Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu piękności nam pokazujesz. Miskant u mnie jeden już ma kłosy i to ten od Ciebie Beauty. Rozplenice też . Rudbekia jest jednoroczna? Cudny ma kolor. Szukasz host. Mam trochę. Jeśli tylko chcesz ;:108 ;:108 .
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Soniu szkoda mi Twoich bukszpanów, oby ta choroba nie przyszła do mnie, ostatnio rozmawiałam z wujkiem, który ma działkę w Krakowie i tam już bukszpany są atakowane tą ćmą, on mi mówił,że najlepiej całą roślinkę od razu spalić- smutne to ale jeśli ma pomóc w tym aby nie zarazić innych to trzeba tak zrobić ;:202
Piękne Hortensje i Jeżówki w kompozycji z nimi ;:138 Soniu piękna urodziwa róża biała- co to za panna?
Trawy... hm ślicznie się prezentują, a ja tak mało ich mam ;:131 Pozdrawiam ;:3
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,cudowności masz tyle ,że nie można wyjść z ogrodu ;:180 zestawienia świetne ,no czapki z głów i to wszystko pięknie zadbane ,możesz być dumna ,ze masz taki wzorowy ogród wypracowany własnymi rękami i swoim pomysłem ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Soniu Po prostu pięknie... Też w ubiegłym roku wysiałam bordową rudbekię i pięknie rosła, ale po zimie coś poszło nie tak, co prawda odbiła, ale zrobiła się jakaś karłowa... może miejscówka jej nie pasuję ;:131 To zdjęcie jest jak z baśni pełne spokoju i ciszy :) http://i66.tinypic.com/dllx5x.jpg
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Soniu :wit
Fakt tearz trawy teraz najładniejsze.Zwłaszcza u ciebie. ;:108 ;:108
Takie w promieniach slońca cudne.
A ta trawa u mnie się klosi.
Jeżowki masz pi.ekne.I astreki. :)
I hortka ciekawa. ;:215
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu :wit . Czytam, że u Ciebie leje no co zrobić u mnie podobnie ale na szczęście czwartek miałam cały ładny i spędziłam go ogrodowo i malinowo :;230 . Sąsiadka miała za dużo owoców i pozwoliła mi sobie zebrać ;:138 . Rabaty masz bardzo ładne a ta biel jest taka elegancka ;:167 . Czytam, że oddajesz trzy wielkie hortensje ;:oj , które ?? Co chcesz zmieniać ?? Pozdrawiam :wit .
1Kasia1
100p
100p
Od: 1 lut 2016, o 17:23

Post »

Soniu, Twoje nasadzenia są mistrzowskie ;:138
Hortensje, jeżówki a pomiędzy nimi trawy. Tyle lekkości ...
Bordowa rudbekia mega ciekawa i piękna ;:oj
Ja też nie wyobrażam sobie ogrodu bez warzywnika i krzaczków z owocami.
Moje dorosłe córki biorą koszyczek i " idą na ryneczek " do ogrodu :heja
U mnie bardzo sucho, nie padało chyba ze dwa tygodnie :(

Pozdrawiam Cię i życzę udanego dnia :)
Pozdrawiam - Kasia :)
Dom w Lukrecji z ogrodem
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, fantastycznie kwitnie Twoja rudbekia 'Chery Brandy'. ;:333 Ja siałam zebrane w ubiegłym roku nasiona i wyrosły zwykłe żółte. ;:222 Też ładne, ale nie to, co miało być. ;:223
Ty narzekasz na nadmiar wody, a ja błagam o więcej deszczu, bo te śladowe ilości nie dają komfortu roślinkom. :(
Coraz to bardziej jesienne kolory królują, a przecież jeszcze lato. U Ciebie bardzo kolorowo, bardzo letnio! ;:138 ;:138
Pozdrawiam i miłego weekendu życzę. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Witam właścicielkę bogatego w roślinność ogrodu! ;:138
Piszesz Soniu, że wciąż przesadzasz rośliny..zapewniam :| ,że jeszcze parę sezonów tak czynić będziesz... ;:108 Dla posiadacza ogrodów dużych i małych to normalność i wielu tak ma. ;:oj .Chyba,że ktoś nie czuje ogrodu...a tacy też bywają...Ja przesadzałam przez 30 lat... i dopiero teraz już mi się nie chce i sił zapewne brak... Mierzę :roll: siły na zamiary...już! :D

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dziękuję zbiorowo za podglądanie i miłe słowa. ;:4 ;:180

Miałam wczoraj napęd do pracy, więc parę roślin zmieniło miejsce. Niestety dziś ponad 30 stopni, pobiegłam je cieniować. ;:223
M wyciął czerwonego klona, jakoś pusto się zrobiło. Pekł mu pień w dwu miejscach i po dwu latach ratowania, zrezygnowaliśmy. M stwierdził, że lepiej bez niego, a ja już myślę czym go zastąpić. ;:306
Oporządziłam trochę róże, oberwałam większość chorych liści i pozbierałam już opadłe. Jak w przyszłym roku będą mieć tyle zagrzybionych liści, to przestanę je sprzątać. :evil:

Obrazek

Obrazek

Alu moje miskanty też się kłoszą, a rozplenice już wszystkie mają kotki.
Rudbekię mam pierwszy rok. U dziewczyny od której dostałam nasiona, jedną zimę przeżyła i kwitnie. Zobaczę, jak u mnie sobie poradzi.
Dzięki, ;:196 ale już nie będę sadzić więcej host. Mają remontować drogę, a za płotem mam ich sporo. Chyba je muszę gdzieś posadzić. ;:224

Obrazek

Obrazek

Krysiu gdyby wszyscy palili chore bukszpany i niszczyli ćmę, to by się w takim tempie nie rozprzestrzeniała. ;:174 U mnie jeszcze nie widziałam, to tylko choroba grzybowa się uaktywniła, bo padało ponad trzy tygodnie. W tym roku zarówno bukszpany, jak i róże pryskałam dwa razy. Trochę przyhamowało to chorobę. Niestety u bukszpanów zauważyłam za późno. ;:223
Trawami teraz znowu będę przynudzać. Hortensji mniej pokazuję, chyba w ogrodzie lepiej wyglądają niż na zdjęciach.
Róża to Chopin, ładnie kwitnie, choć mączniaka niestety złapała.

Obrazek

Obrazek

Martuś sama wiesz, jak miło się spędza czas w ogrodzie. :) Ciągłe upiększanie kolejnych zakątków relaksuje mnie wyjątkowo.
Wczoraj zlikwidowałam dyniowisko w kompostowniku i cieszyliśmy się, jak dzieci, że kilkanaście dyni Hoccaido mamy do konsumpcji. Jeszcze jedna rośnie u siostry i też ma dużo owoców. Tamte już na przetwory będą. Zupy lub pieczone na ostro jemy codziennie. Największą radość miał wnusio, jak pomagał dźwigać pomarańczowe dynie. ;:108

Obrazek

Obrazek

Ewuniu też lubię to miejsce i chyba znowu dosadzę tam bukszpanów, bo trzy wyrzuciłam. Trawy zostaną, bo rozjaśniają to miejsce. ;:215 Wiosną będzie tam dużo czosnków, bo już rodzą się pomysły na zmiany.
Rudbekię posadziłam w dość suchym miejscu. Wiosną zobaczymy, w jakiej będą kondycji.

Obrazek

Obrazek

Aniu jeżówki nadal kwitną, staram się na bieżąco wycinać przekwitłe. Nie mam rabaty na której nie byłoby traw wysokich i niskich. ;:173 Dla Ciebie proso Shenandoah przy hortensji, pięknie się przebarwia i szybko stworzyło ładną kępę.

Obrazek

Obrazek

Ewelinko maliny to wyjątkowo smakowite owoce. Dziewczynki będą mieć zdrowe soki do napojów i pewnie jeszcze inne przetwory.
Hortensje oddaję przyjaciółce, która zachorowała na chorobę hortensjową odkąd mam je u siebie. ;:306 Mam trzyletnie Limelight, które już są za duże, zastąpię je piennymi w przyszłym roku. Mam nadzieję, że te które ukorzeniam, będą latem gotowe. ;:65

Obrazek

Obrazek

Kasiu lubię swoje rabatki, choć niektóre muszę zmieniać, bo to mnie relaksuje. :roll:
Pytałaś u Ewelinki samosiejki jeżówek, Jak zostawisz kilka kwiatostanów będziesz mieć pełno siewek. Tylko wiosną nie wypiel. :wink:

Obrazek

Obrazek

Lucynko chyba rudbekie się zapylają krzyżowo i tracą cechy odmianowe, jak jeżówki. ;:218 Mam tylko bordową, zbiorę nasiona, może powtórzą cechy.
Deszczu miałam wystarczająco, ale kolejne dni z 30 stopniową temperaturą pewnie wysuszą moje piaski. Teraz astry cynie, dalie i jeżówki kwitną wyjątkowo, miały dużo wilgoci.

Obrazek

Obrazek

Maryniu też już myślę, żeby mieć mniej pracochłonnych roślin, ale nie wyobrażam sobie, że nie będzie przesadzania. Coś wypadnie, coś dokupię i już mam zajęcie na rabatach. ;:108

Obrazek

Obrazek

Hibiskus, terminator rosnący w korzeniach żywotników.

Obrazek
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01

Post »

Cudny hibiskus. Też uratowałam jednego przed śmiercią z przesuszenia w Obi i posadzę go przed tujami. Będę podglądać jak go będziesz ciąć wiosną. To pocieszające że rośnie na pędach jednorocznych.
Dokarmiasz go czymś ?
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Soniu, róże masz przepiękne. Ta biała aż świeci, bardzo przyciąga wzrok. Jeżówki i horensje i dalie, prawdziwe pięknoty. Żałuję, że nie mam porządnych dalii, muszę to zmienić. Hortensje ładniej wyglądają w rzeczywistości niż na zdjęciach, to jak one muszą wyglądać na żywo, skoro na zdjęciach zapierają dech! :D
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Szałwia Marcus jest niezwykle urodziwa, jak plama z atramentu ;:oj Tak bije kolorem po oczach, że nie sposób jej nie zauważyć ;:63
Cynie, dalie, astry- wszystko pięknie kwitnie. I jeżówki cudne ;:63 Hortensje lubię również na zdjęciach, w tym roku są szczególnie piękne.
Hokkaido wielkością akurat pasuje dla Karola, na pewno był dumny, że pomaga je dźwigać :tan Moje jeszcze rosną, ale już też zabieram je do zjedzenia ;:108
Cherry Brandy u mnie zimy nie przeżyła, muszę ją siać co roku. Zimują tylko te zwyklejsze, a odmianowe nie chcą.
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Hibiskusy dalie piękne :D
Dziękuję za to zdjęcie prosa.ładne. bardzo ładne.
Ale i te ciemne bordowe rozchodniki. Coś mnie wzięło i na nie. A ta śliczna hortka na pniu ? To Pinky W.??
Wiem wiem ,że trawy to ty masz piękne. Przepiękne i dużo wszędzie ;:215
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

No wyobrażam sobie jaki widok musi tworzyć tyle hortensji na dodatek tak ogromnych jak u ciebie... Do tego mnóstwo pięknych traw, jeżówek i rozchodników ;:173 Ja też w tym roku dokupiłam sporo tych ostatnich, zobaczymy czy też im się u mnie spodoba :wink:
czy bordowe rudbekie u ciebie zimują? Też je nabyłam w tamtym roku, niestety nie pokazały się wiosną.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”