Kawa - pielęgnacja, brązowe liście oraz inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co prawda moja powyższa sadzonka nie przetrwała, ale mam już nowe kawy z biedronki ;-)
Z moich doświadczeń wynika że najczęściej popełniane błędy to : podlewanie nieprzegotowana wodą i trzymanie rosliny w podłożu o złym pH (powinno byc dość mocno kwasowe ale nie pamiętam pH (3,5?) )

Może jakoś Ci to pomoże.
Awatar użytkownika
Madeleine
100p
100p
Od: 27 kwie 2009, o 22:40

Post »

Obrazek
To jest moja kawa. Jak widać ma wiele lat i jest dość sporej wielkości. Aby dorosła do takich rozmiarów trzeba:
1. Zawsze, ale to zawsze podlewać wodą przegotowana lub z filtra (ja podlewam z filtra Brita)
2. Duzo zraszać, bardzo to lubi, a przy takich rozmiarach trzeba i zraszać, i postawić na drugiej podstawce z keramzytem i wodą- szczerze mówiąc to i tak jest za mało, czego efektem są widoczne brązowe końcówki liści.
3. Nie lubi przeciągów.
4. Trzeba ją dość często oglądać pod kątem szkodników, zwłaszcza wełnowca.
5. Ziemia musi być przepuszczalna, kwaśna, czyli dorzucić torf i perlit.
6. Co dwa tygodnie nawóz, poza tym z tym podlewaniem to też trzeba ostrożnie, niby nusi niec stale wilgotną ziemię, ale na przelanie zwłaszcza przyu gorszej pogodzie reaguje fatalnie- bardzo łatwo przelac kawę w zimie.
7. Wystawa absolutnie NIE południowa bo nie lubi pełnego słońca, łatwo sie przypala. U mnie stoi przy wschodnim oknie.
Awatar użytkownika
karolaipiotr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2009, o 20:29

Post »

Madeleine piękna ta Twoja kawa, ja też skorzystam z Twoich porad, są bardzo cenne- dziękuję :D
Karolina
Moi zieloni przyjaciele-część 1
magi
500p
500p
Od: 30 maja 2009, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

karolaipiotr pisze:Madeleine piękna ta Twoja kawa, ja też skorzystam z Twoich porad, są bardzo cenne- dziękuję :D
podpiszę się :)
mam 5 sztuk z nasionek - ciekawe czy cokolwiek z nich będzie :roll:
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Nie mam szczęścia do kawy chyba. Moje aktualne sadzonki co prawda nie schną, ale mają dziwne przyrosty. Nowe liście są zdeformowane (dziurawe, pokurczone, lekko brązowe). Obstawiam ze może być to wina złego pH. Jak można zakwasić ziemie w jakiś prosty nie inwazyjny sposób.?
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

tak.. ja też mam kawę jest na wschodnim oknie ma ziemię dla palm ale jakoś zwijają się liście muszę zacząć częściej zraszać i podlewać przegotowaną wodą....
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
zanetchen
100p
100p
Od: 23 kwie 2009, o 12:43

Post »

Czarodziej_ pisze: jeśli kawa nie ma więcej niż dwa lata wystarczy podlewanie samą wodą destylowaną(starsze rośliny wymagają zakwaszenia ziemi co jakiś czas lub podlewania kwaśną wodą np. taką która uzyskana została po odstaniu z wrzuconym w nią kwaśnym torfem. :D
Czy do tej wody destylowanej można dolewać Biohumus? Czy jest wogole jakaś roslina która tego nietoleruje?
Kupiłam niedawno kawe i zastanawiam sie kiedy bedę mogła ja przesadzić. Siedzi w troche za małej doniczce i ziemie ma całkiem suchą i sypką. Będę mogła przesadzić ją pod koniec września?
Awatar użytkownika
aves
50p
50p
Od: 31 paź 2007, o 20:57

Post »

ostrożnie należy to zrobic nawet teraz, ale ostrożnie!
"Warto żyć, warto śnić, warto kochać..."
...kwiaty
Awatar użytkownika
Madeleine
100p
100p

Post »

Kawa nie powinna mieć suchej i sypkiej ziemi. Jeśli kupiłaś kawe to lepiej ją przesadź, a jeśli w doniczce jest trzydzieści kaw naraz (bo wiem ze takie sprzedają)- rozdziel je na kilka doniczek, np po trzy, bo potem jak sie rozrosna i splątaja korzenie to będzie ciężko. Kawa dobrze hodowana potrafi uróść ogromniasta. Warto tez postawić ją na podstawku, a ten na drugim, większym podstawku z keramzytem polanym wodą- bo kawa lubi wysoka wilgotność powietrza, a nie każdy ma energię zraszać ją kilka razy dziennie.
Dave
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 wrz 2009, o 14:08

Post »

Witam!

W ubiegłym roku zakupiłem sadzonki kawy. Wysokość około 12-15 cm, 12 sztuk w doniczce. Po dwóch miesiącach postanowiłem je rozsadzić. Zakupiłem i zmieszałem w odpowienich proporcjach ziemię. Z rozsadzeniem nie poszło już tak łatwo - strasznie poplątane korzenie sprawiłe, że pojedyncze roślinki miały ich bardzo niewiele (reszta po prostu została odcięta przy rozdzielaniu). No ale pozostawienie 12 rośwli razem nie jest chyba dobrym pomysłem...

Po przesadzeniu obficie podlałem i odstawiłem na miejsce. Po miesiącu odpadły dwie najsłabsze sztuki - reszta zaczęłą szybko i pięknie rozsnąć. Wypuszczała ciemnozielone, błyszczące liście. Kupiłem nawóz do rododenreonów (granulki). Wszystko układało się idealnie. Jedyny "problem" to szare zacieki na liściach od wody, którą spryskiwałem rośliny. Nie wygląda to estetycznie a nie sposób każdego listka wycierać.

Tak minęło ponad pół roku i... zginęły kolejne trzy drzewka. No ale znowu to były najsłabsze sztuki więc OK. Później było już tylko gorzej. Rośliny stoją w tym samym miejscu, są tak samo nawożone i podlewane, mają identyczną ziemię. Po około 10 miesiącach u niektórych zaczęły brązowieć i usychać liście. Zmnieszyłem podlewanie (teraz raz na tydzień) - to samo. Dodatkowo liście zrobiły się bardzo jano zielone. Niektóre są prawie białe. To wszystko powoduje, że z 12 rośli pozostały mi 6 z czego dwie "stoją nad grobem". Tylko jeden jedyny krzaczek jak do tej pory oparał się tym wszystkim objawom.

Nie pomaga odstawienie nawozu ani jego regularne podawanie. Nie pomaga podlewanie co trzy dni ani zmniejszenie podlewania do jednego razu w tygodniu. Kawa rośnie na oknie i bardzo blisko okna po wschodniej stronie.

Załączam zdjęcia kaw: od lewej ta jasnymi liścimi, dalej te w agonalnym stanie (jasne liście i brązowiejące razem) oraz ta która oparła się wspomnianym zmianom. Dodaję także zdjęcie łodygi. W większości rośli tak właśnie wyglądają łodygi. Robi się taka skorupka, która później odpada itd. Czy to powinno tak wyglądać?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Madeleine
100p
100p

Post »

Jaka woda do podlewania? Kranówa, przegotowana czy inna?
Dave
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Woda na początku prosto z kranu, później już odstana 48 godzin przed podlewaniem. Wszystkie podlewane tą samą wodą. Oprócz kawy mam jeszcze mandarynki i cytryny - te nie mają najmniejszych problemów.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dave powinieneś podlewać wszystko woda przegotowana i odstana minimum 12h, poczytaj sobie o wodzie tutaj :wink:
Dave
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Z tego artykułu widzę, że nawet bardziej destylowaną niż przegotowaną. Czy taka woda destylowana ze stacji benzynowej nadaje się? Zastanawiam się tylko dlaczego (jeśli przyczyną jest woda) jedna roślia na jest nietknięta a inna ginie?
Awatar użytkownika
Madeleine
100p
100p

Post »

Ja moją kawę podlewam wyłącznie wodą z filtra Brita i kawa bardzo pieknie rośnie. niestety kawa jest wrazliwą roślinką.... Wstawiam z innego tematu o kawie post, który napisałam o tym jak uprawiam kawę (moja kawa ma ponad metr wysokości):
1. Zawsze, ale to zawsze podlewać wodą przegotowana lub z filtra (ja podlewam z filtra Brita)
2. Duzo zraszać, bardzo to lubi, a przy takich rozmiarach trzeba i zraszać, i postawić na drugiej podstawce z keramzytem i wodą- szczerze mówiąc to i tak jest za mało, czego efektem są widoczne brązowe końcówki liści.
3. Nie lubi przeciągów.
4. Trzeba ją dość często oglądać pod kątem szkodników, zwłaszcza wełnowca.
5. Ziemia musi być przepuszczalna, kwaśna, czyli dorzucić torf i perlit.
6. Co dwa tygodnie nawóz, poza tym z tym podlewaniem to też trzeba ostrożnie, niby musi miec stale wilgotną ziemię, ale na przelanie zwłaszcza przy gorszej pogodzie reaguje fatalnie- bardzo łatwo przelac kawę w zimie.
7. Wystawa absolutnie NIE południowa bo nie lubi pełnego słońca, łatwo sie przypala. U mnie stoi przy wschodnim oknie.

Co do łodygi to moja też tak wygląda więc to chyba normalne. Natomiast- kawa dość często potrafi złapać grzyba i ja moją od czasu do czasu pryskam środekim antygrzybowym- jak tego nie robiłam to straciła połowe liści, teraz wole juz nie czekać i co dwa- trzy tygodnie profilaktycznie stosuję jakis środek antygrzybowy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”