z racji wykonywanej pracy mam do czynienia z wieloma klientami w ich domach. Ostanio moją uwagę przykuła dyskusja trzech pań ;;45 , które nie zważywszy na moją obecność zaczęły dyskusję na temat okresu na przetwory. Nie byłoby w tym nic dziwnego bo przecież sezon w trakie , jednak ich uwaga skupiła się głównie na wpływie ICH OKRESU na robienie przetworów , głównie ogórków. Dwie z nich usilnie starały się udowonić tezę jakoby w TYM okresie nie wolno kisić i wkładać ogórków do słoika bo i tak się zepsują (;:98 łzy mi się lały ze śmiechu , nie miałem sił aby dalej pracować ) natomiast trzecia stwierdziła , że "MOŻNA MOŻNA , tylko trzeba dać więcej kopru i koniecznie kilka ziarenek kminku oraz 1 ziarno pieprzu". po prostu ODJAAAAAAAAAAAZD
Poważna sprawa - przetwory a okres
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Poważna sprawa - przetwory a okres
Witam w tej części forum , gdzie dotąd nie byłem
z racji wykonywanej pracy mam do czynienia z wieloma klientami w ich domach. Ostanio moją uwagę przykuła dyskusja trzech pań ;;45 , które nie zważywszy na moją obecność zaczęły dyskusję na temat okresu na przetwory. Nie byłoby w tym nic dziwnego bo przecież sezon w trakie , jednak ich uwaga skupiła się głównie na wpływie ICH OKRESU na robienie przetworów , głównie ogórków. Dwie z nich usilnie starały się udowonić tezę jakoby w TYM okresie nie wolno kisić i wkładać ogórków do słoika bo i tak się zepsują (;:98 łzy mi się lały ze śmiechu , nie miałem sił aby dalej pracować ) natomiast trzecia stwierdziła , że "MOŻNA MOŻNA , tylko trzeba dać więcej kopru i koniecznie kilka ziarenek kminku oraz 1 ziarno pieprzu". po prostu ODJAAAAAAAAAAAZD
Niestety nie wiem jak zakończył się spór i kto miał rację , trzeba było się zwijać po pracy .................... może czegoś dowiem się na tym forum?........... stąd moja wizyta w strefie relaksu .. Pozdrawiam M (szkoda że nie nagrałem rozmowy na telefon , do tej pory nie mogę opanować uśmiechu na myśl o tej dyskusji)
-
Reposit-10
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niedawno pierwszy raz się z takim poglądem spotkałam, przy lekturze tej powieści

Wierzyć, nie wierzyć ? Śmiać się, czy płakać ?
że w ludowych 'mądrościach' zawsze tkwiło ziarnko prawdy ...
Taaaa....
, czy jak to tam leciało... ;)

Ale od tych co je robią, nigdy w życiu nie słyszałam podobnego....
... czegoś....
Cieszę się, że się na te 'pewne środowiska'
nie natknęłam...
, czy jak to tam leciało... ;)Nie potwierdzam ani nie zaprzeczam... bo przetworów nie robię w żadnym okresie...Amlos pisze: w ludowych 'mądrościach' zawsze tkwiło ziarnko prawdy ...
Ale od tych co je robią, nigdy w życiu nie słyszałam podobnego....
... czegoś....Cieszę się, że się na te 'pewne środowiska'
nie natknęłam...Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
-
gienia1230
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Zgredo
- -Moderator Forum-.

- Od: 1 maja 2008, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No historyjka zabawna
Co do przesądów, zabobonów i ich spełnialności... jeśli sobie coś wymyślimy, to nieraz podświadomie dążymy do tego, aby potwierdzać to w co wierzymy, bo jeśli nie będziemy potwierdzać, to nasz świat stanie się mniej bezpieczny ;) i może dlatego ogórki się mniej udają niektórym w pewnych okresach ;)
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
-
Dorcinda
- 500p

- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja spotkałam się z opinią, że w tym czasie nie należy piec ciasta, bo wyjdzie zakalec
Ale faktycznie w mądrościach ludowych często jest ziarnko prawdy. Śmiejemy się równo ze związku okresu z ogórkami, ale jeśli chodzi o kalendarz biodynamiczny nasz sceptycyzm jest znacznie mniejszy. Z drugiej strony okres jest dość mocno skorelowany z fazami księżyca. Teraz wystarczy skojarzyć te 2 fakty i.....
Ale faktycznie w mądrościach ludowych często jest ziarnko prawdy. Śmiejemy się równo ze związku okresu z ogórkami, ale jeśli chodzi o kalendarz biodynamiczny nasz sceptycyzm jest znacznie mniejszy. Z drugiej strony okres jest dość mocno skorelowany z fazami księżyca. Teraz wystarczy skojarzyć te 2 fakty i.....
-
x_P-42
- Leśny Duch
- 1000p

- Od: 10 lut 2009, o 12:40
Wiecie co - może być w tym odrobina prawdy. Robienie ogórków czy ciasta wymaga koncentracji. Wystarczy nie domyć rąk czy słoików, pospieszyć się z mijeszaniem ciasta czy nie poczekać na wystygnięcie np. margaryny i gotowe popsute ogórki czy zakalec. A kobieta w tym czasie często źle się czuje, jest rozdraźniona czy obolała, a jednocześnie mniej cierpliwa i .. nie wychodzi ;-)
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To ja chyba nie jestem normalna.
"Tych dni" od dawna nie mam a ogórki kupione w sklepie też mi nie wychodzą.

"Tych dni" od dawna nie mam a ogórki kupione w sklepie też mi nie wychodzą.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki

To też chyba nienormalne?