Jak zapadłam na chorobę kaktusową...

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 1 maja 2008, o 15:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak równo rozrośnięte rośliny :!: Krzaczor jak się patrzy - bardzo ozdobny :) Dziękuję za dedykację :oops: wpadam, bo miło się ogląda Twoich podopiecznych :wink:
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

Ha - nie tylko się miło ogląda, ale i z przyjemnością czyta posty autorki ;)
Ładne roślinki, podaje śmiało rękę jako równie zarażona i niczym przyczajony tygrys /bądź ukryty smok/ obserwuję rozwój ciernistej choroby, jedynej chyba przyjemnej...
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:shock: :shock: :shock: -i jak tu nie chorować?Chyba zrezygnuje z internetu :D .Pozdrawiam
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale dorodny aloes:D Ciekawe czy ja się takiego doczekam. :wink:
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p
Od: 27 cze 2009, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dominiko, Grażko i Bartku, bardzo Wam dziękuję za tyle ciepłych słów :D Rzeczywiście aloesik rozrósł mi się się zdziebeczko :;230. Troszkę to dziwna roślinka, nie do końca pojmuję dlaczego nie chciała mi rosnąć w dużym pokoju (tylko mały pokój jej odpowiada i tam czuje sie najlepiej, jak stała w dużym to zółkły i schły jej listki ) skoro wszystkie okna w moim mieszkaniu są na jedną, wschodnią stronę, ale takie już z niej pokręcone zielone...
Z moich obserwacji wynika, że woli trochę mniej słońca, bo w dużym pokoju stał na parapecie okna, a jak go przestawiłam do małego to stoi sobie na szafce, troszkę dalej od okna i tam właśnie tak mu się dobrze zrobiło. Także myślę Bartku, że Ty też nie bedziesz musiał dlugo czekać na takie drzewo :D U mnie tak się rozrosło w przeciągu 2 lat - mam go od 2007 roku

Maniu, cieszę się, że mnie odwiedziłaś. Aż spłonełam rumieńcem od Twoich komplementów ;:171 Miło mi, że mój "talent pisarski" w końcu został doceniony ;:112 Masz rację to niezwykle przyjemna choroba. Niech Trwa!!!!!!! ;:87
Wpadaj oczywiście częściej :D
Pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja dostałem od kuzyna swojego. Miał ziemie (o ile to można było nazwać ziemią) z gliną. Od razu przesadziłem do ziemi dla kaktusów. Dodałem do tej mieszanki żwiru. Od tego czasu stoi na dworze i rośnie w oczach.

Słyszałem, że po 4 latach nabiera właściwości leczniczych. :wink:
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

Tak, też właśnie zamierzam niedługo trochę go oskubać i wykorzystać trochę, a że po nim pewnie i tak nic nie będzie widać... ;:113
Awatar użytkownika
Becia
1000p
1000p
Od: 9 lip 2007, o 16:04

Post »

piękne astro, jedno z moich ulubionych:)
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

Ja wpadam - wbrew pozorom - dość często i podglądam, co tam u innych rośnie 8) . A że gadam mało.... no cóż, raczej fachowcem nie jestem :wink:
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

Dziękuję Beciu, cieszę się, że Ci się podoba. Z tego gatunku sporo jest fajnych, choruję jeszcze na Astropythum asterias, może kiedys je dorwę :twisted:

A teraz z innej beczki: Pokażę Wam dowód na to w jaki szał zakupowy może wpaść kaktusomaniak jak zobaczy duuuuuuużo doniczek z kaktusami ;:112
A zaczęło się tak niewinnie: czerwiec tego roku, była piękna, słoneczna pogoda, kiedy namówiłam moich bliskich na wypad do Palmiarni łodzkiej (oczywiście drzemała we mnie cicha nadzieja, że przywiozę stamtąd kilka okazików, ale nie udało mi się tego dokonać, bo zostały się niestety tylko te co już miałam w domu), więc stwierdziłam "nie poddam się tak łatwo! o nie!" I wyciągnęłam wszystkich na poszukiwanie kaktusów. (musiałam jakoś ukoić swoje rozczarowanie :wink:) Dotarliśmy do pierwszego marketu... I tam moje oczy zalśniły jak dwa księżyce w pełni, jak zobaczyłam ilość doniczek z kaktusami :tan A że były na niższych połkach i do tego niektóre egzemplarze skrzętnie ukryte :twisted: no to moja szwagierka (zarażona :lol:) dawaj na kolana i wyciąga platonki położone z tyłu :;230, kładzie na pobliski stoliczek do pakowania towarów żeby wszyscy mieli lepszy widok, no i się zaczęło przebieranie i wybieranie... ta bidulka tylko co rusz na kolana i przyciągała kolejna platonkę i od nowa oglądanie. No i tak się uzbierało 7 sztuk ;:50 ;:49 ;:48
Wyobraźcie sobie, że nikt z obsługi nawet się nami nie zainteresował, nie podszedł i nie zapytał czy w czymś nam nie pomóc, nie przeszkadzało im, że tak sobie tam dłubiemy i przekładamy :roll: No, ale co wybraliśmy to już nasze, nie?
A oto szczęśliwa siódemka, która się zakwalifikowała do ścisłego finału:
Eriocactus warasii
Obrazek Obrazek Obrazek
tego gatunku nie potrafię określić :(
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Mammillaria matudae
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

Super, te ostatnie to chyba mammilarie, ale oczywiście się nie podejmuje dalszych dywagacji.
U mnie niestety - palmiarnia akurat (sic!) miała ostatnio zamkniętą część kaktusową, oczywiście akurat jak ja ją odwiedziłam (a popełniam to jakieś 2-3 razy w roku)! Trudno. Szkoda, że w Poznaniu maja bardzo mały wybór roślinek - oferta jest fatalna, już "lepiej" kupować w markecie (większy wybór i tańsze).
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

Maniu, chyba coś dziś z internetem szwankuje bo dopiero teraz wyświetlił mi sie Twój post. Oczywiście wpadaj, wpadaj często, ja też nie u każdego zostawiam jakiś widoczny ślad.
A to pozostali delikwenci ze szczęśliwej siódemeczki :D
Notocactus Leninghausii
Mammillaria Tentrancista?
Obrazek Obrazek
Opuntia tuna monstruosa (nawiasem mówiąc ta nazwa monstruosa nieźle wystraszyła mojego brata i narzeczonego - rozbudziła ich bujną wyobraźnię) ;:112
Pilosocereus
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

Maniu, wiem, wiem, ja w Palmiarni chyba też trafiłam na jakiś gorszy okres, bo akurat mało kłujaków kwitło i nie wszystkie wyglądały szczególnie. ale zamierzam niedługo wpaść tam jeszcze raz. Wybór w sklepiku w Łodzi też nie był duży (jest bardziej nastawiony na storczyki), ale może miałam po prostu pecha
Co do kaktusików na zdjęciach o których mówisz, to właśnie mi się wydaje, że to Mammillarie ale tej mojej NN jak na razie nie udało mi się znaleźć
Pozdrawiam Cię cieplutko
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

Kochani muszę się z Wami podzielić moją radością. Mojemu "przybłędzie" - jak go ochrzcił Władek :D coś się chyba niedługo urodzi!!! ;:1
Nie wiem czy mój aparat dobrze to uchwycił, ale coś się dzieje. Oby miało szczęśliwy finał ;:49 ;:49 ;:49
Obrazek Obrazek
Jak wszystko pójdzie dobrze będą 2 kwiatki
Awatar użytkownika
Becia
1000p
1000p
Od: 9 lip 2007, o 16:04

Post »

super, gratuluję:)
ja też zawsze bardzo się cieszę z każdego zwiastuna:)))))))))))))
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”