Rabatki Konstantego w podwórkowym ogródku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przyszła paczka nr 2,z Gdańska od Amby "PRIORYTET ZAWARTOŚĆ RUCHOMA".Oprócz cebulek tulipanów jako wypełniacz czasopismo "Poradnik Rolniczy" gdzie interesujący artykuł o selerze naciowym i drugi o nasturcji ogrodowej.Nadto przepis na tort węgierski, który z pewnością wykorzystam.
Czy cebulki mam wsadzić już na miejsce stałe, czy podsuszyć i wsadzić? I Kiedy?
Wygrabiłam z orzechów laskowych i lipowych spadów cały ogród i ścieżki, zasadziłam zawartość przesyłki od Tess, jeszcze trochę poczekam na burzę, ale chyba czeka mnie porządne podlewanie.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokaże jak wyglądają roślinki od Tess w podwórkowym, kwitnącą funkię na tej samej rabatce i jeszcze kolejną lilię która zakwitła.naprzeciw jakby finał prac remontowych?Ale przecież takich drzwi z kołekiem zamiast zamka chyba nie zostawią.O 14.00 był ślub córki pianisty.A na podwórku chyba apogeum?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Matko i córko! Ewuś macie wy się z tym pianistą :shock:
Pana rżnie a słoma nie tylko z butów mu wystaje. :twisted:
Normalnie ręce opadają...
Dobrze, że podwórkowy tętni życiem :)
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewa oglądam zdjęcia i nadziwić się nie mogę :roll: , toż nie tak dawno przymierzałaś się do założenia ogródka , zobacz jak to Ci szybko i sprawnie poszło . W ogrodzie rośnie dużo ładnych roślinek w ciekawych kompozycjach , toż w przyszłym roku będzie tam już niezłe zagęszczenie , będziesz się zastanawiać z czego zrezygnować by w to miejsce wsadzić kolejną ślicznotkę .
Wytrwałości życzę , bo jak się ma takich sąsiadów nie wiem czy na długo starczy chęci i sił
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Ewa Janina Sadowska pisze:Przyszła paczka nr 2,z Gdańska od Amby "PRIORYTET ZAWARTOŚĆ RUCHOMA".Oprócz cebulek tulipanów jako wypełniacz czasopismo "Poradnik Rolniczy" gdzie interesujący artykuł o selerze naciowym i drugi o nasturcji ogrodowej.Nadto przepis na tort węgierski, który z pewnością wykorzystam.
Czy cebulki mam wsadzić już na miejsce stałe, czy podsuszyć i wsadzić? I Kiedy?
Wygrabiłam z orzechów laskowych i lipowych spadów cały ogród i ścieżki, zasadziłam zawartość przesyłki od Tess, jeszcze trochę poczekam na burzę, ale chyba czeka mnie porządne podlewanie.
Ewuniu bardzo się cieszę że wypełniacz w postaci "Poradnika Rolniczego" tak Ci się spodobał :lol:
Tulipanki posadź w terminie - od końca września do końca października. Chociaż pamiętam jak kiedyś sadziłam cebule w grudniu (- oczywiście z konieczności - kupiłam je na wyprzedaży na początku grudnia :lol: ) i ślicznie mi zakwitły
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ambo-dzięki.Posadzę o czasie.Naprawdę ten tort węgierski z przepisu w "Poradniku Rolniczym"jadłam u koleżanki z Debreczyna,miałam na roku dwie Węgierki.Pan z poczty był łapany z tą paczką do pianisty, wiesz ślubne bukiety nosili raz po raz,a z inicjatywy pianisty właśnie ,który miał aż cztery przyciski domofonowe z dwunastu,(na parterze jego mieszkanie powstało z trzech, to znaczy wróciło do pierwotnego pięcio pokojowego z kuchnią,łazienką i wc i doszło to naprzeciw mnie) usunięto nam z domofonu nazwiska na rzecz numerów, a te są z literkami A i B.Pan kamienicznik domofonu nie ma, nie chciał,ja mu dorabiam co jakiś czas klucz do bramy,bo gubi.Jednak cebulki były wyraźnie do mnie adresowane i paczka dotarła.
Tijo i Empuzo-prawda, podwórkowy jest od końca maja.Mam niedużo rezerwy, to znaczy w kierunku domu się nie pcham z uwagi na możliwe rusztowania gdyby zabezpieczali wewnętrzne elewacje przed spadaniem tynku w najgorszy i najdroższy możliwy sposób-z rusztowań wysięgnikami i siatką. No i muszę zakopać te zwały gałęzi ,korzeni, gruzu i śmieci nawleczone z frontu ogrodu przez Roberta w ramach porządkowania,ale na te upały po przyjściu z pracy nie mam siły, tam się bardzo ciężko kopie.Poza tym wczoraj mnie coś w ogrodzie pożarło wywołując reakcję alergiczną.Jestem zadowolona z trzech małych rabatek,które powstały jako pierwsze i z tej frontowej od podwórka z funkiami i żurawkami oraz języczką i dąbrówką.Cebulowa jest dziełem przypadku i musi być zrobiona inaczej.Liliowce muszę te stare wykopać i przesadzić.Czeka mnie porządek z drzewami-leszczyną purpurową vel książęcą ,lipą.
Pan kamienicznik jest w najbliższym szpitalu, ma chore nerki i płuca oprócz wycieńczenia.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Witaj Ewo Janino,
ten obrazek z rabatkami i suszącymi sie opodal gaciami - super! O takich, jak Twój pianista, w mojej rodzinie mówi się "wykształcony cham". Może to brutalne, ale oddaje całość wizerunku doskonale.
Z przyjemnością oglądam ogródek i jestem pełna uznania dla Twojej pracy, zapału i uporu. Podziwiam Cię, bo wiem jak trudne masz warunki działania, nie mam na myśli gleby, lecz społeczność.
W poniedziałek wyślę paczkę.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Frido.Aż tak źle nie jest, z bielizny suszą na zewnątrz jedynie pościelową, to dresy wisiały.Ale fakt pranie wisi codziennie, a już szczególnie w niedziele i święta kościelne.Nie widać go od ulicy, bo siatka jest gęsto zarośnięta winobluszczem, a stosunkowo wysoka, widać od liceum,zwłaszcza,że z tamtej strony jest parking dla nauczycieli i wybranych mieszkańców naszej krótkiej ulicy dostępny bramą na pilota.
Oczy przecieram do tej pory ze zdumienia-śmieci remontowe rano wywiezione poza kuchenką i lodówką po nieboszczce..
Ledwo wyszłam z mieszkania, bo rozpakowywano przed moimi drzwiami sprzęt marki Amica(lodówka?kuchenka?okap?pralka?-może wszystko naraz?)do remontowanego dla córki pianisty lokalu naprzeciw,poprosiłam o uprzątnięcie przed moim powrotem z placu, bo już drzwi i korytarz myłam.Zniknął.
Pies mi wykopał dwa irysy i się nimi leniwie bawił, wkopałam ponownie.Zwierzę samo i się nudzi.Zbiera się na burzę i na razie nic.
Jutro rano idę do znajomej do ogrodu,wypijemy kawę,pogadamy,może będzie coś do cienia co się u Lucynki rozrosło, a czego nie mam w podwórkowym.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Witaj Ewo podwórkowy się rozrasta i coraz pieknieje . Pies się nudzi a gdzie jego właściciele . Biorąc psa mamy obowiązek go pilnować a nie żeby biegał bezpańsko . Jak nie mam czasu dla zwierzaka to go nie biorę proste i nieskomplikowane . Wiecznie będzie Ci coś wykopywał ,a Ty znowu będziesz wsadzać . Taka syzyfowa praca . Miłego dnia EWO
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18

Post »

Nawet to pranie ładniej wygląda wśród kwiatów EWY :wink: Trzymaj tak dalej , a podwórkowy coraz ładniejszy :lol:
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Odetchnęłam, że śmieci zniknęły, normalnie włos się jeżył. Właścicieli psa w ząb nie rozumiem. Niektórzy tak mają. Swego czasu mieszkałam na wynajętym. Właścicielka miała zwyczaj puszczania psa w środku nocy :shock: - wypadał z jazgotem o drugiej-trzeciej nad ranem i wszystkich budził. I miał jeszcze jeden irytujący zwyczaj - układał ludziom na wycieraczkach wszelkie śmieci - jak się rano nie uważało, można było wdepnąć w różne dziadostwo. Zaczęłam polewać wycieraczkę jakąś mocno woniejącą wodą po goleniu - i odczepił się ode mnie. Może są jakieś płyny odstraszające?
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewuś cieszę się z Twoich osiągnięć Ogrodowych
...nie zapominam o Tobie - chociaż czasu ciągle brak :(
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

coraz piękniej u Konstantego :)
Do zobaczenia Ewa :wink:
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ambo,Lisko,Evluk,Zyto, Aśko,EwkoPaw, Jadziu, Frido-Słuchajcie, słuchajcie-podwórze wysprzątane całe, wolne od po remontowych resztek i rzeczy po zmarłej sąsiadce których już nie było,a nagle się ujawniły,dziś znikła również nadgryziona zębem czasu i korozją lodówka i kuchenka gazowa.Podobno Administrator dzwonił w tej sprawie, podobno była i Straż Miejska,nie wiem,ale ze skutków cieszę się niebywale!
Zdjęcia robiłam o świcie. Naturalnie z nawyku posprzątałam po psie i zasypałam dziurę,którą wykopał w ścieżce tym razem.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Od Lucyny z drugiego krańca Krakowa przywiozłam sporą agawę w lekkiej plastikowej doniczce, najmniejszą z tych które proponowała,dwie sadzonki bzu lilaka szczepionego ciemno fioletowego i fioletowo-czerwonego i hortensję ogrodową ciemno różową, jukę ogrodową (wykopała,ale pojawiły się odrosty) ,liście winogron do przetworzenia wedle przepisu Tess.
Agawa jest już na rabatce,resztę posadzę wieczorem bo upał niemożebny.

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

EWUNIU zaraz inaczej wygląda podwórko bez prania i gruzu . Miłego dnia .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”