Moje kochane doniczkowce
- karolaipiotr
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 lut 2009, o 20:29
Aż się w głowie kręci tak pięknie wśród Twoich zielonych
No a te parapety
No i śliczny avatrek 
Karolina
Moi zieloni przyjaciele-część 1
Moi zieloni przyjaciele-część 1
- Haim

- Od: 19 cze 2009, o 01:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie 
Wybaczcie moja parodniową nieobecność w moim wątku, niestety nie miałam tyle czasu, żeby poprzerabiać i powklejać fotki, ale do niektórych z Was zaglądałam regularnie ;)
Diano, witam w moim wątku i zapraszam w przyszłości do oglądania kolejnych kwiatuszków ;)
Madziu (Lenka), na mojego M. obiad zawsze działa, mimo iż szczupły jest
Tylko muszę wiedzieć, co zrobić, żeby mu się przypodobać ;)
Dominiko, moje nowości dziękują za miłe słowa, zaraz pokażę Tobie moje nowości od Ciebie w nowych domkach 8)
Ten obrzeżony jasnością, to mam nadzieję, że dojdzie do Ciebie na jutro razem z resztą ;)
Aniu (Andziax007), ja zawsze uważałam, że przez żołądek do serca i to się sprawdza w przypadku mojego męża, zresztą każdy mężczyzna lubi dobrze zjeść, w szczególności, gdy jego ukochana kobieta przygotuje jego ulubione dania ;)
I wtedy można chodzić na polowanka na kwiatuszki ;)
Madziu (Magi), nowości troszkę jest a już przyszły nowe
Teresko fikusa pumila mam pierwszy raz i mam nadzieję, że będzie mu u mnie dobrze.
Jak troszkę podrośnie, to będę się mogła z Tobą podzielić
Asiu (asiula13) moje kwiatuszki dziękują Tobie za miłe słowa, bardzo się cieszę, że mnie odwiedziłaś
Teraz moja kolej odwiedzić Ciebie ;)
Edytko, cieszę się, że podobają się Tobie moje nowości ;) , mam nadzieję, że będzie im u mnie dobrze
Asiu (esti42) ,Agnieszko cieszę się, że mnie znowu odwiedziłyście i że podobają się Wam moje nowości
Władku, dziękuje bardzo za identyfikację moich kaktusów
Co do numeru 6, to najwyżej poczekamy aż trochę podrośnie lub zakwitnie, wtedy będzie można lepiej określić jego nazwę ;)
Aniu, Marzenko, Kasiu, Asiu , mój M. też się nie wtrąca do moich kwiatków, przecież czasem od niego też coś dostanę, ( nawet szuka takich i prosi w kwiaciarniach, jakich żona nie ma
) ale nie jest zadowolony, gdy przygarnę nowego "domownika", bo uważa, że nie mamy już na to miejsca
A po co ma przewracać oczami, skoro mogę już mu humorek poprawić dobrym obiadkiem ;)
Witaj Karolinko po urlopie, cieszę się, ze do mnie zawitałaś
Tak jak widzisz, parapety już pełne, ale zawsze da się wyskubać gdzieś miejsce na kolejnego doniczkowca ;)
A avatarek najbardziej aktualny ;)
Ufffff, chyba już wszystkim odpisałam, a sporo się tego uzbierało przez 4 dni

Wybaczcie moja parodniową nieobecność w moim wątku, niestety nie miałam tyle czasu, żeby poprzerabiać i powklejać fotki, ale do niektórych z Was zaglądałam regularnie ;)
Diano, witam w moim wątku i zapraszam w przyszłości do oglądania kolejnych kwiatuszków ;)
Madziu (Lenka), na mojego M. obiad zawsze działa, mimo iż szczupły jest
Tylko muszę wiedzieć, co zrobić, żeby mu się przypodobać ;)
Dominiko, moje nowości dziękują za miłe słowa, zaraz pokażę Tobie moje nowości od Ciebie w nowych domkach 8)
Ten obrzeżony jasnością, to mam nadzieję, że dojdzie do Ciebie na jutro razem z resztą ;)
Aniu (Andziax007), ja zawsze uważałam, że przez żołądek do serca i to się sprawdza w przypadku mojego męża, zresztą każdy mężczyzna lubi dobrze zjeść, w szczególności, gdy jego ukochana kobieta przygotuje jego ulubione dania ;)
I wtedy można chodzić na polowanka na kwiatuszki ;)
Madziu (Magi), nowości troszkę jest a już przyszły nowe
Teresko fikusa pumila mam pierwszy raz i mam nadzieję, że będzie mu u mnie dobrze.
Jak troszkę podrośnie, to będę się mogła z Tobą podzielić
Asiu (asiula13) moje kwiatuszki dziękują Tobie za miłe słowa, bardzo się cieszę, że mnie odwiedziłaś
Teraz moja kolej odwiedzić Ciebie ;)
Edytko, cieszę się, że podobają się Tobie moje nowości ;) , mam nadzieję, że będzie im u mnie dobrze
Asiu (esti42) ,Agnieszko cieszę się, że mnie znowu odwiedziłyście i że podobają się Wam moje nowości
Władku, dziękuje bardzo za identyfikację moich kaktusów

Co do numeru 6, to najwyżej poczekamy aż trochę podrośnie lub zakwitnie, wtedy będzie można lepiej określić jego nazwę ;)
Aniu, Marzenko, Kasiu, Asiu , mój M. też się nie wtrąca do moich kwiatków, przecież czasem od niego też coś dostanę, ( nawet szuka takich i prosi w kwiaciarniach, jakich żona nie ma
A po co ma przewracać oczami, skoro mogę już mu humorek poprawić dobrym obiadkiem ;)
Witaj Karolinko po urlopie, cieszę się, ze do mnie zawitałaś
Tak jak widzisz, parapety już pełne, ale zawsze da się wyskubać gdzieś miejsce na kolejnego doniczkowca ;)
A avatarek najbardziej aktualny ;)
Ufffff, chyba już wszystkim odpisałam, a sporo się tego uzbierało przez 4 dni
- Haim

A teraz, gdy już powitania mam za sobą
, pokażę Wam, co we wtorek przyszło do mnie od Dominiki

1. Soleriola
2. Mammillaria (Dolichothele) longimamma
3. Skalnica rozłogowa
4. Austrocylindropuntia subalata
5. Na zdjęciu ogólnym jeszcze Sagina wysiana do pojemniczka i przykryta fiolią, żeby szybciej wzeszła ;)
Dominiko (nie)dziękuję Tobie bardzo

Wszystkie kwiatuszki i kaktusiaki wspaniałe, bardzo marzyłam o skalnicy, bo pamiętam, jak byłam mała, moja mam ją miała i to bardzo dużą.
Niestety chyba za mamą nie przepadała i jej padła
Jeszcze raz bardzo dziękuję

A teraz nowości z allegro, które przyszły już w piątek, ale nie miałam czasu ich powklejać

Fiołeczek ma potem wyglądać tak:
http://home-and-garden.webshots.com/pho ... 1890mrFzSl
I uszczykniete od mojej ukochanej cioci z Lisewa, u której uprawiam na polu swoje warzywka

Edit:
Dzięki Dominice poprawiam część nazw:
1. Agawa amerykańska
2. Aloes tygrysi
3. Mammilaria gracilis
4. ?
5. Tephrocactus articulatus
6. ?
Jeśli ktokolwiek zna nazwy tych dwóch sukulentów, to bardzo proszę o pomoc
Liczę, że może Władek mnie odwiedzi i pomoże ;)

1. Soleriola
2. Mammillaria (Dolichothele) longimamma
3. Skalnica rozłogowa
4. Austrocylindropuntia subalata
5. Na zdjęciu ogólnym jeszcze Sagina wysiana do pojemniczka i przykryta fiolią, żeby szybciej wzeszła ;)
Dominiko (nie)dziękuję Tobie bardzo

Wszystkie kwiatuszki i kaktusiaki wspaniałe, bardzo marzyłam o skalnicy, bo pamiętam, jak byłam mała, moja mam ją miała i to bardzo dużą.
Niestety chyba za mamą nie przepadała i jej padła
Jeszcze raz bardzo dziękuję
A teraz nowości z allegro, które przyszły już w piątek, ale nie miałam czasu ich powklejać

Fiołeczek ma potem wyglądać tak:
http://home-and-garden.webshots.com/pho ... 1890mrFzSl
I uszczykniete od mojej ukochanej cioci z Lisewa, u której uprawiam na polu swoje warzywka

Edit:
Dzięki Dominice poprawiam część nazw:
1. Agawa amerykańska
2. Aloes tygrysi
3. Mammilaria gracilis
4. ?
5. Tephrocactus articulatus
6. ?
Jeśli ktokolwiek zna nazwy tych dwóch sukulentów, to bardzo proszę o pomoc
Liczę, że może Władek mnie odwiedzi i pomoże ;)
- Haim

I na koniec, przed spaniem, specjalnie dla Ani (AnaKa), chciałam pokazać mojego storczyka, który wypuszcza pęd kwiatowy.
Aniu, urzekły mnie Twoje storczyki i stwierdziłam, że tego swojego tez tak sobie powieszę i przede wszystkim nie będę usztywniać pędu, niech sobie rośnie po swojemu i zazna trochę wolności
Powiedz mi Aniu, czy ten Phalaneopsis może tak wisieć przy oknie
Chyba nie będzie jemu za ciemno
Dodam, że słoneczko pada na jego liście

Jeszcze coś z mojego mniejszego balkoniku (reszta zdjęć z balkonów innym razem) 8)
Sundaville i Fuksja, którą próbuje uformować na drzewko splatając dwie ze sobą(jeśli robię coś nie tak, to wszelkie uwagi są mile widziane ;) )

Aaaa, zapomniałbym...
Spójrzcie jak rozszalał się mój żółty hibek, pąków ma co nie miara
Szkoda, że ten czerwony nie ma tyle

Teraz, gdy już mam świadomość, że Wam wszystko pokazałam, mogę spokojnie iść
i 
Dobranoc wszystkim
Aniu, urzekły mnie Twoje storczyki i stwierdziłam, że tego swojego tez tak sobie powieszę i przede wszystkim nie będę usztywniać pędu, niech sobie rośnie po swojemu i zazna trochę wolności
Powiedz mi Aniu, czy ten Phalaneopsis może tak wisieć przy oknie
Chyba nie będzie jemu za ciemno
Dodam, że słoneczko pada na jego liście

Jeszcze coś z mojego mniejszego balkoniku (reszta zdjęć z balkonów innym razem) 8)
Sundaville i Fuksja, którą próbuje uformować na drzewko splatając dwie ze sobą(jeśli robię coś nie tak, to wszelkie uwagi są mile widziane ;) )

Aaaa, zapomniałbym...
Spójrzcie jak rozszalał się mój żółty hibek, pąków ma co nie miara
Szkoda, że ten czerwony nie ma tyle

Teraz, gdy już mam świadomość, że Wam wszystko pokazałam, mogę spokojnie iść
i 
Dobranoc wszystkim

- Kasia.N
- 1000p

- Od: 10 cze 2009, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale nowości
Kaktusiki super, ten mały aloesik uroczy (ja mam słabość do aloesów więc urzekają mnie nawet takie maluszki ;) ) Hibiskusy godne pozazdroszczenia
Piękne są i oby kwitły jeszcze obficiej, zwłaszcza ten czerwony
Fiołka życzę jeszcze ładniejszego 
Jak zwykle z przyjemnością się u Ciebie wszystko ogląda
Jak zwykle z przyjemnością się u Ciebie wszystko ogląda
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Moje domowe
- Zgredo
- -Moderator Forum-.

- Od: 1 maja 2008, o 15:42
Jakie ładne kamyczki dostały - miło mi, że mają takie ładne otoczenie teraz ^^
Nazwy:
mammalka to prawdopodobnie Mammillaria (Dolichothele) longimamma
opuncja to Austrocylindropuntia subalata
Agawa prawdopodobnie meksykańska
5: Tephrocactus articulatus (sprawdź w google, bo maluszek i słabo widać ;) )
Bardzo ładne nowości uszczyknięte od Cioci - czy Ciocia ma dużo sucholubnych? To piękne rośliny...
Fuksja rośnie ślicznie i zaczyna już wyglądać na drzewko - kibicuję - sama chciała bym kiedyś spróbować
Nazwy:
mammalka to prawdopodobnie Mammillaria (Dolichothele) longimamma
opuncja to Austrocylindropuntia subalata
Agawa prawdopodobnie meksykańska
5: Tephrocactus articulatus (sprawdź w google, bo maluszek i słabo widać ;) )
Bardzo ładne nowości uszczyknięte od Cioci - czy Ciocia ma dużo sucholubnych? To piękne rośliny...
Fuksja rośnie ślicznie i zaczyna już wyglądać na drzewko - kibicuję - sama chciała bym kiedyś spróbować
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Moje... wszystko
- koniczynka

- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Zgredo
- -Moderator Forum-.

- Od: 1 maja 2008, o 15:42
A! zapomniałam
Soleriola może puszczać korzonki na całej długości pędu, więc możesz śmiało po prostu położyć całą gałązkę na ziemi.
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Moje... wszystko
- Andziax007

- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
-
Anaka

- Od: 21 maja 2009, o 14:28
Asiu, masz tyle nowych przepięknych roślinek .Gratuluję
Pamiętaj,że fikus pumila lubi wilgotne podłoże, inaczej łatwo zasycha.
Phalaenopsis pięknie się prezentuje w tym koszyku. Jak zakwitnie, będzie wyglądał zjawiskowo :P
Pamiętaj,że fikus pumila lubi wilgotne podłoże, inaczej łatwo zasycha.
Phalaenopsis pięknie się prezentuje w tym koszyku. Jak zakwitnie, będzie wyglądał zjawiskowo :P
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Haim

Dzień dobry wszystkim 
Kasiu, dziękuję za miłe słowa, cieszę się, że z przyjemnością odlądasz moje kwiatuszki ;)
Dominiko, dziękuję za pomoc przy identyfikacji części moich nowości. Soleriolę w takim razie przesadzę, żeby mogła wszędzie puścić korzonki ;)
A jeśli chodzi o ciocię, to za dużo sucholubnych nie ma, w zasadzie tylko te, co uszczknęłam maleństwa, ale ma za to olbrzymią nolinę, philodendrona, 2 odmiany scindapsusa też dość spore, jukkę olbrzymią, fikusa benjamina i jeszcze parę innych. Ogólnie ciocia lubuje się w dużych kwiatach
Gosiu, cieszę sie, że podobają się Tobie moje nowości
Aż wstyd mi się przyznać ale jeszcze nie pokazałam całej sypialni
Mam nadzieję, że w szybkim czasie to nadrobię i przejdę w końcu do balkonów ;)
Aniu(Andziax007), mnie już w zeszłym roku marzyła się Sundaville, ale jakoś nie miałam odwagi jej kupić, ale w tym roku już sobie nie podarowałam.
Fuksja, mam nadzieję, że da niej w późniejszym czasie drzewko, zobaczymy, pożyjemy ;)
A Hibuś przez to, że wyleguje się cały dzień na powietrzu, takie pąki zyskał.
Ten drugi nie jest tak rozrośnięty, więc może dlatego nie ma tak dużo
Aniu(AnaKa) o fikusie pamiętam, codziennie sprawdzam ziemię, czy jest dostatecznie wilgotna.
Poza tym mam w osłonkach keramzyt, żeby wzrosła wilgotność powietrza, bo z tego co wiem, to też tego potrzebują ;)
A co do storczyka, to dziękuję za pochwałę, bo jesteś absolutnie moim autorytetem w tej dziedzinie
Koszyczek specjalnie kupiony dla tego storczyka, dodam, że będzie kwitł na biało ;)
Kasiu, dziękuję za miłe słowa, cieszę się, że z przyjemnością odlądasz moje kwiatuszki ;)
Dominiko, dziękuję za pomoc przy identyfikacji części moich nowości. Soleriolę w takim razie przesadzę, żeby mogła wszędzie puścić korzonki ;)
A jeśli chodzi o ciocię, to za dużo sucholubnych nie ma, w zasadzie tylko te, co uszczknęłam maleństwa, ale ma za to olbrzymią nolinę, philodendrona, 2 odmiany scindapsusa też dość spore, jukkę olbrzymią, fikusa benjamina i jeszcze parę innych. Ogólnie ciocia lubuje się w dużych kwiatach
Gosiu, cieszę sie, że podobają się Tobie moje nowości
Aż wstyd mi się przyznać ale jeszcze nie pokazałam całej sypialni
Mam nadzieję, że w szybkim czasie to nadrobię i przejdę w końcu do balkonów ;)
Aniu(Andziax007), mnie już w zeszłym roku marzyła się Sundaville, ale jakoś nie miałam odwagi jej kupić, ale w tym roku już sobie nie podarowałam.
Fuksja, mam nadzieję, że da niej w późniejszym czasie drzewko, zobaczymy, pożyjemy ;)
A Hibuś przez to, że wyleguje się cały dzień na powietrzu, takie pąki zyskał.
Ten drugi nie jest tak rozrośnięty, więc może dlatego nie ma tak dużo
Aniu(AnaKa) o fikusie pamiętam, codziennie sprawdzam ziemię, czy jest dostatecznie wilgotna.
Poza tym mam w osłonkach keramzyt, żeby wzrosła wilgotność powietrza, bo z tego co wiem, to też tego potrzebują ;)
A co do storczyka, to dziękuję za pochwałę, bo jesteś absolutnie moim autorytetem w tej dziedzinie
Koszyczek specjalnie kupiony dla tego storczyka, dodam, że będzie kwitł na biało ;)
- Haim

Aconitum , witam serdecznie w moim wątku 
To są wszystko doniczkowce, z biedronki w dodatku
Ale zawsze można coś ciekawego wymyśleć ;)
Madziu(Magi), cieszę się, że podoba sie Tobie moja kompozycja.
Mojego męża siostra lubuje się w kwiatkach, do tego ma spore parapety ale jakoś ciężko mi ją namówić, żeby powiększyła jeszcze swoją kolekcję.
Zawsze powtarza, że trzeba znać umiar
a ja na różne okazje coś jej przytargam 
Gosiu, Teresko, dziękuję za miłe słowa
To są wszystko doniczkowce, z biedronki w dodatku
Ale zawsze można coś ciekawego wymyśleć ;)
Madziu(Magi), cieszę się, że podoba sie Tobie moja kompozycja.
Mojego męża siostra lubuje się w kwiatkach, do tego ma spore parapety ale jakoś ciężko mi ją namówić, żeby powiększyła jeszcze swoją kolekcję.
Zawsze powtarza, że trzeba znać umiar
a ja na różne okazje coś jej przytargam 
Gosiu, Teresko, dziękuję za miłe słowa