Czereśnia - kiedy ściąć

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
cage
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 maja 2009, o 16:52

Czereśnia - kiedy ściąć

Post »

Cześć. Mam na podwórku starą czereśnię. Zacznę najpierw od pytania czy drzewo 30- lub więcej letnie jest stare? najniższe gałęzie ma na wysokości 3,5 m. Poniżej żadnych oznak na zalążki nowych. Kora na pniu mocno popękana a z "ran' sączy się żywica. Kilka większych konarów uschniętych całkowicie. Czy to już czas? Czas żeby zrobiła miejsce młodszej koleżance? Powiem szczerze, że mam moralniaka. Owocuje co roku.
Awatar użytkownika
Ganz
100p
100p
Od: 16 maja 2008, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Żywica lub guma to najprawdopodobniej oznaka raka bakteryjnego. Ja swoją wiśnię wyleczyłem w ciągu roku (kilka oprysków Topsinem, miedzianem, czyszczenie i smarowanie ran Funabenem z dodatkiem Miedzianu) - przynajmniej mam taką nadzieję bo w tym roku ani śladu gumy. Tak czy inaczej ja bym ją ratował, szybciej ją odmłodzisz niż doczekasz się owoców z młodego drzewa.
Pozdrawiam, Konrad
fotograf-winoroślarz-sadownik-amator
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zrobiła miejsce młodszej... piszesz.
Kiepski pomysł. Sadzenie młodej w miejscu gdzie ileś tam lat rosła stara nie jest dobrym rozwiązaniem- z powodów oczywistych raczej.
Posadzić młode w innym miejscu, niech rośnie, a starą leczyć, jak napisano wyżej. U sąsiada taka pokraka już wiele lat żyje i nader obficie owocuje.
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Witam:)

Czas żeby leczyć.Lecz starą która owocuje a na jesieni posadź nową w innym miejscu.
U mnie jest problem z przyjęciem się czereśni więc próbuję co roku wsadzać (jedna się przyjęła) a stara rośnie nadal i co roku obsypana owocami.

Pozdrawiam
baton234
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 paź 2010, o 11:40

Re: Czereśnia - kiedy ściąć

Post »

witam !
Mam pewien problem na działce moja czereśnia rozrosła się do dość gigantycznych rozmiarów
z tego co się dowiedziałem mogę ją przyciąć bardzo mocno(pod warunkiem zabezpieczenia ran)
i tu się rodzi pytanie czy mogę to zrobić teraz czy poczekać do następnego roku i zrobić to tuż po zbiorze owoców.

pozdrawiam .
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moim zdaniem, tnij w końcu lipca, lub sierpniu, po owocowaniu. W tym czasie jest najmniejsze prawdopodobieństwo złapania choróbska.
Zdecydowanie nie teraz !!!
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Rolmarket

Post »

Dobrze wiem jakie masz rozterki,tym bardziej że owocuje co roku. Jednak jak już wspomnieli forumowicze powyżej,kiepskim pomysłem będzie posadzenie młodszej koleżanki, w miejsce tej starej-tak sie przecież nie robi. Ale tak czy inaczej ściąłbym starsze drzewko.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ściąć to ostateczność. Próbuj leczyć. W marcu w suchy dzień zetnij blisko pnia te suche konary i posmaruj emulsją, a po zbiorze poskracaj resztę gałęzi. :D
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”