Czereśnia - kiedy ściąć
Czereśnia - kiedy ściąć
Cześć. Mam na podwórku starą czereśnię. Zacznę najpierw od pytania czy drzewo 30- lub więcej letnie jest stare? najniższe gałęzie ma na wysokości 3,5 m. Poniżej żadnych oznak na zalążki nowych. Kora na pniu mocno popękana a z "ran' sączy się żywica. Kilka większych konarów uschniętych całkowicie. Czy to już czas? Czas żeby zrobiła miejsce młodszej koleżance? Powiem szczerze, że mam moralniaka. Owocuje co roku.
- Ganz
- 100p
- Od: 16 maja 2008, o 20:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Żywica lub guma to najprawdopodobniej oznaka raka bakteryjnego. Ja swoją wiśnię wyleczyłem w ciągu roku (kilka oprysków Topsinem, miedzianem, czyszczenie i smarowanie ran Funabenem z dodatkiem Miedzianu) - przynajmniej mam taką nadzieję bo w tym roku ani śladu gumy. Tak czy inaczej ja bym ją ratował, szybciej ją odmłodzisz niż doczekasz się owoców z młodego drzewa.
Pozdrawiam, Konrad
fotograf-winoroślarz-sadownik-amator
fotograf-winoroślarz-sadownik-amator
Zrobiła miejsce młodszej... piszesz.
Kiepski pomysł. Sadzenie młodej w miejscu gdzie ileś tam lat rosła stara nie jest dobrym rozwiązaniem- z powodów oczywistych raczej.
Posadzić młode w innym miejscu, niech rośnie, a starą leczyć, jak napisano wyżej. U sąsiada taka pokraka już wiele lat żyje i nader obficie owocuje.
Kiepski pomysł. Sadzenie młodej w miejscu gdzie ileś tam lat rosła stara nie jest dobrym rozwiązaniem- z powodów oczywistych raczej.
Posadzić młode w innym miejscu, niech rośnie, a starą leczyć, jak napisano wyżej. U sąsiada taka pokraka już wiele lat żyje i nader obficie owocuje.
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czereśnia - kiedy ściąć
witam !
Mam pewien problem na działce moja czereśnia rozrosła się do dość gigantycznych rozmiarów
z tego co się dowiedziałem mogę ją przyciąć bardzo mocno(pod warunkiem zabezpieczenia ran)
i tu się rodzi pytanie czy mogę to zrobić teraz czy poczekać do następnego roku i zrobić to tuż po zbiorze owoców.
pozdrawiam .
Mam pewien problem na działce moja czereśnia rozrosła się do dość gigantycznych rozmiarów
z tego co się dowiedziałem mogę ją przyciąć bardzo mocno(pod warunkiem zabezpieczenia ran)
i tu się rodzi pytanie czy mogę to zrobić teraz czy poczekać do następnego roku i zrobić to tuż po zbiorze owoców.
pozdrawiam .
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moim zdaniem, tnij w końcu lipca, lub sierpniu, po owocowaniu. W tym czasie jest najmniejsze prawdopodobieństwo złapania choróbska.
Zdecydowanie nie teraz !!!
Zdecydowanie nie teraz !!!
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Dobrze wiem jakie masz rozterki,tym bardziej że owocuje co roku. Jednak jak już wspomnieli forumowicze powyżej,kiepskim pomysłem będzie posadzenie młodszej koleżanki, w miejsce tej starej-tak sie przecież nie robi. Ale tak czy inaczej ściąłbym starsze drzewko.
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ściąć to ostateczność. Próbuj leczyć. W marcu w suchy dzień zetnij blisko pnia te suche konary i posmaruj emulsją, a po zbiorze poskracaj resztę gałęzi.