Czy piach do terrariów jest odpowiedni dla kaktusów??
- darstenka
- 100p
- Od: 23 cze 2008, o 16:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy piach do terrariów jest odpowiedni dla kaktusów??
Witam,
w poszukiwaniu idealnego podłoża do swoich kaktusów, podczas jednych z wizyt w sklepie zoologicznym kupiłam opakowanie piasku do terrariów. Czy mogę go zastosować w połączeniu ze żwirem i ziemią dla kaktusów??
w poszukiwaniu idealnego podłoża do swoich kaktusów, podczas jednych z wizyt w sklepie zoologicznym kupiłam opakowanie piasku do terrariów. Czy mogę go zastosować w połączeniu ze żwirem i ziemią dla kaktusów??
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Idealne podłoże to także; http://www.seramis.de/produktweit/

Ten rośnie w kruszywie ceglanym.Poprzednie podłoże zostało usunięte a korzenie opłukane pod bieżącą wodą.

Ten rośnie w kruszywie ceglanym.Poprzednie podłoże zostało usunięte a korzenie opłukane pod bieżącą wodą.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Ja mieszam ziemie do kaktusów z żwirkiem i piaskiem akwarystycznym. 

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
Tak naprawdę to podłoże musi być przepuszczalne i dlatego stosuje się keramzyt. Nie możne w nim tylko zabraknąć wszystkich składników potrzebnych kaktusom (jeśli dobrze pamiętam jest ich chyba 26). Dlatego ziemie kaktusom powinno się wymieniać co około 2 lata. Jeżeli zastosujesz gotowe podłoże to masz pewność ze wszystkie składniki się w nim znajdują. Ja osobiście dodaje jeszcze do takiego podłoża trochę żwiru, ale skoro już je posadziłeś to nie ma sensu ich wyjmować.
Pozdrawiam
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Keramzyt nie jest lekiem na całe zło. Zazwyczaj ma zbyt dużą średnicę i trochę niewłaściwy odczyn - jest zasadowy i trzeba go zakwasić przed użyciem. Co do ziemi to nie wyobrażam sobie trzymania typowych kaktusów w podłożu tego typu bez sporego dodatku czegoś mineralnego. Osobiście z tego typu substratów usuwam jeszcze wszelkie włókna i większe nie do końca przekompostowane części przez przesianie przez drobne sitko wysuszonego podłoża i wyrzucenie wszystkiego, co przez takie sito nie przejdzie. Taki przesiany pył stanowi moim zdaniem dobry składnik właściwego podłoża dla kaktusów. Po dodaniu kruszywa można już do niego sadzić kaktusy.
Jeśli już posadziłeś swoje roślinki to je przesadź. Inaczej będziesz miał z nimi problemy zwłaszcza jeśli masz kiepskie warunki do wzrostu i nie masz doświadczenia w podlewaniu. Tego typu czyste podłoże są w stanie wytrzymać tylko epifity i może jeszcze Echinopsis multiplex i Austrocylindropuntia subulata. Możesz jeszcze stosować dodawanie do wody przy każdym podlewaniu czegoś przeciw grzybom - np. Previcur. Wtedy roślinki mogą trochę dłużej pociągnąć w takim podłożu bo będą znacznie mniejsze szanse na infekcję grzybową.
Jeśli już posadziłeś swoje roślinki to je przesadź. Inaczej będziesz miał z nimi problemy zwłaszcza jeśli masz kiepskie warunki do wzrostu i nie masz doświadczenia w podlewaniu. Tego typu czyste podłoże są w stanie wytrzymać tylko epifity i może jeszcze Echinopsis multiplex i Austrocylindropuntia subulata. Możesz jeszcze stosować dodawanie do wody przy każdym podlewaniu czegoś przeciw grzybom - np. Previcur. Wtedy roślinki mogą trochę dłużej pociągnąć w takim podłożu bo będą znacznie mniejsze szanse na infekcję grzybową.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Zgredo
- -Moderator Forum-.
- Od: 1 maja 2008, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak można zakwasić ziemię nie dając do niej np torfu?
Ile to "spory dodatek" taki stanowiący 80-90%?
Jakiego kruszywa używasz?
Ile to "spory dodatek" taki stanowiący 80-90%?
Jakiego kruszywa używasz?
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?