Witam wszystkich!
Proszę o poradę. Jakim środkiem pozbyć się tego badziewia: , zwanego powszechnie szczawiem, choć ja używam w stosunku do niego słów raczej niecenzuralnych . Randap nie wchodzi w grę, trawa musi zostać.
Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam!
Dlaczego roundup odpada? Nie rozumiem. Wez trochę roztworu roundupu i pędzelkiem delikatnie posmaruj jego liście. To nie zniszczy wcale trawy a da w kość (albo korzeń) szczawiowi. Tym bardziej, ze masz tylko jedna roślinę do wytępienia.
Ja widzę nie jedną. Może wyrywacz chwastów? Nie stosowałam. Stosuje natomiast Roundup na wszelakie takie badziewie. Jest też gotowy, z psikawką, która można nastawić na bardzo wąski strumyczek, wystarczy psiknąć na jeden listek i cierpliwie czekać.
Witam.
Niestety mechaniczne usunięcie szczawiu tępolistnego jest bardzo trudne,o ile w ogóle możliwe.Najbezpieczniejsze to ,co podano wcześniej,roztwór glifosatu i pędzelek.
mam pytanie jak wytępić coś w rodzaju koniczynki rośnie wszędzie pod krzewami w kamieniach i we wrzosie jakim środkiem ją opryskać nie niszcząc przy tym iglaków
Wpisz w wyszukiwarkę ; szczawik rożkowaty ,jest sporo informacji.
Najtrafniej opisał szczawika Mirek L
"Szczawik. Upierdliwe zielsko, przywleczone do nas. Zimą marznie, ale wydaje mnogość nasion (owoce "strzelające"). Odrasta w dodatku z najmniejszego kawałka korzenia, a ma je potężne. Wytwarza do tego kłącza. Potrafi rosnąć nawet w regularnie nisko koszonym trawniku.
Pielonka mało skuteczna- odbija z korzenia. Trzeba niestety sięgnąć po herbicyd- Roundup i pędzelkiem, zanim zakwitnie i się rozsieje w cały świat."
Witam wszytskich,
wzdłuż całej alejki ogrodowej zrobionej z kamienia posadziłem macierzankę wczesną (Thymus praecox) żeby zarosły odstępy między kamieniami. Wygląda to wspaniale ale mam jeden problem w postaci chwastów: mleczy, "koniczynki" (szczawik) i trawy. Czy mógłby mi ktoś poradzić jakim środkiem je zwalczyć? Nie jestem w stanie tego wyplewić ręcznie. Czy zastosowanie jakigoś herbicydu nie zniszczy mi macierzanki? Bardzo proszę o pomoc.
Z góry dziękuję