Och...jaka cudna ta catalpa czy to krzew? jak duży rośnie???
Cudne są tez te jeżówki muszę poszukać i wsadzić ...czy Ty miałaś sadzonki czy nasionka
A ten kwiat-jeden duży na zdj...co on za jeden???? też jest uroczy.....
Danusiu- ja chorobę jeżówkową mam od dwóch lat, kiedy to na miedzynarodowej wystawie ogrodniczej Zieleń to Życie zobaczyłam na stoisku holenderskim pomarańczowe i żółte . Od tej pory zaczęłam uganiać się za nimi i rzeczywiście zgromadziłam już sporą kolekcję. Podaż jest na szczęście coraz większa ale wciąż powstają nowe odmiany. Grażko- katalpa jest drzewem. Ja kupiłam ją jako małe drzewko ale ona dosyć żwawo przyrasta tworząc szeroką koronę. Gdybyś się decydowała na zakup, to nie kupuj tej zwykłej Catalpa biegnonioides bo ma dużo mniejsze kwiaty. A tak wygląda moja katalpa obsypana kwiatami
Deinanthe ma kwiaty średnicy około 4 cm. Ja zrobiłam duże powiększenie żeby było widać wspaniałe wnętrze kwiatu. To jest roślina cienio- i wilgociolubna. Niedawno ją kupiłam i bardzo się nią cieszę
Wczoraj zakwitł już ostatni, spóźnialski irys japoński pełnokwiatowy. Oczywiście już ucierpiał od deszczu.
Kwiaty jeżówki Green Envy w ostatnim stadium kwitnienia zmieniły się na dwukolorowe
Zakwitają kolejne siewki trąbkowe pana Mego. Nie mogę się nazachwycać dekoracją wnętrza ich kwiatów- te bruzdy i wyrostki ( fachowo chyba zwane papiliami) są niesamowite
Zaczynają kwitnąć floksy wiechowate. Bardzo je lubię choć zawsze mi się kojarzą z nadchodzącym końcem lata ; w tym roku zakwitają bardzo wcześnie.
Na gruszy sąsiadów przysiadł rój pszczół. Pierwszy raz coś takiego widziałam. Teraz trzeba dla bezdomnych pszczółek szukać domu.
Ania te siewki lilii są naprawdę cudne i jakie dorodne
Ten twój liliowiec jak by miał trochę dłuższe płatki i grubszą koronkę i bardziej środek jest zabarwiony.
Aniu, u mnie tez zaczynają kwitnąć floksy i poczułam się jakby lato zbliżało się do końca, chociaż właściwie to lata nie było. Bardzo ładne lilie - siewki.
mariasen pisze:Aniu, u mnie tez zaczynają kwitnąć floksy i poczułam się jakby lato zbliżało się do końca, chociaż właściwie to lata nie było. Bardzo ładne lilie - siewki.
U mnie floksy kwitną na całego. Tylko jeszcze dwie odmiany nie rozwinęły kwiatów.
Aniu, Izo, Beato, Geniu,Maju, Agnieszko- bardzo dziękuję za odwiedziny i przemiłe słowa.
Zakwitły kolejne liliowce
A to mój na razie jedyny, który posiada tzw "rekinie zęby". Niestety, na pełne wykształcenie zębów będę musiała poczekać do następnego roku ( sadzonka jest jednoroczna)
Lilie trąbkowe pachną w całym ogrodzie szczególnie wieczorem przyćmiewając zapach kwitnących lip, który też bardzo lubię. Podobno te z kwiatami skierowanymi w górę, są unikatem ( tak wyczytałam na sąsiednim forum). Ja mam dwie i jestem dumna jak paw
inne lilie trąbkowe i lilie LO
Floks "Natascha" wprost urzeka swoją delikatnością a jeżówka Tiki Torch - wyrazistym kolorem kwiatów, który osiągnęła w miarę ich rozwoju.
Ja jestem jedną z tych bezimiennych osób, które podziwiają Twój ogród bez anonsowania się Dziś się ujawniam, by zidentyfikować Twegi liliowca NN z chyba 24 strony, którym tyle odwiedzających się zachwyca- to Court Magician, tez go mam i uważam za cudnego! Pozdrawiam!