Afelandra czworokątna( Aphelandra)
- renek
- 50p

- Od: 18 lip 2007, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To moja Afelandra, dostalam ja kwitnaca i byla piekna miala dwa kwiatostany, teraz kiedy przekwitla zauwazyla u niej Tarcznika, raz juz pryskalam dam jeszcze raz oprysk. Mam tylko pytanie czy ten Tarcznik moze sie przeniesc na inne roslinki i czy on robi pajeczynke? Bo byly pajeczynki ale nie bylo Przedziorka a nie wiem czy Tarcznik robi pajeczynke?

Jeszcze jedno pytanie , czy mam moja Afelandre przyciac jeśli tak to ile czy moze zostawic bo czytalam ze moze kwitnac dwa lata bez odmladzania. Ma ladne odnozki ale wyzej czytalam ze raczej w domowych warunkach jej nie rozmnoze choc D. Longman w ksiazce "Pielegnowanie roslin pokojowych" radzi ze nie jest to zbyt trudne.

Jeszcze jedno pytanie , czy mam moja Afelandre przyciac jeśli tak to ile czy moze zostawic bo czytalam ze moze kwitnac dwa lata bez odmladzania. Ma ladne odnozki ale wyzej czytalam ze raczej w domowych warunkach jej nie rozmnoze choc D. Longman w ksiazce "Pielegnowanie roslin pokojowych" radzi ze nie jest to zbyt trudne.
Pozdrawiam Renia
Tarcznik nie robi pajęczyny i może przenieść się na inne rośliny ale na Twojej ja go nie widze ani innych szkodników.renek pisze:To moja Afelandra, dostalam ja kwitnaca i byla piekna miala dwa kwiatostany, teraz kiedy przekwitla zauwazyla u niej Tarcznika, raz już pryskalam dam jeszcze raz oprysk. Mam tylko pytanie czy ten Tarcznik moze się przeniesc na inne roslinki i czy on robi pajeczynke? Bo byly pajeczynki ale nie bylo Przedziorka a nie wiem czy Tarcznik robi pajeczynke?
na razie bym jej nie obcinał jeśli już to odmłodzenie na wczesną wiosnę.Jeszcze jedno pytanie , czy mam moja Afelandre przyciac jeśli tak to ile czy moze zostawic bo czytalam ze moze kwitnac dwa lata bez odmladzania. Ma ladne odnozki ale wyzej czytalam ze raczej w domowych warunkach jej nie rozmnoze choc D. Longman w ksiazce "Pielegnowanie roslin pokojowych" radzi ze nie jest to zbyt trudne.
- rastharsis
- 200p

- Od: 20 sie 2008, o 22:56
Afelandra - zrzuca liście
Dostałam w ten weekend ładny okaz afelandry.
Podlewam ją codziennie, bo w przeciwnym wypadku zwiesza wszystkie liście. Poza tym, ustawiłam ją na podstawce z keramzytem i wodą i przynajmniej raz dziennie spryskuję. Nie jestem pewna, ale chyba w tym sezonie już kwitła. Zaczynam się niepokoić, bo dziś zrzuciła 4 liście...
Może powodem jest to, że korzenie już "wychodzą" z doniczki, zarówno górą, jak i dołem:

Sama roślinka na razie prezentuje się bez zarzutu:

Sama roślinka na razie prezentuje się bez zarzutu:

- rastharsis
- 200p

- Od: 20 sie 2008, o 22:56
Ależ ja czytałam! I wyczytałam, że w zimie powinno się podlewać mniej, lecz, z drugiej strony, gdy liście opadają, oznaczać to ma niedobór wody - i co mam z tym fantem zrobić? Czekać aż zostaną mi trzy łyse badylki?Bożena Stadler pisze:Twoja afelandra wymaga przesadzenia do większej doniczki. I Ty w styczniu podlewasz ją codziennie? To duży błąd! Poczytaj trochę o warunkach jej uprawy!
Co do przesadzania, zalecane jest w marcu, ale, faktycznie, korzenie wyrastają już dnem doniczki, więc chyba nie będę czekać. Ale czy ziemia musi być gliniasta? Nie wystarczyłoby zmieszać zwykłą z kaktusową?
Miałaś z afelandrą ten sam problem, co ja - opadające liście - jak sobie z tym poradziłaś? Wiesz może coś jeszcze na temat uprawy afelandry? Bardzo proszę o wszelkie wskazówki.
-
KASIENKA82
- 200p

- Od: 13 cze 2012, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Afelandra
Ja niedawno kupiłam afelandre była piekna miała kwiatki w domu te kwiatki przekwitły i je obciełam i od tamtego momentu ma oklapnięte liście i miekkie łodygi , podlewam ja jak przeschnie troszke spryskuje, w miedzy czasie ją przesadziłam , i co mam znią zrobić już na straty czy da sie uratować
-
KASIENKA82
- 200p

- Od: 13 cze 2012, o 18:22
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Re: Co to jest? (Afelandra czworokątna)
Miękkie łodygi to niedobry znak.
Moja jak ma za sucho to zwiesza listki ale łodygi zachowują turgor
i nadal są sztywne.
A w Twojej sytuacji obawiam się że roślinka została przelana i gnije.
Wyciągnij ją z doniczki i obejrzyj dokładnie w jakim stanie są korzenie.

Moja jak ma za sucho to zwiesza listki ale łodygi zachowują turgor
i nadal są sztywne.
A w Twojej sytuacji obawiam się że roślinka została przelana i gnije.
Wyciągnij ją z doniczki i obejrzyj dokładnie w jakim stanie są korzenie.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe