Dala - mój piękny ogród cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Dalu. Dawno nie pisałam ale codziennie zaglądałam. Miałam takiego doła z powodu pogody, że nic mi się nie chciało. Dziś postanowiłam, że jadę i mimo burzy byłam na działce. Za wiele nie zrobiłam ale nastrój się od razu poprawił. Ale mimo wszystko dwa wiaderka chwastów poszły na kompost. :lol: :lol: :lol:
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

DALU ,mnie też wkurza to ,że coś pięknie kwitnie ,a aparat przekłamuje kolorek .Na fotce te roślinki już tak pięknie się nie prezentują :wink:
Czy ten chaber wielkogłówkowy można wysiać .Szukałam sadzonki ,ale nigdzie, jak dotąd nie natrafiłam.Może mogła bym liczyć na nasionka ?
x-d-a

Post »

Jolu, poszukam we Wrocławiu, ale chyba rzeczywiście ten chaber jest dość rzadki.
A szkoda, bo to efektowna duża roślina, nadająca się na soliter.
Oczywiście, chętnie dla Ciebie zbiorę nasionka, bo kwiaty właśnie przekwitają; nie mam w tym dużego doświadczenia, ale myślę, że to dobry moment?
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Dalo pięknie kwitnie Ci Oleander a mój mój ma tylko liście ,źle przechowywałam i zima stracił wszystkie liście wiosną go obcięłam i teraz jest piękny zielony tylko nie kwitnie .
Genia
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Witaj Dalu, tyle się u Ciebie dzieje! Róże, pomimo, że Ty nie jesteś z nich zadowolona, wyglądają rewelacyjnie!
Taka masa kwiatów! Chciałabym mieć je u siebie...To miejsce okrągłe, przed różami jest czym? Próbuję sobie wyobrazić całość, są w ciągłym zasięgu wzroku, czy oglądasz je podążając do jakiegoś miejsca w ogrodzie?
Oglądamy takie fragmenty swoich ogrodów, że czasami trudno zebrać to w spójną całość :lol: :lol: :lol:
Pokrążyłabym też z chęcią po Twoich ścieżkach :lol: Chaber interesujący, obserwowałam ostatnio takie dzikie osty,
rosnące przy drodze, tak majestatycznie wyglądały. Nawet rozważałam zebranie nasion :lol: :lol: :lol:
Pozdrowionka :lol:
Pozdrawiam, nigella
x-d-a

Post »

Nigello, dominującym kształtem w moim ogrodzie jest właśnie koło. Ten placyk przed domem jest pókolisty i obramowany właśnie różą okrywową The Fairy. Wychodząc z placyku w głąb ogrodu trafiamy na wąską ścieżkę prowadzącą do kącika wypoczynkowego przylegającego do domku ogrodnika.Wzdłuż niej rosną olbrzymie hosty, a dalej m.in. szpaler piwonii.
Placyk jest w kształcie koła, a stoi tam mój okrągły stół z krzesłami. Dalej przez zielona bramkę obrośniętą glicynią przechodzi się do dalszej części ogrodu, dalej....

Tak to mniej więcej wygląda na zdjęciach

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

To taki mały wirtualny spacer po fragmencie mojego ogrodu.

Geniu, olki zimę muszą spędzać w dość chłodnym, jasnym pomieszczeniu. Co kilka tygodni trzeba je też podlać. Potem pięknie kwitną, pod warunkiem, że maja duuużo słońca. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

I pomyśleć, że chodziłem po tych ścieżkach, siedziałem przy stoliku, zajrzałem do domku ogrodnika......a potem padał deszcz ;) :D Ale i tak było bardzo miło :D
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Czyli siedząc przy stole obserwujesz róże? Ja jestem w stanie ogarnąć całość jak zobaczę plan. Ale to, co napisałaś
w miarę wystarczy by sobie wyobrazić tę sielankę. Koło róż na ogół się przechodzi...siedzenie obok róż...to jest coś!
Podoba mi się :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, nigella
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grzesik pisze:I pomyśleć, że chodziłem po tych ścieżkach, siedziałem przy stoliku, zajrzałem do domku ogrodnika......a potem padał deszcz ;) :D Ale i tak było bardzo miło :D

Ja również miałem tą przyjemność oglądać te piękności w realu.
Awatar użytkownika
Mama Ani
1000p
1000p
Od: 17 cze 2009, o 14:40

Post »

Dalu oleander piękny ja też mam 2 takie duże białyi różowy i jeszcze 1 niby żółto kremowy ale jeszcze jest mały. :oops:
Pozdrawiam Stasia Stasi ogród
Aktualny wątek
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ach :roll: może i mi będzie dane spacerować po tych pięknych zakątkach ;:109
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Dalu ten zakątek różany, wijące ścieżki, bramka otoczona glicynią - takie romantyczne.
Podoba mi się jak ogród nie jest taką odkrytą kartą....ma zakątki, które można po kolei odkrywać. Chociaż wiem, że nie zawsze (a przynajmniej nie od razu) można takie cudo stworzyć.
Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
x-d-a

Post »

Asiu, dziękuję za wizytę w moim ogrodzie i zapraszam częściej.
Mi też podobają się takie ogrody - nieco tajemnicze, zarośnięte, ale jednak kontrolowane i zadbane. Masz rację, że na taki efekt trzeba czekać wiele lat, ale ogrodnik musi być cierpliwy...

Mamo Ani, oleandry są piękne, ale jednak lubią słońce i ciepło, a tego w tym roku nie mamy w nadmiarze...

Marcinie, Grzesiu, mam nadzieję, że jeszcze będzie okazja spotkać się w moim ogrodzie, a pogoda wtedy będzie lepsza.

Jolu, jak tylko będziesz miała ochotę i okazję - serdecznie zapraszam!

Parę lipcowych widoczków na dobry dzień

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Dalu nie mam takiego miejsca ,w mojej piwnicy nie mam jeszcze okien a w ciemne pomieszczenie bałam się go wstawić ,stał więc w ciepłym pomieszczeniu i dla tego z tracił liście .
Dalu piękne te zdjęcia z Twojego ogrodu aż masie ochotę tam przysiąść i napić kawy.
;:168 Pozdrawiam Genia
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Daluś ,chyba Twoim roślinkom służy Taka deszczowa aura bo wyglądają zdrowo i bujnie :)
Zieleń jest taka żywa i radosna, kolorki nie wyblaknięte od prażącego słonka :)

Jednak mnie troszkę brakuje prażącego słonka i upału...wtedy znowu bardziej cieszą zapachy ziół 8) ...a takie nagrzane słońcem powietrze ma całkiem inny zapach :)
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”