Jak zapadłam na chorobę kaktusową...

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p
Od: 27 cze 2009, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dla lubiących oglądać wszystko co kłuje mała porcja przyjemności. To inna odsłona kaktusików z poprzednich postów:
Mammillaria rekoi v. leptacantha?
Obrazek

i Cephalocereus senilis Obrazek

i coś kwitnącego... Przybłąkało się podczas kolejnych zakupów w sklepie ogrodniczym, po prostu nie mogłam nie wziąć go do domu :D
Gymnocalycium michanovichii?
Obrazek Obrazek Obrazek
i kolejne Gymno...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

I kolejna porcyjka moich maluchów: Mój ulubieniec :D
Echinocereus pectinatus var rubispinus? Obrazek Obrazek Obrazek
Teraz jeden z moich prezentów, niestety cieszyłam się nim tylko 3 tygodnie ;:98 gdyż chłopak gnił od środka i dopiero po 3 tygodniach zaczęło mi to paskudztwo wyłazić na wierzch BRrrrr... jak go wyjęłam z doniczki ukazała się mym oczom rozległa zgnilizna korzeniowa :evil:
Ferocactus latispinus
Obrazek
I kolejny prezent. Niestety nie mam pojęcia jaki to gatunek. Proszę zatem o pomoc w identyfikacji ludzi dobrej woli...
Obrazek Obrazek
W tym miejscu poproszę o pomoc. Czy to normalna ranka po kolcach kolegi, czy jakieś choróbsko nie daj Boże? W dniu kiedy go dostałam miał właśnie w tym miejscu małą rankę i kilka kolców chyba po jakimś bliższym spotkaniu z kumplami ze sklepu? Ale teraz zauważyłam, że jak trochę podrósł to się nieznacznie powiększyło. Martwię się żeby mi kolejny prezent nie przepadł :cry:
Obrazek
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

bibi56
Echinocereus pectinatus var rubispinus CUDO !
wpisuję do na swoją listę zachcianek ;)

śliczne masz kaktusidła :)
do mnie na kaktusy zaproszę prawdopodobnie za tydzień - czekam na przesyłkę ;)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 1 maja 2008, o 15:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Twój ulubieniec jest cudowny :) Ten niezidentyfikowany, to prawdopodobnie Polaskia chichipe.

całkiem niedawno tutaj się upewniałam

Gynmno są zachwycające - zawsze i pod każdą postacią - a już z kwiatami - mrum.
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Awatar użytkownika
Becia
1000p
1000p
Od: 9 lip 2007, o 16:04

Post »

witam kolejną zarażoną osobę, miło, że jest nas coraz więcej:)
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale ładne Gymnolki:D
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

Witam wszystkich serdecznie :D :D :D
Ale tu dziś u mnie ruch ;:11
Beciu i Bartku, bardzo Wam dziękuję za odwiedziny i powitanie na forum :D Bardzo się cieszę że tu trafiłam, wielu ciekawych rzeczy tutaj można się dowiedzieć o pielęgnacji kaktusów dlatego mam nadzieję że w przyszłym roku będę się mogła pochwalić większą ilością kwiatuszków :D Wpadajcie do mnie czasem, jeszcze trochę ukrywam w zanadrzu :wink: A już kolejne chcice się pojawiły po przejrzeniu niektórych wątków :lol:

Zgredo, cieszę się, że wpadłaś z ponowną wizytą ;:168 i że podobają ci się moje maleństwa. Zajrzałam do Twojej podpowiedzi i rzeczywiście masz rację, że to Polaskia chichipe. Jak go dostałam miał troszkę inny kolor - był bardziej zielono-niebieski. Teraz się zmienia i zaczyna być bardziej zielony. To mnie właśnie w kaktusach tak fascynuje, że tak zmieniają kształty i barwy - kolor cierni u niektórych co kilka dni albo miesięcy jest inny :shock:
Diano, dziękuję za odwiedzinki, wpadaj oczywiście częściej. Cieszę się, że teraz to ja spowodowałam u kogoś "Chcicę na kaktusa" ;:87 ;:87 Ale tak na poważnie to uważam, że naprawdę warto go mieć, nawet jak nie kwitnie to przedstawia sobą taki widok... Uwielbiam te jego ciernie. Trochę się tylko martwiłam czy nic mu nie będzie, bo tam gdzie go wypatrzyłam wszystkie te kaktusiki miały wbite wykałaczki z oczami :evil: Biedaczek się musiał nacierpieć. Lata temu też kupiłam takiego z doczepionymi oczami tylko, że przyklejonymi na klej! I nie cieszyłam się nim długo niestety, szybko padł. Ale postanowiłam tym razem zaryzykować. No i na razie jest ok, ranka jakoś się zabliźniła co mnie niezmiernie cieszy :D
Pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

Diano, zapomniałabym, oczywiście, że wpadnę daj tylko znać, bo jeszcze chyba nie byłam na Twoim wątku
Grzdyl

Post »

Witam,Beatko.Jeśli chodzi o rany na Polaskii,to ich kształt wskazuje na to,że są spowodowane uszkodzeniami mechanicznymi.Jeżeli jednak,jak piszesz,powiększają się,dobrze by było opryskać je Topsinem,gdyż może wdać się jakaś choroba grzybowa.
P.S.Świetny "przybłęda" pod staruszkiem. :D
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

Witam Cię Władku :D dziękuję, że wpadłeś do mnie z bardzo cenną radą, niezwłocznie go opryskam jak tylko dostane preparat. Czy on jest łatwo dostępny? przyznam się, że do tej pory nie miałam takich problemów z moimi pupilami i nie używałam żadnych preparatów, więc nie bardzo wiem gdzie szukać :?
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 1 maja 2008, o 15:42

Post »

Powinien być szeroko dostępny - szukaj w kwiaciarniach lub ogrodniczych, to popularny środek :)
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

Oj! ale ekspresowa odpowiedź :D dziękuję Ci bardzo Zgredo, polecę w takim razie czym prędzej
Pozdrawiam
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

jestem pewien ze to rekoi ssp leptacantha- tak po prawdzie ciernie zakrzywione zdarzają się ale bardzo często ich nie ma po prostu :wink: a co do E. rigidissimus ssp. rubispinus to potwierdzam że to on tyle ze to młoda roślina i ciernie zrobią sie czerwone dopiero za jakiś czas- to co jest teraz to nic :idea: :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Witam Cię.Przeglądnęłam Twój wątek i stwierdzam że jest bardzo ciekawy.Kaktusiki masz fajowe.Mnie też bardzo cieszy jak ktoś zapada w chorobę kwiatową-ostatnia moja ofiara to 7-letni syn koleżanki który nie obejdzie koło kaktusa obojętnie :D (tylko Ja się trzęsę jak przyjeżdża bo mimo że nie mam rarytasów coś od mnie wyciągnie-oczywiście tylko szczepke)
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

Swagman, tak masz rację, trafiłam na takie zdjęcie gdzie ciernie Mammillarii były też proste także wątpliwości rozwiane:D Co do Ecinocereusa to masz może właśnie taki starszy egzemplarz? Chętnie bym zobaczyła to cudo nieco starsze :D
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”