Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu- ten rok jest wyjątkowy dla liliowców. Deszcz leje a one rosną i mają ogromne kwiaty. Najgorzej, że przez te ciągłe deszcze ogród tak zarósł chwastami, że moich właściwych roślin prawie nie widać. Do tego koper-samosiejka, którego nie wyrywam bo wysiany na grządce nigdy nie rośnie tak okazały a będzie przecież niezbędny do ogórków :) :) :)

Maju- u mnie też leje po kilka razy dziennie. Już mi opadają ręce. :cry:

Aniu- to prawda, że niektóre z odmianowych jeżówek nie są tak okazałe jak na zdjęciach. Dotyczy to odmian czerwonych np. Art's Pride, Sunset, Sundown; znajomy, który miał je do wykwitnięcia w tunelu foliowym stwierdzil, że właśnie uprawiane w takich warunkach są piękne jak na zdjęciach. Natomiast żółta Sunrise, pomarańczowe Mango Medowbrite , Harvest Moon i Tiki Torch, zielone Green Envy, Green Jewel, różowe Fatal Atraction i pełnokwiatowa Pink Double Delight mają duże kwiaty i są silnymi, dobrze rozgałęzionymi roślinami. Czerwoną Sundown mam już dwa lata i mimo delikatnych kwiatów uważam ją za śliczną odmianę, która w tym roku dużo ładniej zakwitła niż w roku ubiegłym. Mam jeszcze trzy odmiany, które zakwitną po raz pierwszy i przy zaprezentowaniu ich fotografii napiszę jak duże mają kwiaty.

Maju- Epipactis palustris ( kruszczyk błotny)jest łatwym, rozrastającym się storczykiem, który jak sama nazwa mówi, lubi wilgotne podłoże. Jest to bardzo wdzięczna roślina, którą bardzo lubię.
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08

Post »

Myślałam, że moje liliowce nie zakwitną po niefortunnym przesadzaniu w strasznym upale. A jednak. Co prawda nie wszystkie mają pąki, ale niektóre są młodziutkie jeszcze. O zarastaniu chwastami też wiem niestety. Cała ziemia, jaką kupiłam do ogrodu była pełna nasion i nie mogę sobie teraz z tym poradzić. Mam taką nadzieję, że kiedyś się obrobię.

Cudny ten storczyk....
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Ja mam wrażenie, że pielę przed sobą, a z tyłu słyszę jak chwasty rosną... ;:29.
Na dodatek u mnie glina, za mokro - pielić się nie da, bo komy gliny wyciągam z korzeniami, za sucho - pielić się nie da, bo chwasty siedzą jak w Excalibur w kamieniu :roll:
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu nie dziwie się, że lubisz tego storczyka, piękny. :lol: :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Aniu Nie wiem co bardziej mi sie podoba liliowce też mam piękne u mnie w tym roku też Elizabeth Solter i Black Stockings kwitnie pojedynczo mam nadzieje że w przyszłym będą kwitły pełnymi kwiatkami .
A jak patrzę na Twoje iryski ensta to chce mi się płakać że mam już 3 rok i wcale mi się nie rozrastają ani nie kwitną .
Cudne masz jeżówki kupiłam kilka a mam tylko dwa jeszcze nie kwitną w tym różową dostałam od Grzesia a ta druga to jeszcze nie wiem jaka będzie .
Genia
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Liliowiec NN rośnie i chyba będzie sadzonka na przełomie lipca i sierpnia. Pozdrawiam cieplutko z zalanego deszczem ogrodu. Ania
:D :D :D
Aniu, a czy wybrałaś może jakiegoś z moich?
Ja mam wrażenie, że pielę przed sobą, a z tyłu słyszę jak chwasty rosną...
Zgadzam się z Zanną. Do tej pory mówiłam, że wystarczy byliny opielić 2-3 razy na wiosnę, a potem dają sobie radę z niewielką już naszą pomocą, ale ten rok jest wyjątkowy. Dla wszystkich roślin starcza wody, a chwasty niestety szybciej rosną od naszych pięknot.
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Ania ten ostatni liliowiec NN jest piękny :D
U mnie jeszcze ani jedna jeżówka nie kwitnie.
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

andowan pisze: Obrazek
Aniu, u Izabeli widziałam bardzo podobnego liliowca 'Sabine Baur'. Może to będzie Twój NN?
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu- też odziedziczyłam część ogrodu z ogromnym zasobem nasion chwastów oraz nadmiarem azotu w glebie co przez trzy już lata skutkuje wyrastaniem tysięcy pokrzyw żegawek :cry: A kruszczyk się bardzo fajnie mnoży :wink:

Aniu- bardzo trafnie to określiłaś :;230
Maju- on jest taki skromniusi,prawie niezauważalny :D
Geniu- cierpliwości- jeżówki zakwitną i irysy ensata też tylko stwórz im właściwe warunki wilgotnościowe ( jakaś stara balia wkopana w ziemię lub plandeka). Liliowiec Elizabeth Salter nie jest pełną odmianą; pewnie pomyliłaś z inną.
Beatko- jeszcze nie wybrałam ale postaram się. W każdym razie co obiecałam, to obiecałam. Jak tam "mój" pierwiosnek się miewa? :wink:
Izo- okazało się, że w środkowej Polsce wegetacja przegoniła inne rejony kraju i mimo, że wiosenne kwitły wcześniej u Ciebie, teraz Ty czekasz na te rośliny, które są u mnie w pełni kwitnienia. Tylko co będzie kwitło w sierpniu i we wrześniu?

Rozwijają się następne lilie

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Nie mogę się doczekać wykwitnięcia wszystkich krzyżówek lilii trąbkowych hodowli A.Mego z Czech. Kupiłam kilka cebul dwa lata temu i już w ubiegłym roku nie mogłam się nimi nazachwycać. W tym roku te dwuletnie osiągnęły wysokość prawie dwóch metrów. W ubiegłym roku poszerzyłam kolekcję o następne kilkanaście krzyżówek i czekam na niespodzianki. Już jedna wykwitła- cudna, wielkokwiatowa z czarującym wnętrzem.

Obrazek

Obrazek Obrazek

Katalpa cała obsypana kwiatami. Rozwinęła swoje wdzięki także hortensja drzewiasta.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Na skalniaku też trochę kwitnących maleństw

Obrazek Obrazek

No i oczywiście kolejne liliowce

Obrazek Obrazek

Zapomniałabym o wyższych bylinach i o jeżówkach. Pink Double Delight zaczyna wypełniać koszyczek :D :D :D

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Ania ale slicznie ci zakwitł Deinanthe :shock:
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Pierwiosnek przekwitł i żeby go nie osłabiać ścięłam kwiatostany. Myślę, że niedługo będzie go można podzielić. :D
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to wpadłam dziś żeby zrobić wielkie :shock: na twoje liliowce :wink: .
Tyle jest odmian jeżówki :shock: .Mam 1 -dostałam jesienią i traktowałam ją po macoszemu :oops: .Muszę się jej bliżej przyjrzeć :wink:
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08

Post »

I znów zbieram szczękę z klawiatury.... Kobieto, co Ty tam jeszcze ukrywasz????? :shock: :shock: :shock: :shock: Mówisz, że kuszczyk się super mnoży :D :D :D Popatrz u mnie w wolnej chwili, może coś byś chciała. Chętnie się podzielę.
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zanna pisze:
andowan pisze: Obrazek
Aniu, u Izabeli widziałam bardzo podobnego liliowca 'Sabine Baur'. Może to będzie Twój NN?
Zanno- u mnie też zakwitł pierwszy raz liliowiec Sabine Baur i też zauważyłam to podobieństwo. Dziękuję za Twoją informację. Prawdopodobnie mam teraz dwie sadzonki tej samej, już znanej, odmiany.

Izo- nawet nie wiesz, jak bardzo cieszę się tą rośliną. Mam nadzieję, że Twoja też niebawem zakwitnie.

Agnieszko- witaj :D Mam sporo odmian liliowców ale nie wszystkie kwitną z powodu zeszłorocznego podziału i zmiany miejsca. Ciekawe odmiany pająków, zakupione na wiosnę , też były zbyt małe aby wydać kwiaty. Cieszę się bardzo, że Ci się podobają.

Beatko- tak się cieszę, że będę miała ten pierwiosnek :D :D :D

Gosiu- gdy lilie i liliowce przekwitną to nie wiem, co jeszcze zostanie. Wegetacja tak pędzi, że chyba w sierpniu rośliny zaczną przygotowywać się do odpoczynku. A może zakwitną powtórnie? Przypomnij mi o kruszczyku na wiosnę.

Z pozdrowieniami. Ania

Lekarz, który zaaplikował mi antybiotyki, kazał unikać słońca bo mogę ulec poparzeniu. Jak ja teraz będę pracowała w ogrodzie :cry: :cry: :cry:
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Za jeżówkami przepadłam z kretesem :? Masz super kolekcję , oglądająć je nabawiam się przewlekłej choroby jeżówkowej :twisted: .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”