Ogród Moni cz.2
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 sty 2008, o 10:48
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moniś, to jak jeszcze będą te hortensje....vertigo pisze:raczej iglaki, a z kwitnących tylko dwie wielkokwiatowe te Love z rodziny Peace i jeszcze Casanowa - żadna mnie nie zauroczyła, niestety, więc nawet nie pytałam o cenyAniaDS pisze:a co tam jeszcze było?Hortensje były warte zakupu, bo 12zł za spory krzak to naprawdę warto (na targu identyczne są po 25zł)
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
nie będą tanie, ale nie aż tak drogie jak się obawiałamsterlizja36 pisze:No jak takie okna zamówiłaś to stracisz prawie fortunę.Nie ma to jak drewno jednak jest to produkt ,który trzeba po kilku latach malować .My jesteśmy wygodni i wzieliśmy plastiki ze szprosem ,no i ja sobie ubzdurałam rolety z silnikiem elektrycznym.Mój M przeżywał że za szprosy i rolety miałby coś innego.Ach ta budowa...
trzeba dbać o konserwację drewnianych okien, zdaję sobie sprawę, ale te okna to moje marzenie i bardzo je chciałam, a na chciejstwa nie ma rady
Będę przejeżdżać w piątek - jeśli będą, to oczywiście wezmę, nie ma sprawyAniaDS pisze:Moniś, to jak jeszcze będą te hortensje....
Dzięki, AgnessAGNESS pisze:Moniś wymiękłam przy Twoich różachprzepiękne, a zdjęcie Elfe w kroplach deszczu dosłownie na wystawę
![]()
- Alania

Ostatnio mam mało czasu na fotki i pisanie, ale już nadrabiam zaległości.
Zakwitła mi nareszcie Clair Renaissance- piękna jest, ale nie zachwyca mnie aż tak jak np. Elfe. Zapach, owszem, ładny, ale gdzie jej do Williama Sh.

Kupiona niedawno rabatowa NN jest świetna: kwiaty trzyma długo, kwitnie niesamowicie obficie i pachnie przyjemnie:

Peace (Gloria Dei) - cieszę się, że ją mam

Rabata różana czeka na lepsze czasy i moją dyspozycyjność czasową, której ostatnio brak.

Ostatnio, w tak zwanym międzyczasie, byłam w gorodniczym, którego dotychczas nie znałam. Nie tyle rośliny mnie zachwyciły, co droga przez las - przepiękna trasa

Zakwitła mi nareszcie Clair Renaissance- piękna jest, ale nie zachwyca mnie aż tak jak np. Elfe. Zapach, owszem, ładny, ale gdzie jej do Williama Sh.

Kupiona niedawno rabatowa NN jest świetna: kwiaty trzyma długo, kwitnie niesamowicie obficie i pachnie przyjemnie:

Peace (Gloria Dei) - cieszę się, że ją mam

Rabata różana czeka na lepsze czasy i moją dyspozycyjność czasową, której ostatnio brak.

Ostatnio, w tak zwanym międzyczasie, byłam w gorodniczym, którego dotychczas nie znałam. Nie tyle rośliny mnie zachwyciły, co droga przez las - przepiękna trasa

- hanka55

- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Eeee, to moja Claire Renessance, wygląda całkiem inaczej.
Raczej, jak Twoja NN.

A ta pierwsza na zdjęciu, bardzo przypomina mi shrub Poulsena ( Delight lub Donnaway),
nad którym modliłam się w Spytkowicach.
Nie wzięłam, bo mimo przepiękych złotomorelowych odcieni i ładnego zapachu,
zcałego krzaku, został 1 pęd. A cena - jak za zdrową rózę w I gat.
Moni, czy ja NIE MAM Claire?
Mam metkę licencyjną
Raczej, jak Twoja NN.

A ta pierwsza na zdjęciu, bardzo przypomina mi shrub Poulsena ( Delight lub Donnaway),
nad którym modliłam się w Spytkowicach.
Nie wzięłam, bo mimo przepiękych złotomorelowych odcieni i ładnego zapachu,
zcałego krzaku, został 1 pęd. A cena - jak za zdrową rózę w I gat.
Moni, czy ja NIE MAM Claire?
Mam metkę licencyjną
- Alania

Haneczko, u mnie to dopiero pierwszy kwiat, więc zobaczymy co będzie z kolejnym kwiarem (są pąki) - możliwe, że będzie jak Twój
Ja też mam licencyjną karteczkę, więc zapewne obie mamy wychwalane Clair, jednak mnie aż tak (póki co) nie zachwyciła
Może zmienię o niej zdanie, ale jak na razie chwalę sobie inne np. Meichavrin, która jest naprawdę zachwycająca i kwiaty ma trwałe - kwitną już tydzień i wciąż wyglądają świeżo, mimo zmiennej pogody 
- hanka55

- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Moni litości.
Popatrz na USDA:
" USDA zone 6b through 9b . Disease susceptibility: very disease resistant. "
Nie dla mnie Twe wdzięki, nie dla mnie już....
http://www.teksty.org/Kabaret_Starszych ... e_dla_mnie
Popatrz na USDA:
" USDA zone 6b through 9b . Disease susceptibility: very disease resistant. "
Nie dla mnie Twe wdzięki, nie dla mnie już....
http://www.teksty.org/Kabaret_Starszych ... e_dla_mnie
- Alania

ja ją już mam i muszę przechować
Zasypię trocinami, jak ubiegłej zimy hortensje i przetrwały zimę najlepiej z dotychczasowych osłon
Nawet śladów zimy nie odczuły - nie sądziłam, że to tak doskonałe zabezpieczenie
Wiem, że trociny nie są dobre, bo wyciągają cenne składniki z ziemi, ale po odpowiednim nawiezieniu ziemi jest OK
W życiu nie miałam takich pięknych ogrodowych hortensji i bogatego kwitnienia jak tego roku - zawsze marzły i były tylko zielone 
Zasypię trocinami, jak ubiegłej zimy hortensje i przetrwały zimę najlepiej z dotychczasowych osłon
- Alania

Oluniu, na zachętę powiem, że dokupiłam drugą, bo jest przepiękna, a moja kuzynka jak zobaczyła Elfe w rozkwicie, to powiedziała, że bez względu na cenę musi ją miećAszka pisze:Moni,Elfe ja patrzę na nią już od jesieni.Zachęć mnie do kupna :P :P jaka wysoka już urosła.Mam wizję z jej udziałem![]()
- Alania

Kwitnie obecnie kilka odmian róż, których jeszcze nie pokazałam:
pienna Topkapi Poulsen'a - ma chyba milion pąków i kwiatów
:

Mainzer Fastnacht b.zmęczona od deszczu:

Claude Monet nieśmiało wystawia pierwsze pąki - trochę późno zaczyna kwitnienie, bo był przesadzony już po rozpoczęciu wegetacji
i musiał się skupić na odbudowie systemu korzeniowego

Zaczął swoje kwitnienie powojnik Purpurea Plena Elegans:

Zaczyna się hortensjowe kwitnienie
Uwielbiam hortensje
. W swojej kolekcji mam 19 hortensji ogrodowych, 3 krzewiaste Anabelle, 1 Vanilla Fraise, 1 Limelight i Nikko Blue. Ostatni zakup to ogrodowa biała hortensja z różowym środeczkiem - niestety nie znam nazwy odmianowej, dopiero zostanie zindentyfikowana

pienna Topkapi Poulsen'a - ma chyba milion pąków i kwiatów

Mainzer Fastnacht b.zmęczona od deszczu:

Claude Monet nieśmiało wystawia pierwsze pąki - trochę późno zaczyna kwitnienie, bo był przesadzony już po rozpoczęciu wegetacji

Zaczął swoje kwitnienie powojnik Purpurea Plena Elegans:

Zaczyna się hortensjowe kwitnienie
Uwielbiam hortensje