Wierzba japońska(Salix integra)'Hakuro Nishiki' -uprawa, cięcie
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wierzba - mszyce?
Nie było mnie kilka dni i moja wierzba tak zmizerniała, że listki więdną. zauważyłem chodzące mrówki więc podejrzewam mszyce (tylko ich nie widać) - czy dobrze diagnozuję i pryskać na mszyce? jaki środek będzie najbardziej skuteczny?

Pozdrawiam. Mirek.
-
- ---
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
-
- ---
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 gru 2008, o 21:28
Wierzba Hakuro Nishiki
Ja także cięłam swoją już dwukrotnie i się ładnie zagęszcza. Zauważyłam jednak, ze listki na dole pędu są jakby pomalowane sadzami.Myślę, ze tak nie powinno być, czy to jakaś choroba? Profilaktycznie opryskałam na mszyce.
- iwonaxp
- 1000p
- Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Pierwszym krokiem jaki bym zrobiła to mocno przycięła jeśli oczywiście chcesz ją prowadzić w formie kulistej a pryskałabym dopiero gdy zauważysz mszyce .
jedna z moich wygląda tak :

Kiedyś miałam podobny problem do twojego .Listki mi usychały spadały ,zaczynały widnieć wybiórcze gołe gałązki i robiły się puste prześwity.Moja wyglądała podobnie do twojej .
Ja twoją przycięłabym tak

i nie musisz się obawiać ze zrobisz jej krzywdę one bardzo lubią mocne przycinanie
Wszystkie gałązki ogołocone przyciąć jak najmocniej , natomiast przyschnięte listki starałam się na bieżąco obrywać. Taki wygląd może być powodem nie mszyc ale i przesuszenia .

Jak patrzę na tę fotkę to tak jakbym patrzyła kiedyś na swoją
Ja tyle ze swojej strony i z własnego doświadczenia ale może fachowcy mogą mieć inne zdanie
jedna z moich wygląda tak :

Kiedyś miałam podobny problem do twojego .Listki mi usychały spadały ,zaczynały widnieć wybiórcze gołe gałązki i robiły się puste prześwity.Moja wyglądała podobnie do twojej .
Ja twoją przycięłabym tak

i nie musisz się obawiać ze zrobisz jej krzywdę one bardzo lubią mocne przycinanie
Wszystkie gałązki ogołocone przyciąć jak najmocniej , natomiast przyschnięte listki starałam się na bieżąco obrywać. Taki wygląd może być powodem nie mszyc ale i przesuszenia .

Jak patrzę na tę fotkę to tak jakbym patrzyła kiedyś na swoją

Ja tyle ze swojej strony i z własnego doświadczenia ale może fachowcy mogą mieć inne zdanie

-
- ---
- iwonaxp
- 1000p
- Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Ja bym cięła .Swoje obcinam bardzo często od samego początku nie zważając na to czy jest w stanie kwitnienia czy nie .Moja jak była w takim stanie jak twoja to była cięta jeszcze częściej niż pozostałe . Gosiu ale to ja tak postępowałam .Niestety nie jestem fachowcem .Deirde pisze:Hakuro musi być cięta kilka razy, ja swoją tnę 4 lub 5 razy, mszyce zawsze się znajdą, lubią te jaśniejsze gałązki. Obsychanie liści jest raczej spowodowane zbyt silnym słońcem.
Tak czy inaczej mojej to wyszło tylko na dobre dziś wygląda pięknie .