Storczykowe bidulki Eury
- AnnaL
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kochana każdy kiedyś zaczyna, jak się rozkręcisz a zapewne będzie to szybkie tempo to sama nie uwierzysz. OJ jak zazdroszcze Ci tego okna w łazience.

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
- eury
- 200p

- Od: 1 kwie 2009, o 22:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Moje keiki 
Mirko,jeszcze raz dziękuję Ci bardzo

Na sypialnianym oknie jest oddział antytarcznikowy.Jego ofiary:

Mirko,jeszcze raz dziękuję Ci bardzo

Na sypialnianym oknie jest oddział antytarcznikowy.Jego ofiary:

Ogrodowa miniaturka Eury
Storczykowe bidulki Eury
Pozdrawiam Viola - rodzaj rośliny z rodziny fiołkowatych?
Storczykowe bidulki Eury
-
volcowitch
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
to sphagnum jest niepotrzebne przy keiki. Keiki wypuszcza korzenie gdy roślina matka łodygą kwiatową już nie dostarcza odpowiedniej ilości substancji odżywczych, a keiki musi o nie zadbać samo by zapewnić sobie ich odpowiedni poziom.
Temu wyraźnie brakuje wilgotności. Co na to wskazuje - wydłużajace się korzenie oraz liście bez turgoru. zalecenie - zwiększyć wilgotność - ale stopniowo by roślina nie zgniła. Łazienka moze być do tego celu idealnym miejscem. Tam gdzie stoi to dendrobium.
Temu za to będzie dobrze na parapecie wschodnim gdzie będzie miał z rana dużo światła. Fioletowe liście to objaw braku światła w odpowiedniej ilości.
- eury
- 200p

- Kontakt:
Dzięki za radę
za każdą jestem bardzo wdzięczna
Ponieważ te storczyki (dwie ostatnie fotografie) były zaatakowane (no jeszcze są ale w koncowym stadium) przez tarczniki "poszły na wygnanie" zeby nie zaraziły pozostałych.Pokombinuję jakby tu je poprzestawiać
Co do keików - jak widzę są rózne szkoły postępowania z nimi - co wg Ciebie volcowitch powinnam z nimi zrobić?
Ponieważ te storczyki (dwie ostatnie fotografie) były zaatakowane (no jeszcze są ale w koncowym stadium) przez tarczniki "poszły na wygnanie" zeby nie zaraziły pozostałych.Pokombinuję jakby tu je poprzestawiać
Co do keików - jak widzę są rózne szkoły postępowania z nimi - co wg Ciebie volcowitch powinnam z nimi zrobić?
Ogrodowa miniaturka Eury
Storczykowe bidulki Eury
Storczykowe bidulki Eury
-
volcowitch
- ZBANOWANY
- eury
- 200p

- Kontakt:
...hmmm....chyba troszkę zbyt zwięzle...albo muszę sie przefarbować
No dobrze,ale jak pielęgnować strorczyka z keikami tak aby umożliwić im jak najszybszy rozwój jeśli wg tego co piszesz sphagnum jest niepotrzebne ?
Wystarczająco błędów narobiłam przy pielegacji moich kwiatów...nie dziw się że zadaję kolejne pytania
No dobrze,ale jak pielęgnować strorczyka z keikami tak aby umożliwić im jak najszybszy rozwój jeśli wg tego co piszesz sphagnum jest niepotrzebne ?
Wystarczająco błędów narobiłam przy pielegacji moich kwiatów...nie dziw się że zadaję kolejne pytania
Ogrodowa miniaturka Eury
Storczykowe bidulki Eury
Storczykowe bidulki Eury
-
volcowitch
- ZBANOWANY
Patrząc ze strony keiki i jego naszybszego wzrostu to najlepiej by było jakby roślina matczyna padła. To by wymusiło wzrost keiki, które musiało by przetrwać.eury pisze:jak pielęgnować strorczyka z keikami tak aby umożliwić im jak najszybszy rozwój
(ale tego rozwiazania nie polecam)
Można też odciąć łodyge kwiatową wraz z keiki i wsadzić do wody. Po takim zabiegu keiki też powinno szybko zacząć rosnąć.
(lecz ja tego też nie polecam)
Najlepiej dbać optymalnie o roślinę macierzystą, a keiki samo sie ogarnie do wypuszczenia korzeni i jak je będzie miało należy postąpić jak w instrukcji o keiki.
- eury
- 200p

- Kontakt:
volcowitch bardzo serdecznie dziękuję 
Ogrodowa miniaturka Eury
Storczykowe bidulki Eury
Storczykowe bidulki Eury
-
bogumila
- 1000p

- Od: 17 cze 2008, o 19:02
Witaj Eury
ja proponuję abyś zaczęła spryskiwac keika i wtedy powinien wypuścic korzonki , mój tak miał , był dosyc duży ale nie miał korzonków więc go zaczęłam spryskiwac i wtedy bardzo szybko wypuścił .
ja proponuję abyś zaczęła spryskiwac keika i wtedy powinien wypuścic korzonki , mój tak miał , był dosyc duży ale nie miał korzonków więc go zaczęłam spryskiwac i wtedy bardzo szybko wypuścił .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
-
volcowitch
- ZBANOWANY
Ale nie masz pewności ile w tym było przypadku, a ile sutków używania wody. No chyba, że zrobiłaś grupę kontrolną i jeden był psikany woda a drugi nie.bogumila pisze:Witaj Eury![]()
Storczyk wydłuża korzenie gdy ma za mało wilgotności, a nie jej nadmiar. Także używanie wody nie powinno pomóc w tym przypadku.
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Re: Storczykowe bidulki Eury
Widzę że zastój......pytałaś o skrętnika? o zimowanie? ale to kwiatek domowy,normalny jak każdy inny i zimuje a raczej nie zimuje tylko sobie stoi,rośnie,kwitnie.....i tak zleci mu zima
Potrzebuje tylko światła i wody 
........................................................................................
Anaka mówi że też zimuje....chyba się pomyliłam....choc moja koleżanka ma je od kilku lat i nie zimuje,cały rok stoją na parapecie
........................................................................................
Anaka mówi że też zimuje....chyba się pomyliłam....choc moja koleżanka ma je od kilku lat i nie zimuje,cały rok stoją na parapecie
Raaany ale parapet
chyba muszę zacząć zbierać na dom żeby mieć duuzo okien i takie ogromniaste parapety ;) a co do cymbidium to babci zakwitło. Był to pierwszy storczyk ktory dostała ode mnie (przyznaje się, to ja ją zaraziłam) i marudziła mi nieziemsko bo nie chciał jej kwitnąc tak jak falek ktory dostała na kolejną okazję ( a ten kwitł jej nieprzerwanie ponad rok i obecnie puszcza nowe pędy...) obecnie dostaje palpitacji przy kazdej wizycie bo moje falki nawet w połowie się tak dobrze nie mają
. A wracając do cymbidium stoi u niej w rogu południowego okna, podlewane odstaną kranówą jak i inne storczyki (dostaje zawału jak to widzę, ale one rosną jak dzikie), no i po kolejnym marudzeniu ze mam je zabrać bo wyrzuci ( i tak rozsadziłam i zabrałam polowe bo straszny krzaczor był z niego) zakwitł jej (żółtek z czerwona warżką) no i teraz juz jest ładny ;) mam nadzieje ze będzie jej kwitł dalej, bo ja na parapetach miejsca nie mam ;) Ostatnie oncydium czeka, aż jedna jukka zmieni lokum wtedy zrobi się miejscko na parapecie 
Moje kwiatki 
Pozdrawiam Ewa
Pozdrawiam Ewa
- Priam
- Przyjaciel Forum

- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Jak na "bidulki" to całkiem ładne masz te storczyki