Bukszpan żółknie - proszę o pomoc

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Dorota Szymańska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 lip 2009, o 20:33

Bukszpan żółknie - proszę o pomoc

Post »

Witam,
mam w ogrodzie bardzo duży bukszpan (1,5 metra), przesadzony w tym roku wiosną z innej działki. Wyglądało na to, że się przyjął, wypuścił młode listki. Tymczasem od około 2 - 3 tygodni listki mu żółkną, są wręcz pomarańczowe, ale nie wyschnięte w dotyku. Żółkną liście w głębi, nie te młode, tylko te bliżej pnia. Żadnych larw i pajęczyn nie widzę. Listków zniszczonych coraz więcej a każdy w sklepie ogrodniczym mówi co innego - od grzyba, mało wody, za dużo słońca itp...A ja jestem ogrodnik od kilku miesięcy i żal mi drzewka a nie wiem co robić??? Rośnie w słonecznym miejscu... nie wiem co jeszcze jest ważne...bardzo proszę o pomoc

pozdrawiam

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

też przesadzałam w maju taki stary bukszpan, trafiłam, że od razu było parę dni deszczowych,
no a w czerwcu to już wiadomo, ciągle padało, ale mimo to założyłam na niego cieniująca siatkę,
żeby mu słonce nie doskwierało, też ma trochę takich żółtych listków, ale zdecydowanie mniej

co jakiś czas polewam go rozcieńczoną gnojówką pokrzywowo - ziołową z Emami, w ogóle jak go przesadzałam,
to solidnie i korzenie i liście opryskałam tymi Emami
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”