Płaska działka-macie może jakieś fajne pomysły

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Patrycja__K
50p
50p
Od: 15 cze 2009, o 12:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Płaska działka-macie może jakieś fajne pomysły

Post »

witam
moja działka powstała z byłego pola,jest płaska i smutna,pomalutku dosadzam krzewy,ale jakoś nie mam koncepcji.Chodzi mi o to jak ożywic płaski teren,nadać kształtu,grządek nie chcę robić,bo nie lubię,a teraz to wygląda w ten sposób,że jest trawa,na tej trawie krzewów trochę słowem nuuuda,pomóżcie
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Patrycjo, masz wielkie pole (dosłownie) do popisu :)
Ja, gdybym miała dużo miejsca, to podzieliłabym ogród na kolory. Mam na myśli jeden kąt zapełnić bylinami kwitnącymi na żółto, czyli wszelkie słoneczniczki, tojeść, wiesiołek, do tego żółte iryski, dalie, kanny(pacioreczniki). A w tle na przykład srebrzyste świerki, czy ciemnozielone tuje oraz z kwitnących drzewek ozdobnych złotokap.
Inny w fioletach: floksy, wszelkie dzwonki, również irysy, goździki, powojniki. Tak wyglądałby mój ogród, gdybym miała więcej miejsca.

Ważne, by:
-mieć pomysł,
-nie sadzić roślin "pod linię", chyba, że się lubi ogrody na styl francuski,
-nie sadzić wysokich roślin przed mniejszymi, powinny one być tłem, czyli z tyłu najwyższe, później ku środkowi coraz niższe rośliny.
-na środku stworzyć mocniejszy akcent, większe drzewo, skalniak, oczko wodne- wszystko zależy od możliwości,
-dostosować potrzeby roślin do stanowiska, by cieniolubnych nie sadzić w miejscach słonecznych itp.
-pamiętać, że rośliny rosną, więc nie sadzić ich zbyt ciasno,
- proporcjonalnie dosadzać drzewa i byliny, czy rośliny jednoroczne, za dużo drzew robi zamienia ogród w las,
-charakter nadają ogrodowi wąskie przejścia między drzewami, czy pergole obrośnięte bluszczem, ławeczki, rzeźby, wiatraki czy altanki.

Przejdź się po ogrodach forumowiczów, wszystkie są piękne, a na pewno znajdziesz tam coś, co się Tobie spodoba i wykorzystasz u siebie. Powodzenia!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Patrycja__K
50p
50p
Od: 15 cze 2009, o 12:34

Post »

dziękuję za radę,tak zrobię,ciekawy pomysł z tymi kolorami,złotokap niestety odpada,mam malutkie dziecko,może póżniej,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”