Postanowiłam tu napisać, bo liczę, że ktoś miał taki problem i poradzi mi czym to skutecznie leczyć.Oparzyłam przedramię, mam czerwone plamy i kilka bąbelków
Oparzenia roślinami
Oparzenia roślinami
Witam!
Postanowiłam tu napisać, bo liczę, że ktoś miał taki problem i poradzi mi czym to skutecznie leczyć.Oparzyłam przedramię, mam czerwone plamy i kilka bąbelków
Nawet nie wiem jaką rośliną, może dyptam
, wczoraj obcinałam kwiaty róży nad nim, ale ślady mam na wierzchu przedramienia, a nie od spodu, zawsze zresztą na niego uważam. Wyrywałam trawę wokół szorstkich i bujnych liści pennisetum
i jeszcze wiele innych roślin dotykałam i obcinałam po ulewnych deszczach, więc nie wiem dokładnie skąd to oparzenie.No cóż...stało się.Dziękuję i pozdrawiam
- Grandiflora
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 paź 2008, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Liriope
- 200p

- Od: 30 wrz 2008, o 14:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
do Dyptamu lepiej sie nie zbliżać w upały, jego olejki eteryczne powodują oparzenia.
Najpierw plamy, potem są bąble, a przebarwienia utrzymuja się parę miesięcy.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... m&start=42
Najpierw plamy, potem są bąble, a przebarwienia utrzymuja się parę miesięcy.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... m&start=42
Pozdrawiam.
Ola
Ola
Pani w aptece poleciła mi maść Dermazin, ponieważ mam bąble.Kiedyś już miałam podrażnienie od dyptamu na wierzchniej stronie dłoni, ale były tylko zaczerwienione, a potem lekko zbrązowiałe plamy, które zniknęły po ok.3 miesiącach.Nie wiem , ale parzące są chyba tylko dojrzewające nasienniki z ostrymi włoskami, liście i łodygi chyba nie?
Wczoraj ścięłam te nasienniki, choć zawsze zostawiam dłużej, bo nadal ozdobne są po przekwitnięciu 
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mirosławie, poparzenia mogą spowodować miskanty.W ubiegłym roku wesoły miał podobnie poparzone dłonie.
Pozdrawiam i życzę szybkiego wyzdrowienia
Adam
Pozdrawiam i życzę szybkiego wyzdrowienia
Adam
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin