I ja to na żywo zobaczę.... :P :P :P
Ogród Moni cz.2
- Cynthia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniś ja mam dwa krzaczki lawendy i jak zakwitła okazało się ,że jedna jest jasna a druga ciemna ....chciałam je posadzić naprzemiennie więc ciachnęłam gałązki i powtykałam do ziemi , tak jak mi pasowało.....tylko kwiatki przedtem obciachałam
....i mija trzeci tydzień a one już wypuszczają nowe pędy
Lawenda jest łatwa w ukorzenianiu ,nawet bez specjalnych zabiegów......
Pozdrawiam słonecznie - Baśka 
- dominikams

- Od: 21 sty 2008, o 10:48
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dominiko, nie ma się czym martwić i śmiało możesz kupować na pniu - ja mam ich łącznie 7 szt. i wszystko OK, tylko ta jedna zmarzła - była późno wkopana, więc mogła być słabsza, ale teraz powoli się zagęszcza.dominikams pisze:Kurczę, właśnie obawa przed przemarzaniem piennych mnie powstrzymuje przed ich zakupem![]()
Moje pięciorniki też lepiej teraz wybarwione, ale przyznam, że takie wyblakłe, jakie będą od słońca, nie za bardzo mi się podobają
- Alania

Alionuszko, posadziłam w ziemi pomieszanej z torfem, posypałam dość grubą warstwą kory, bo zauważyłam, że pieciornik lubi wilgoć w podłożuAlionuszka pisze:Pięciornik rozrośnięty i ładnie kwitnący -czym nawozić ,aby tak ładnie kwitł-u mnie kwiatków ledwo co.
i ja dostałam tę jedną, piękną hortensjęOK pisze:Właśnie co roku kradną wszystkie kwiaty, więc swoje dwie oddałamdominikams pisze:Olga, ale masz tam super!!! Oby nie ogolili![]()
Takie same byłyTylko ta jest związana w połowie, więc nie taka rozłożysta
rośnie tak, że brak słów - świetna jest
Cynthio, ta wiadomość mnie bardzo cieszy, bo też mam dwa rodzaje niebieskiejCynthia pisze:Moniś ja mam dwa krzaczki lawendy i jak zakwitła okazało się ,że jedna jest jasna a druga ciemna ....chciałam je posadzić naprzemiennie więc ciachnęłam gałązki i powtykałam do ziemi , tak jak mi pasowało.....tylko kwiatki przedtem obciachałam....i mija trzeci tydzień a one już wypuszczają nowe pędy
![]()
Julio, dziękuję
- dominikams

- Od: 21 sty 2008, o 10:48
- Alania

A ja lubię wszystkie hortensje i dla odmiany zawsze mi się podobały
Najbardziej w Kołobrzegu, gdzie klimat jest dla nich idealny i rosną na 2m wysokie, a kwiaty - olbrzymy ciążą jak kule u nóg
Najpiękniejsze widziałam dotychczas właśnie w ogródkach w Kołobrzegu
Tam również zobaczyłam po raz pierwszy olbrzymią Budleję Dawida obsadzoną motylami - bajkowy widok
Szukałam jej później 2 lata, bo jeszcze nie była u nas wcale popularna i w zasadzie niedostępna - nikt w ogrodniczych nie wiedział o co mi chodzi jak pytałam o ten krzew
Wówczas ogrodnicze nastawione były na sprzedaż iglaków. A teraz ... jest wszystko 
- Alania

witaj, Jadziu - moja Vinilla też nie kwitnieJadzia1 pisze:Witaj Moniko![]()
Dziękuję Ci bardzo za rady co do okrycia róż piennych przed zimąTwoja jest piękna jakby się nie nazywała
Ja też bardzo lubię wszystkie Hortensję , już nie mogę się doczekać kiedy zakwitnie mój nowy nabytek Wanilia

ta ostatnia ikonka to od Ady-demonstrowałam jej i wybrała taką