Mój ogród - leda16
ogród cudowny i zadbany, ogród ma dużo fajnych pomysłów, a ten karmik rewelacyjny
widzę piękne funkie, których sama jestem fanką i mam nawet te, które rosną w Twoim ogródku, tylko kupiłam je dopiero w tym roku na wystawie kwiatów i jeszcze zakupiłam niedawno na allegro i chciałabym by się u mnie pięknie zadomowiły
widzę piękne funkie, których sama jestem fanką i mam nawet te, które rosną w Twoim ogródku, tylko kupiłam je dopiero w tym roku na wystawie kwiatów i jeszcze zakupiłam niedawno na allegro i chciałabym by się u mnie pięknie zadomowiłyi mnie sie bardzo podoba Twoj ogrod, taka naturalnosc, bez sztucznej "pedanterii", super mi sie ogladalo zdjecia. przy okazji chetnie podpytam jakie rosliny mozna sadzic pod orzechami wloskimi? Bo chyba u Ciebie widzialam ale jako poczatkujaca nie znam ich nazw...moze bys mi cos poradzila, bo mam na dzialce 3 orzechy ktore rosna w trojkacie i myslalam o tym przestrzen miedzy nimi czyms wypelnic, czyms bujnym i ...pieknym tak ja u Ciebie. U mnie ziemia jest bardzo piaszczysta i raczej kwasna lub conajmniej lekko kwasna.
Wreszcie dziecko z mozołem wycięło dwie stare jabłonie i po ich usunięciu odsłonił się wspaniały widok na... drzewa sąsiadów. Zysk to dodatkowy, wydarty cieniowi obszar ok. 15 m.2, gdzie można założyć rabatkę. Tylko sucho tam straszliwie i trudno dojść z wężem ogrodowym. Początki tej rabatki to na razie przetacznik, weigela "Monet", hibiskus w kształcie drzewka i omieg. Dzisiaj spadł deszcz, więc przesadzę rośliny nadmiernie stłoczone w innych miejscach ogrodu.

Zuza, pod orzechami można sadzić dokładnie wszystko, byle zapewnić tym roślinom wilgoć. Ja mam de facto ogród orzechowy i rośliny rosną głównie pod orzechami. Teraz wydarłam jabłoniom trochę słońca, ale tam jest nawet bardziej sucho niż pod orzechami. Jak kwaśna ziemia, to nawet rododendrony urosną. Zresztą jeden z moich rododendronów rośnie pod orzechem. Największym problemem są upały, bo prawie codziennie trzeba podlewać . Ale u mnie właśnie od dwóch dni leje.

-
Grzegorz B
A wyobraź sobie Grzesiu, że ja zazdroszczę innym - Tobie, Karo, Kogrze, Anyi, Ewelinie,... tych wypieszczonych, ucywilizowanych ogrodów. Ten efekt to nie zamierzony, bo ja już po prostu przestałam nad swoim ogrodem panować. Roslinki rozsiewają się gdzie same chcą a mnie żal je zniszczyć i wyrzucić. Co roku na wiosnę obiecuję sobie "wepchnąć do szeregu" rudbeckie, floksy, tojeść i inne samosiejne. I co roku brak mi na to czasu 
- glad
- 100p

- Od: 13 sie 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Piękny ogród jak pisałem wczesniej, działki są mniejsze i poszalec nie można plus regulacje prawne. Pozdrawiam Ładne oczko
Wejdź obejrzyj*ZAPRASZAM*Pozdrawiam*
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=85402" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=85402" onclick="window.open(this.href);return false;
Kiedyś, chyba z końcem kwietnia pisałam o zakładaniu trawnika z konieczności na gruzie zmieszanym z piaskiem, bo taką to "ziemię ogrodową" w ilości 20 ton zakupiłam od chłopa-oszusta. Jednak po kilku miesiącach efekty są nawet niezłe. Następna połać trawnika będzie teraz wysiana na dawnej gnojówce do której przez 4 lata wrzucaliśmy skoszoną trawę, liście orzechów i chwasty, aż dół się prawie całkowicie wypełnił śmierdzącą zgnilizną. Dziecko wykopało nowy dół na końcu ogrodu. Ma 1,50m.Teraz glinę wybraną z tego dołu nasypujemy po wierzchu gnojowiska. O tyle fajnie, że gnojówka była prawie przy wejściu do ogrodu. Trawa długa z powodu suszy. Na koniec coś ładniejszego: stawek z innej perspektywy i floks.

- Iwcia&Patyrek
- 500p

- Od: 5 sie 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Leda, jaki masz wspaniały ogród - przestrzeń, ta soczysta zieleń, cień i słońce, wspaniałe rośliny i taka naturalność! Tylko pozazdrościć! Piszesz, że z kolei Ty zazdrościsz innym uporządkowanych, wypieszczonych ogrodów
Tak to chyba już jest - chcielibyśmy mieć to czego nie mamy! W każdym razie w takim ogrodzie jaki Ty masz dużo łatwiej jest wygospodarować rabatkę "pod sznurek" niż z małego ogródka zrobić taki naturalny busz
Pozdrawiam
- cappuccino
- Przyjaciel Forum

- Od: 25 cze 2007, o 19:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja do tej pory też się zastanawiałam co mi się bardziej podoba: ogrody piękne i równiutkie czy piękne i trochę dzikie. I dzięki Tobie mam jeszcze większy dylemat. Juz byłam skłonna swój wyrównywać i wygładzać a kiedy zobaczyłam Twój...? Cudo... A oczko? Sen spędzony z powiek na najblizsze sto lat...
Gosia
Szczęście w życiu nie polega na tym, żeby być kochanym. Największym szczęściem jest kochać.
( Sigrid Undset)
Szczęście w życiu nie polega na tym, żeby być kochanym. Największym szczęściem jest kochać.
( Sigrid Undset)