Śliczna Phal. pulchra :P Wygląda to trochę tak, jakby to keiki kwitło
A ja tam chyba jeszcze jednego pączka widzę
I nie mogę się powstrzymać, żeby nie powiedzieć słowa o Phal. fimbriata
Jest śliczna, to jedno z moich marzeń od kilku miesięcy...
Te płatki ma takie delikatne, po prostu piękność
piękny jest. jakiej wielkości są kwiaty? masz jakieś fotki z kwitnienia lueddemaniany? a masz w swojej kolekcji takie Phal. jak amboinensis, philipinensis, schilleriana, violacea i gigantea?
chciałabym mieć taką cudowną kolekcję. z botanicznych mam tylko amboinensis, bellina, violacea i sadzonkę lueddemaniana, którą próbuję odratować. na razie jest coraz lepiej, puszcza już korzonki, więc może przeżyje. te pozostałe mają się dobrze, ale są u mnie zbyt krótko, by kwitnąć, a violacea nie jest jeszcze zdolna do kwitnienia. ostatnio ucięłam jej pół liścia, bo miała nieładne plamy, podlałam ją też wodą z bioseptem. na innych liściach nie ma takich plamek. a ile lat temu kupiłaś pierwszego botanicznego?
Nie pamiętam dokładnie, ale gatunkowe storczyki zaczęłam kolekcjonować zaraz na początku. Wydawały mi się ciekawsze,niż zwykłe hybrydy. No i miałam frajdę z ich zdobywaniem - nie było łatwo
Ogromne liście to mają phal.gigantea, które liczą sobie ok.20 lat. Widziałam takie w prywatnych kolekcjach i na wystawach storczyków - m.in. w Berlinie.
Moja gigantea ma stosunkowo małe liście, biorąc pod uwagę jakie urosną za kolejne 10 lat
ja nigdy nie widziałam gigantei (tylko na zdjęciach), więc nie wiem, jakie są naprawdę. ale czytałam, że liście mogą mieć nawet metr długości. ciekawe, gdzie taką zmieścić... a kwitła ci już kiedyś ta twoja czy nie? ja mam jednego Phalaenopsis, którego liście trochę przypominają gigantea, bo są takie szerokie i duże (kwiaty też nieco podobne do gigantea), więc może jest jakąś jego hybrydą. ale botaniczne Phalaenopsis mi się bardzo podobają (a przynajmniej takie jak lueddemaniana, bellina, violacea, amboinensis, schilleriana, stuartiana, philipinensis, pulchra, gigantea, hielogryphica itp.). są też takie, które mi się nie podobają. ale ty masz bardzo ciekawą kolekcję, ja pewnie nigdy nie będę takiej mieć.