mąż mnie przechrzci jak będę chciała wyparzyć w naszym piekarniku coś typu ziemia, piasek czy inne tego typu..
Mam jeszcze jeden sposób: Coco grunt Brykiet wyparzony (np właśnie w piekarniku ) zalać wodą i przykryć całość folią naokoło 6 dni a wilgotność naokoło 80-95 % . Też sprawdzony sposób, ale nie przeze mnie
Powiem wam tak: ja posadziłam w ziemi uniwersalnej po uprzednim moczeniu w wodzie i najpierw wykiełkowały mi 2/5 roślinek a w drugiej turze 9/10. Myślę, że tym pierwszym było za zimno... Ta większa ma prawie 2,5 miesiąca:)
Po każdym dniu trzeba postawić kropkę, odwrócić kartkę i zaczynać na nowo.
ja praże w taki sposób że kupuje rękaw foliowy do pieczenia mięsa i do nigo daje żwirek, ziemię czy co tam mam innego i tak praże. Nic nie czuć, czyściutko i bez kłopotów
Dostałam moje nasionka i teraz poszukuje takiej mini szklarni http://www.quickstartgarden.com/index.c ... gory_id=59 w leroymerlin nie znalazłam :/ tylko te taki z przegrudkami tam są a wolałabym taką jedną kuwetę. Ponoć jest w OBI ale do obi mam trochę za daleko. Czy ktoś z was widział gdzieś może w jakimś sklepie internetowym? albo w sklepie i mógłby dla mnie kupić i wysłać?
witam!!!
chciałbym pokazać wam co udało się uzyskać mojemu koledze z jednego nasionka które mu podarowałem:) może mi nie uwierzycie ale to cudo na zdjęciu zostało posadzone na początku kwietnia 2009 r. Nasiona kupiłem na aukcji i wszystkie wyrosły jednak moje nie są tak ładne jak kolegi:)
moje roslinki tez stoją na balkonie - robią sie miękie z braku wody. Rosną w bardzo mineralnym podłożu i nie nasiąkają tak bardzo wodą jak podlewam - mam zasade żepodlewam je jak zaczynają sie marszczyć i to pare razy (co parenaście minut po troszke) i na drugi dzień roślinka juz wygląda normalnie - kaudex robi sie twardy...