Moje Hoje
- karolaipiotr
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2009, o 20:29
Dziewczyny "u nas " na północy, nie jest aż tak źle.Popaduje, ale jest ciepło. To pewnie dobrze się bawi , dlatego nie pisze;-)
Karolina
Moi zieloni przyjaciele-część 1
Moi zieloni przyjaciele-część 1
Wiesz Kasiu to nie o podlewanie chodzi tylko o podłoże w czym ją trzymasz?bo ja z moją też tak miałem w pierwszym sezonie miała multi kwiatków a potem śie właśnie zaczeło to co Ty opisujesza ale od kąd jej zmieniłem podłoże na włókno kokosowe z perlitem to już jest ok,jednak ona wiecej wody lubi od kwietnia gdzieś tak do końca września nie należy jej wuwczas przesuszać i niemal codzienne spryskiwanie kilka razy w ciągu dnia bo ona bardzo nie lubi suchego powietrza,pózniej jak jest krótszy dzień to tak jak zwykła cornoske podlewam raz na tydzień a potem nawet raz na dwa tygodnie od stycznia do marca noi od połowy marca znów stopnowo zwiększam dawki wody,no mam ją już około 4 latach i co roku mam kwiatki juz tak od polowy kwietnia mi kwitnie,aha i nie lubi zbyt ostrego słońca i zbyt częstego nawożenia,to są moje obserwacje ale każdy ma swoja indywidualność w doniczce i nie zawsze to co nam śię sprawdziło musi poskutkować u innych,no mozesz spróbowac ją prowadzić tak jak ja swoja tylko mówie że to zależy od otoczenia u każdego jest innaczej a to woda inna a to warunki klimatyczne itp.FIGA pisze:Tomku nie mam dobrych wieści > modelowa hojeczka > tradycyjnie obrzuciła mnie pączkamiqentor pisze: Kasiu dawno nie byłem u Ciebie ale nie zapomniałem o twojej modelowej hoyeczce serpens,i w związku z nią mam pytanko,jak tam z jej kwieciem???????Multiflorka zajebiaszczo urocza na tych ostatnich fotkach z otwartymi kwiatuszkami![]()
Multiflorka rozwinęła następne kwiatuszki ( ale nie będę Was zanudzała jednym i tym samym)
Powiedz mi lepiej jak podlewasz Bellętak jak carnosę , czy częściej > jakoś nie umiem do nie trafić
![]()
Jedna zimą mi padła, a teraz tą co dostałam od Ariadny jakoś nie mogę postawić na nogi![]()
Boję się ją przelać, wstawiłam już ją do woreczka, ale ciągle jest pomarszczona
Kasiu czy ja też mogę śie uśmiechnąć

- FIGA
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tomku moja też jest w tej ziemi z włóknem kokosowym > tylko muszę jej dosypać perlitu w takim razie i będę obserwować :P
Uśmiechać powinieneś się zawsze :P może upoluję jeszcze na Równej
Nic złego jej nie grozi, ale wszystkie te co ciachałam i jesienią i wiosną ładniej rosną :P
Tak więc myślę że przy hojach trzeba być hojnym :P
Żeby było wszystko jasne Gosia i Tomek dostaną marudę , a reszta chętnych będzie musiała poczekać :P
Może będzie jeszcze z czego ciachać , ale nie chcę Wam dawać po łodyżce ( tak żeby było co do doniczki wsadzić i było coś widać :P )
Teraz bardzo się puszcza zobaczymy pod koniec lipca :P
Uśmiechać powinieneś się zawsze :P może upoluję jeszcze na Równej

Nic złego jej nie grozi, ale wszystkie te co ciachałam i jesienią i wiosną ładniej rosną :P
Żeby było wszystko jasne Gosia i Tomek dostaną marudę , a reszta chętnych będzie musiała poczekać :P
Może będzie jeszcze z czego ciachać , ale nie chcę Wam dawać po łodyżce ( tak żeby było co do doniczki wsadzić i było coś widać :P )
aha no to juz sam nie wiem perlit może być ale nie musi koleżanka ma bez perlitu i tez jej nic śie nie dzieje tylko tak jak i ja też jej nie zasila bo perlit to tylko poprawia wentylacje wsród korzonkową jest dobrym rozwiązaniem ale to nie przymusowe żeby był,Kasiu ja bym radził jej nie nawozić i to wszystko bo umnie śie tak zawsze działo jak ją podlałem nawozem od kąd nie stosuje odżywki to nie mam tego problemy.No a co Kasiu chesz upolowac na Równej?byłas moze tam ostatnio ja śie wybieram ale nigdy wstać nie mogę.Już śie cieszę na wieść o serpensiku,dziękiFIGA pisze:Tomku moja też jest w tej ziemi z włóknem kokosowym > tylko muszę jej dosypać perlitu w takim razie i będę obserwować :P
Uśmiechać powinieneś się zawsze :P może upoluję jeszcze na Równej![]()

- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06