Śliczny Phalaenopsis cochlearis I dziękuję za odpowiedź i zdjęcia
Najbardziej w nim zauroczyła mnie warżka - tak idealnie równolegle rozłożone (śliczne) paseczki
A najbardziej jestem zaskoczona, że pachnie - nie spodziewałam się tego po nim
Mambo - Phal. cochlearis śliczny Dla mnie jego kwiatuszek wygląda jak ulepiony z plasteliny Cenna informacja o zapachu...
Mój cochlearis jest jeszcze młody i do tego po kupnie przez ponad pół roku stał w miejscu i kompletnie nic się nie działo (ani dobrego, ani złego...dopiero niedawno zaczął wypuszczać nowy listek z czego bardzo się cieszę), więc na jego piękne kwiatki jeszcze poczekam - na razie podziwiam u Ciebie.
Postanowiłam wkleić jeszcze kilka zdjęć mojego Phal. cochlearis, tym razem dla porównania również w towarzystwie innego storczyka. Warżkę ma rzeczywiście ciekawą, a kwiaty są woskowe. Ten duży ma kwiaty wielkości 11 cm, a maluszek 4cm. Kiedyś może nie zwróciłabym uwagi na takie maluchy, ale teraz wcale mi ten niewielki rozmiar nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie, im mniejsze kwiaty tym więcej ich się zmieści na parapecia a radość z kwitnienia wcale nie jest mniejsza
dziękuję za pochwały Niestety, kwitnienie Phal. cochlearis to już przeszłość Kwitł bardzo krótko, a ponieważ był to u mnie pierwszy jego kwiat nie wiem czy to przypadek, czy też one tak mają Mam nadzieję, ze już niedługo znowu zakiwtnie.
Postanowilam nadrobić trochę zaległości i pokazać choć część moich kwitnień