Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to trzymaj się Izuchna, bo idą następne burze i opady ... Ale mam nadzieję, że jakoś bokiem to przejdzie i nie odetnie Cię od świata i forum :wink: .
Dzięki za chęć podzielenia się ze mną sadzonkami ale tak mi się spodobała ta herbatka z melisy, że w zeszły piątek byłam w Auchan i kupiłam sobie melisę cytrynową i miętę. Rozdzieliłam je i część posadziłam w domu w skrzynce a część pojechała na działeczkę. I tak sobie popijam je, myśląc oczywiście o Was :D .
Ale wpadnę pod Twój tulipanowiec z przyjemnością - w towarzystwie miłych osób wszystko zawsze lepiej smakuje :D
aha! a czy te zioła zimują w gruncie? :oops:
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 gru 2006, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wisienko, melisa zimuje. Wypróbowałam i można spokojnie sadzić do gruntu.

Izy róże są piękne i ja też dzisiaj je sobie poogladałam. Ta biała wyglada zupełnie jak moja nieszczęsna róża angielska " The Pilgrim".
Dlaczego nieszczęśna? Bo kupiłam na Allegro jako żółtą, o takiej właśnie nazwie odmiany. I co? Jest biała, a obok "The Pilgrim" to może tylko stała. Złości mnie taka nieuczciwość, bo nie sposób zmienić komentarza po połowie roku od zakupu :evil: Jednak róża zostanie u mnie bo przecież jest bardzo ładna i nie jej wina że sprzedawca taki... nieuczciwy.

Izuniu, czekam na nowe zdjęcia i za Twoją radą idę sobie zrobić herbatkę ze świeżej melisy. Posłodzę miodem, schłodzę i na taki upał powinna być super! :D
WIELKIE DZIĘKI za niebieskości ;:79 ;:79 ;:79
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

chatte pisze:
no właśnie nie wiem jaka to róża ;:145 Help! Kto wie?
Podobna do odmian:
"Brendon"
"Duchesse de Montebello"
Róża stulistna odm. "Mucosa Alba"
"Swany"
Zdjęcia i inne parametry mogą zadecydować która to, a opisy znajdują sie na stronie Internetowej Bazt Roślin Ozdobnych www.ibro.pl/.
Można też tam znaleźć np odmiany lawendowe - na stronie Orchidei przeczytałam, że takowej poszukujesz i tam też umieściłam swoje typy, znalezione właśnie na tej stronce.
Pozdrawiam,
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Ewelino, Ty to masz nosa! Ta różowa rzeczywiście bardzo intensywnie pachnie :)

Wisienko, wszystkie melisy zimują w gruncie. Możesz sadzić spokojnie :)

Anyu, z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że ta biała róża, to róża angielska. Czy słusznie? Juz mi nie chodzi o konkretną nazwę, chciałabym ją zakwalifikować do jakiejś grupy. Podobnie jak tę różową. Mam nadzieję, że świeża melisa Ci smakuje? Ja zdecydowanie wolę świeżą :)

Myszko, dziękuję bardzo za link. Znalazłam go w wątku Orchidei i juz tam byłam. Niestety żadna z typowanych przez Ciebie róż nie jest tą, której szukam. Są za wysokie, a ta ostatnia ma inny kolor. Wśród pozostałych tez jej nie ma. Jak chodzi o tę białą i różową, to jeszcze poszukam i porównam.
Jeszcze raz dziękuję!

A teraz czas na kilka nowych zdjęć, bo tak lubię przechadzki po cudzych ogrodach, że zaniedbuję notorycznie własny ...
Na początek trochę zaległości, bo te rośliny już przekwitły :(
Najpirw błękitne iryski od Anyi :)

Obrazek Obrazek

dalej dzwonki brzoskwiniolistne , jaśmin przed domem i w ogródku
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Przepraszam, ze mi się tak dziko zdjęcia ułożyły. Dalej chyba juz będzie lepiej :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na ostatnim zdjęciu, w samym środku widać powód, dla którego jeszcze nie obcinam lnu po pierwszym kwitnieniu ;)
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Ale różności! Pięnie! :D :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jaszcze trochę zdjęć, choć Fotosik jakoś działa na zwolnionych obrotach
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Arielku, dziękuję :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pokażę jeszcze jedno zdjęcie. To jest miejsce przygotowywane pod przyszły skalniak. Skalniak pod różą ;)
Obrazek
Grzegorz B

Post »

Witaj Iza :D :P :D

Jak zwykle moje oczy mogą się u Ciebie pozachwycać tak różnorodnym pięknem. Dla mnie to miód i wszelka słodycz jaka może spłynąć na moje małe, kruche, ziemskie życie. Dzięki Tobie, można poobcować z prawdziwym pięknem, starannie dobranym i naturalnie ukształtowanym. Brak słów, by w pełni ogarnąć pękno Twego ogrodu i Twych roślin, którch blask olśniewa i sprawia, że na chwilę, można oderwać się i pozwolić sobie na chwilkę refleksji.

Miejsce na skalniaczek wymarzone. Już teraz jest bardzo inspirujące, po dodaniu kamieni blask tego miejsca się spotęguje i stanie się ono świetnie wkomponowaną częścią Twego rajskiego zakątka.

Pozdrawiam i dziękuję za możliwość chwili refleksji. Tak potrzebnej by nie utracić kontaktu z tym co jest kluczowe dla Naszego ziemskiego życia.
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anya pisze:
Izy róże są piękne i ja też dzisiaj je sobie poogladałam. Ta biała wyglada zupełnie jak moja nieszczęsna róża angielska " The Pilgrim".
Dlaczego nieszczęśna? Bo kupiłam na Allegro jako żółtą, o takiej właśnie nazwie odmiany. I co? Jest biała, a obok "The Pilgrim" to może tylko stała. Złości mnie taka nieuczciwość, bo nie sposób zmienić komentarza po połowie roku od zakupu :evil: Jednak róża zostanie u mnie bo przecież jest bardzo ładna i nie jej wina że sprzedawca taki... nieuczciwy.
Aniu nie tylko na allegro są oszuści , ale i szkółkarze są nieuczciwi i do tego niechcą uwzględnić reklamacji :!: :evil: i co mi pozostaje :?: tylko tyle że więcej u nich host nie kupię ,
niestety ale takie są uroki kupowania na odległość, na zdięciu roślinka piękna okazała , opisana wszystko po to aby zachęcić klijenta ,a w rzeczywistości dostajemy " Kota w worku " :evil: :lol:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Izo - u Ciebie czuję się jak w domu .
To moje klimaty,pięknieeeee.
Kiedy powstanie skalniak?
Masz już rośliny lub choćby nazwy jakie chciałabyś mieć na nim?
Czy ścieżka skończona? :D :D :D
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Masz ładny ogródek. Moje gratulacje. :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bardzo dziękuję Wam wszystkim!

Grzesiu, nawet gdybym uważała swój ogródek za wyjątkowo nieudany i mało efektowny, to po Twoich słowach musiałabym zrewidować swój pogląd ;) To bardzo miłe, dziękuję :D

Krysiu, już dawno zauważyłam, ze lubimy podobne klimaty ;) Obie tez lubimy niebieskie kwiaty :D
W zasadzie lubię wszystkie kolory, ale zauważyłam, ze podświadomie kolekcjonuję kwiaty w różnych odcieniach niebieskiego :D
Skalniak powstanie - mam nadzieję - jesienią, jak zdążę.... Muszę najpierw przesadzić piwonie i potem tę różę (trochę do tyłu), chyba, ze zostwiłabym ja tam gdzie jest. Jeszcze nie wiem.
Posadzę tam to, co rosło na pierwotnym mimi-skalniaku, który po obejrzeniu wielu pieknych skalniaków na tym forum, wydał mi sie mini-potworkiem :( I żadne rosliny na nim rosnące nie były w stanie tego odczucia zmienić ;:145 W dodatku wszystko co tam rosło, zostało opanowane przez rogownicę :evil:
Ścieżka skończona :D Uwielbiam chodzić po niej boso :D

Kacprze, dziękuję za uznanie :D A czy Ty założyłeś swój wątek w tym temacie? Szukałam Twojego ogrodu, ale nie znalazłam :(

Nie bedę dziś nic wklejać, bo nie zdążyłam uporządkować pozostałych zdjęć. Przepraszam też, ze nie wszystkie zdjęcia opisałam, to z braku czasu, ale chyba wszyscy znaja te rosliny ;)
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Izuniu jest pięknie w Twoim ogrodzie. :D
Jak to się wszystko zmienia.
Twój ogród przechodzi metamorfozę i pięknieje z dnia, na dzień. :D :D :D
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

chatte pisze:
Kacprze, dziękuję za uznanie :D A czy Ty założyłeś swój wątek w tym temacie? Szukałam Twojego ogrodu, ale nie znalazłam :(
Przepraszam też, ze nie wszystkie zdjęcia opisałam, to z braku czasu, ale chyba wszyscy znaja te rosliny ;)
Dołączam się Izo do twego pytania , ja też szukałam ogrodu Kacpra :?:

Przepraszam, nie wszyscy, bo ja np. nie wiem co to za roślinka, taka biała, puchata ? I obok niej biało kwitnący krzew ?

Naprawdę ogród wspaniały, taki naturalistyczny ... i taki duży wybór roślin :shock: Bardzo mi się podoba ;:63

Pozdrowionka :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Lilko, rzeczywiście się zmienia, bo teraz ogródek jest na etapie przejsciowym. Mimo wszystko staram się, żeby nie tracił zbytnio na estetyce. Dziękuję, że to dostrzegasz :D

Aniu, obiecuję, jak znajdę więcej czasu, podpiszę wszystkie zdjęcia!
A puchaty kwiatostan i krzew obok, to ta sama roslina, która rośnie u mnie od lat, a dopiero w zeszłym roku, dzięki KaRo, poznałam jej nazwę : to jest tawlina jarzębinolistna :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”