Trzmielina oskrzydlona - pomocy

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p
Od: 12 gru 2007, o 16:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Liście nie zielenieją

Post »

Moja trzmielina oskrzydlona-Euonymus alatus ma żółtawy kolor liści-tak mi się bynajmniej wydaje.W zeszłym roku miała ciemnozielony Czy można temu jakoś zaradzić?Na ostatnim zdjęciu widać też rdzawą plamkę. Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam. Mirek.
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p

Trzmielina oskrzydlona - pomocy

Post »

Założyłem temat: Liście nie zielenieją - bez odzewu. Ale widzę, że moja trzmielina nie nabiera koloru i wręcz przeciwnie widzę, że liście przybierają coraz bardziej to żółtawą barwę i boję się by nie zmarniała całkowicie. Proszę, pomóżcie mi. Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam. Mirek.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Skleiłam oba wątki.

Nie wiem dlaczego liście "nie zielenieją", mogę się tylko domyślać, że coś jej w miejscu, w którym ją posadzono nie pasuje. Prawdopodobnie ma za dużo słońca, jest rośliną cieniolubną i wilgociolubną, rośnie w naturze w lasach i zaroślach olchowych, nawet nieco podmokłych, a u ciebie rośnie na patelni".
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p
Od: 15 wrz 2006, o 09:44

Post »

Moje trzmieliny oskrzydlone rosną na pełnym słońcu, na przeciągu i też im się nie przelewa, a są ciemnozielone i rosną jak szalone.
Mój ogród.
Pauzalka
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p

Post »

Moja trzmielina rośnie już drugi rok - posadziłem w zeszłym roku wiosną, więc zeszłe lato wyglądała "ciemnozielono" i miejsce jej nie przeszkadzało. Przyrost też był znaczny. Wiosną podsypałem azofoską.
Pozdrawiam. Mirek.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Chyba twoja gleba jej nie odpowiada, widać na zdjęciu wapienne kamienie na powierzchni, więc pod spodem jest chyba jakiś margiel.Trzmielina lubi gleby próchniczne, przeciętne, ale raczej lekko kwaśne niż zbyt zasadowe :? W zeszłym roku była ciemnozielona, bo może zaprawiałeś dołek inna ziemią i jeszcze korzenie nie sięgały tej rodzimej.Nawet jeśli nic nie robiłeś tylko posadziłeś do takiej jaka jest na twojej działce, to w pierwszym sezonie rzadko uwidacznia się to, że gleba danej roślinie nie pasuje. :roll: Nie znam sie tez na reakcjach chemicznych, ale azofoska mogła jakoś 'zareagować' z tą kamienistą, wapienną glebą i utrudniać pobieranie np. żelaza, bo ona jakoś 'chlorotycznie 'wygląda, jakby nie mogła pobrać z gleby jakiegoś składnika.U mnie rośnie w pobliżu świerka na dość suchej piaszczysto - gliniastej glebie i wygląda zdrowo, niczym jej nie nawożę, tylko podlewam gdy sucho.
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A jakby ją podsypać korą ? może by jej pomogło ?
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p

Post »

podsypię korą na pewno nie zaszkodzi. czy w związku z wątpilwą jakością mojej gleby mam przesadzić lub można jakoś zakwasić?
Pozdrawiam. Mirek.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Może masz miejsce gdzie gleba jest inna , wtedy najlepiej przesadzić w październiku.To nie jest roślina sezonowa, której wystarczy zmiana miejscowa gleby, ale krzew, wiec musi rosnąć na glebie jej odpowiadającej na długą metę, inaczej problem będzie się powtarzał.Trzmielina nie potrzebuje jakoś specjalnie kwaśnej gleby, wystarczy zwykła, przeciętna, ale dobra gleba ogrodowa.Jednak jeśli jest wątpliwej jakości, kamienista, czy jakoś zanieczyszczona to wyraźnie jej nie służy.Najlepiej niczym nie nawozić, nie ma ona jakichś specjalnych wymagań pokarmowych, nieumiejętnie zastosowany nawóz może zaszkodzić :? W tym wypadku tak również mogło być.
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p

Post »

Dzięki za rady. Gleba rzeczywiście nie jest za specjalna. Przesadzę w październiku, tylko czy ona wytrzyma do października?
Pozdrawiam. Mirek.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

I jeżeli chcesz mieć jesienią piękne jaskrawo-czerwone liście, musi rosnąć w pełnym słoncu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”