A z której części Pomorza właściwie jesteś? Może coś przeoczyłam wcześniej, ale już teraz nie będę się "przekopywać"...
Ogródek Magdy :-)
-
magdala
Magdo droga, tak podobają mi się tytonie białe...można zebrać z nich nasiona? Ja wysiałam w tym roku czerwony
tytoń- bez problemów, rozsada piękna... Ten Twój to wygląda mi na karłowy... Czy mogłabyś wyświadczyć mi przysługę?
Nasiona białego tytoniu??? Mogę zebrać czerwone! To jak?

tytoń- bez problemów, rozsada piękna... Ten Twój to wygląda mi na karłowy... Czy mogłabyś wyświadczyć mi przysługę?
Nasiona białego tytoniu??? Mogę zebrać czerwone! To jak?
Pozdrawiam, nigella
Eeee... Trójmiasto Trójmiastu nierówne... Gdynię bardzo lubię, choć taka mało turystyczna raczej
Trzy lata temu spędzałam tam wakacje i szokowało mnie to, że w pełni sezonu większość budek przy nabrzeżu zamykano o 20-tej
Ale za to widoczki piękne... a już dech zawsze zapiera mi zjazd aż do samego morza Aleją Piłsudskiego... i dojście przez las do plaży redłowskiej... górki i morze w jednym
Tydzień temu piłam kawkę na gdyńskiej plaży... ech...
W Gdańsku się gubię... i zdecydowanie nie podoba mi się trójmiejski styl jazdy
No a Sopot... jak to Sopot
kamień do ogródka sobie z plaży przywiozłam... i muszelki
Wkrótce pewnie zacznie się u Ciebie wakacyjny nalot - aż ciekawa jestem jak to wygląda całkiem poza sezonem
Ale wakacje sprzyjają za to ucieczce do ogródka

Trzy lata temu spędzałam tam wakacje i szokowało mnie to, że w pełni sezonu większość budek przy nabrzeżu zamykano o 20-tej
Ale za to widoczki piękne... a już dech zawsze zapiera mi zjazd aż do samego morza Aleją Piłsudskiego... i dojście przez las do plaży redłowskiej... górki i morze w jednym
Tydzień temu piłam kawkę na gdyńskiej plaży... ech...
W Gdańsku się gubię... i zdecydowanie nie podoba mi się trójmiejski styl jazdy
No a Sopot... jak to Sopot
Wkrótce pewnie zacznie się u Ciebie wakacyjny nalot - aż ciekawa jestem jak to wygląda całkiem poza sezonem
Ale wakacje sprzyjają za to ucieczce do ogródka
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 sty 2008, o 10:48
magdala pisze: Po prawej liść krzewuszki -podobno odmiana Candida,ale nie jest to pewne...Moniu i Dominiko![]()
-może teraz będzie łatwiej ją ocenić?

Madziu, dopiero teraz zajrzałam. Moim zdaniem to nie Candida. Moja ( i wszystkie, które widziałam w szkółce, kwitnące, więc raczej nie ma wątpliwości) miały jaśniejszy kolor liści, i przede wszystkim liście szersze, i bez takiej jaśniejszej mini-obwódki.
Mam tylko taką fotę swojej:

Słabo widać liść, ale i tak różni się od twojego.
Moim zdaniem masz jakąś formę variegaty, o słabo wyrażonych obrzeżach (ja też mam takie dwie). Może pooglądaj sobie na googlach variegaty (na images najlepiej).
Jeśli spotkam te krzewuszki w sklepach, to dam znać, bo sama jestem zaintrygowana, co to za odmiana
A zaraz lecę dalej oglądać twoje foty
Edit: Widziałam wypowiedź Moni i pooglądałam foty na googlach i teraz sama jestem w kropce
no mówiłam, że jak w bajce... a Ty odkrywasz coraz to nowe i ciekawe zakątki przed nami
Ech... ten koszyk czereśni z psem, który się chyba zastanawia "po co mam tam stać"?.
W radzie rodziców nie jestem ale też dwa dni wyjęte miałam, wczoraj kwiaty w kwiaciarni, ubrania naszykować a dziś zakończenie roku u starszej - na szczęście krótkie. Pogoda beznadziejna i nawet do ogródka wyjść nie zdążyłam. Ciekawa jestem efektów rozmnażania hortensji...
Miłego wakacyjnego wieczoru
Ech... ten koszyk czereśni z psem, który się chyba zastanawia "po co mam tam stać"?.
W radzie rodziców nie jestem ale też dwa dni wyjęte miałam, wczoraj kwiaty w kwiaciarni, ubrania naszykować a dziś zakończenie roku u starszej - na szczęście krótkie. Pogoda beznadziejna i nawet do ogródka wyjść nie zdążyłam. Ciekawa jestem efektów rozmnażania hortensji...
Miłego wakacyjnego wieczoru
- ewa2204

- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Magdo, ja też "walczyłam" ze starą szklarnią, jak posiadłam
działkę. Niestety moją całkiem zburzyłam, mnóstwo szkła i prochna. A na dodatek była przystawiona do tyłu domku, więc powstała tam po prostu rabatka.
Dobrze masz, że możesz trochę popalić, u mnie to jest w ogóle nie możliwe od dwóch lat nawet po sezonie. Palimy czasami tak cichotajnie ;:6 wcześnie raniutko albo późno wieczorem. Od dwóch stron są szpitale, a od trzeciej Park Ocalałych (poświęcony Żydom ocalałym z getta). Park jest calą dobę strzeżony przez straż miejską( jedyny park z taką ochroną). A oni sypią nam mandaty za palenie, a szpitale nas kablują do policji i czy tak czy tak - jest marnie. A przecież to nasze działkowe palenie, to samo zdrowie podług spalin czy innych smrodów ;:10 . W związku z tym, co się nie nadaje na kompostownik wywalamy do śmietników działkowych i ... słono łacimy za wywóz
.
W Łodzi dzisiaj od południa leje deszcz, więc z działki nici
.
Pozdrawiam
Dobrze masz, że możesz trochę popalić, u mnie to jest w ogóle nie możliwe od dwóch lat nawet po sezonie. Palimy czasami tak cichotajnie ;:6 wcześnie raniutko albo późno wieczorem. Od dwóch stron są szpitale, a od trzeciej Park Ocalałych (poświęcony Żydom ocalałym z getta). Park jest calą dobę strzeżony przez straż miejską( jedyny park z taką ochroną). A oni sypią nam mandaty za palenie, a szpitale nas kablują do policji i czy tak czy tak - jest marnie. A przecież to nasze działkowe palenie, to samo zdrowie podług spalin czy innych smrodów ;:10 . W związku z tym, co się nie nadaje na kompostownik wywalamy do śmietników działkowych i ... słono łacimy za wywóz
W Łodzi dzisiaj od południa leje deszcz, więc z działki nici
Pozdrawiam
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- ewa2204

- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też oczami wyobraźni już widzę ta piękną altanę, aż się nie mogę doczekać na zdjęcia

Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- madziarynka
- 200p

- Od: 21 maja 2009, o 00:34
Przepiękny ten Twój tajemniczy kącik z wiciokrzewem i iryskami, a obok dodatkowo ciągnie się pergola a pod nią hosty i paprocie. Zaskoczyło mnie to zestawienie kolorów. Kto by pomyslał, ze fiolet i pomarańcz razem będą tak ładnie się prezentować...
Pozdrawiam i zapraszam do mnie, Magda
Początki madziarynki - czyli jak z chaszczy zrobić ogród
Początki madziarynki - czyli jak z chaszczy zrobić ogród
- dominikams

- Od: 21 sty 2008, o 10:48
-
magdala
GosiaOsw pisze:Leżak i kocyk aż wołają, żeby się położyć z książką w ręku i wypoczywać
Gosiu
Dominiko
Co do Krzewuszki - bedę oczekiwać na wyniki śledztwa "Jaka to odmiana"
Krzysiu
Magdo-Madziarynko
Aniu, Ewo
Ewo-co do palenia zielska -ja to uwielbiam !! Szybko znika to ,co niepotrzebne ,a ponieważ nigdy nie posiadałam kominka -mogę wyżyć się przy ognisku
A powiem Wam ,że ciekawiej jest patrzeć od wewnątrz szklarni na ogród przez te kratownice
Gosiu-Gohno
Gosiu-Gorzato
Po sezonie na gdańskiej starówce jest puściutko i dość smętnie,Gdynia jest "światowa" przez cały rok -tam zawsze coś ciekawego się dzieje, a w Sopocie- jak to w kurorcie po sezonie ...Ale chyba właśnie taki Sopot jest najprzyjemniejszy . Zresztą nawet w czasie wakacji tylko w weekendy jest bardzo tłoczno -w pozostałe dni jest całkiem ,całkiem.
A jeśli chodzi o korki ,to zauważamy ze znajomymi ,że jednak największe zagęszczenie robi ruch tzw. szkolny -czyli wożenie dzieci do szkół ( i to czasem w jakich nerwach , bo spóznieni...
Bedąc np. w Krakowie przeżyłam szok ,bo dla mnie tam korek był przez cały dzień !!(może się mylę ,ale tak to odebrałam) U nas najlepiej załatwić wszystko do 15 i przesiąść się na rower
-
magdala
nigella pisze:Magdo droga, tak podobają mi się tytonie białe...można zebrać z nich nasiona?
Zostawiłam tez kilka makówek tego olbrzymiego maku orientalnego różowego .
Magda.