Rabatki Konstantego w podwórkowym ogródku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam wcześnie bo dziś mam dyżur na egzaminie wstępnym i na 7.00 muszę się stawić w Podchorążówce(Szkoła Podchorążych tam była 200 lat temu, teraz nasza Uczelnia)Jadziu,Kocino,Chatte,Bogusiu, Hanko i Arturze.
Jadziu -odętkę kupiłam podhodowaną przez mojego ogrodnika,może dlatego już zaczyna kwitnąć?
Bogusiu i Haniu-pan kamienicznik też się domaga różyczki,pomyślę.Co do winobluszczu STAR SHOWERS nakrapianego o którym pisze Hania - Marta będzie być może mogła coś taniej nabyć w szkółce do której się wybiera.
Kocinko- właśnie wczoraj napisałam do właściciela 25%kamienicy z Niemiec w sprawie remontu, gruzu i panów robotników,wieczorem nawrzucali płytek ceramicznych podłogowych do naszych pojemników, a przecież to nie są kosze na to i śmieciarze i słusznie nam to wyrzucą na środek podwórza zamiast wywieźć.Płytki z sąsiadem wyjęliśmy.
Chatte-no to Gabrylek zostawił ślad z rudej łatki,takie pozdrowionko dla Kocia.Ruta już zadoniczkowana kątem u bazylii cynamonowej, jest tam trochę miejsca,a nie miałam wczoraj ziemi.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuniu a na przedostatnim zdjęciu to jest fragment ogrodzenia czy balustrady?
Wygląda bardzo interesujaco :lol:
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewuś - ...a ja patrzę i patrzę na te zabytkowe budowle i serce tak mocno ściska jak niszczeją w środku Krakowa....
fajnie, że podwórek superatrakcyjne - roślinko - wo zagospodarowałaś, to i kątki ust się podnoszą... kochany Pracuś Jesteś. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ambo-to jest górna część ogrodzenia ogródka od strony podwórka-prawda,że kiedyś było ładne?Dołem troszkę bardziej skorodowane, no i w siatce pewne ubytki.Jest i bramka, ale sąsiad ją przykręcił drutem do ogrodzenia.
Zyto-bardzo chcę ten ogródek zrobić.
Zakwitł liliowiec od Evluk!

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Ewa

coraz bardziej pięknie w podwórkowym :lol: A Panu Kamienicznikowi daj linka do Rosarium....może jakiś fajny wklad by wniósł... :lol:
Gdzie kupujesz humanvit?
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tess-Zjadło posta z wczoraj.Humavit kupuję na Szewskiej w zielarskim,ale myślę,że bywa bez problemów w aptekach.Jest produkowany w Sosnowcu.Uważam,że jest lepszy od droższej Skrzypovity o podobnym składzie.
Za oknem wycinka drzew,hałas nie do wytrzymania,bo od razu mielą gałęzie.
Zobaczyłam,że u Olgi pół ogrodu w łubinie trwałym i kupiłam nasiona (mieszanka)-wysiew V i IX, więc chyba poczekają na siew jesienny.I jeszcze kozłka vel waleriankę kupiłam-wysiew III-V w temperaturze gleby 15 stopni,kiełkuje 12 dni i chyba wysieję już.Kogro Ty też kozłka masz z siewu?
Jeszcze skusiłam się na pięknie pachnący cząber ogrodowy santoreggia (satureja montana mnie on kojarzy się z Chorwacją, na wapiennych skałkach sobie rosła.Muszę jej przynieść trochę kamieni ze Srebrnej Góry.Cząber i tymianek cytrynowy (thymus citroodorus) zostaną na oknie w kuchni bo kochają słońce.Zresztą mały tymianek w podwórkowym jest i jakoś w półcieniu daje sobie radę.
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Ewuś, pokażny zbiór roślin zgromadziłaś :shock: :shock: :shock: ja zacznie to wszytko kwitnąć,rozrośnie się :P
Twoja kamienica przypomina mi miejsce w jakim mieszkał mój brat w Krakowie...ale mimo wszystko lubiłam tam bywać mimo niedogodności
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aszko-już pewne efekty widać,to cieszy najbardziej. Kupuję byliny i to takie, którym odpowiadają warunki podwórkowego.Już się rozrastają.Tyle roślinek dostałam od Forumowiczów i od koleżanki z harcerstwa.
Aga-cieszę się,że nasionka rukoli już doszły, mam nadzieję,że i do Kogry także, chociaż do niej dalej.

Żurawce chcę dokupić koleżankę brunetkę.Lilie okrzepły i rosną w górę.Odętka rozwija kolejne kwiatuszki.Ostróżka w pełni rozkwitu.Z trzykrotek wirginijskichotwarta była tylko fioletowa,już w poniedziałek obok będzie wściekle różowa od Ady-mój dyplomant osobiście przywiezie z Wrocka.Marta wyłopatkuje żywokost biały i dojdzie do niebieskich z pod Nosalowego zakopiańskiego kompostu Olgi,ma też coś w szkółce przy okazji swoich zamówień mi nabyć-4 bodziszki i ew.pięcioklapowy dropiaty.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam po żurawkę,kupiłam, a przy okazji w tymże ogrodnictwie różową szałwię i pięciornik,który liście ma poziomkowe, kwiat czerwony a taki jak poziomkówki indyjskiej i na koniec kilka lwich paszcz po 80 gr sztuka.Podobno potem rozsiewają się same i mieszają kolorami.Czy ktoś spotkał już taki pięciornik? Czy macie doświadczenie z lwimi paszczami?Podobno po kwitnieniu trzeba je przyciąć. Więcej nie wiem nic.
Podwórkowy wzbogacił się o floksy białe z różowym środkiem, kroplika który ma być żółty w kropy brązowe i 3 dzwonki.W związku z tym na obiad kalafior .
Część nowych nabytków już posadziłam, idę sadzić resztę. Skwar wskazuje na ewentualną burzę. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

Ewuniu zakupy super, żurawka i szałwia ładnie sie rozrosną tylko ten pieciornik liscie mam mało pieciornikowate ??
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Isiu!Pięciornik zasadziłam na tej samej rabatce co poziomkówka tylko po przeciwnej stronie i jestem bardzo ciekawa ewentualnych owocków.Dalej jest duszno a burza nie nadeszła,podlewałam.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

EWUNIU po wczorajszej awarii na forum dzisiaj trzeba nadrabiać zaległości . Powotutku w podwórkowym robi się coraz weselej i kolorowo . Lwie paszcze przycinam na zimę . One się tak rozsiewają ,że głowa boli . Ewuniu a może byś chciała różową tawułkę japońską i wysiałam różowe odętki ,ale jeszcze mi nie wykiełkowały . Miłego wiaczoru ,a kamienicznik niech kupi 2 róże ostatecznie to jego kamienica
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Ewa, coraz ładniej u Ciebie :)
Ciesze się, że liliowiec zakwitł- znaczy przyjął się.....
W zeszłym roku dostałam inne kolory liliowców, od dwóch znajomych i parę odmian z wysyłkowego sklepu- w tym roku będą kwitły pierwszy raz, zobaczymy jakie będą kolorki :roll: Ładnie się rozrastają -co oznacza, że będę mogła się nimi z Tobą podzielić :lol:
Kocham lawendę :oops: :wink:
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Ewuniu, Ty chyba masz najszybszy ogródek na forum.
Jeszcze 2 miesiące temu - pustka z gruzami,
a teraz już kwiaty, grządki, za miesiąc może trawniczek kobiercowy?
Przywracasz powoli świetność okolicy.
Może Pan właściciel chciłaby wpuścić w koszty, puszkę farby "Hammerite na rdzę".
Bo nakłady remontowe, na podstawie faktury zakupu, odejmuje od przychodu z najmu.
Cmokasy pachnące królową słońca ( no, niech będzie - Purpuratem :;230)

Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo-cieszę się także,że zakwitł ten pierwszy liliowiec, ma już dwa nabrzmiałe kolejne pąki.Lilie też zakwitną niebawem.Teraz najważniejsze jakoś przeżyć do wtorku i wtorek-egzamin od 9 rano do 13.00 a po nim obrony prac na Studium Podyplomowym-jestem promotorem i ja się bardziej denerwuję od słuchaczy.Zależy mi,żeby im dobrze poszło.
Jadziu-dziś na plac poszłam po odętkę inną niż biała, ale nie było mojego pana ogrodnika,stąd zakup dzwonków, pięciornika, floksa białego z różowym środkiem i kroplika no i lwich paszcz w kolorach tęczy.Dzięki już wiem by je przyciąć po ,kwitnieniu.
Wieczornice przekwitają, nie widzę nasion.Może się same wysiały jak przebiega tamtędy pies?

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”