Baryczkowe Storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Drugi Phal. miał więcej zdrowych korzonków i ładne, jędrne liście.
Obrazek
Obrazek

Trzeci Phal. ma dziwne liście, wyglądające jak skrzydła samolotu, i zupełnie zdrowe korzonki, usunęłam kilka z nich, bo u podstawy były jakby zasuszone. Podejrzewam tu wpływ podlewania twardą wodą.
Obrazek
Obrazek

Co zrobiłam:

- wyjęłam z doniczek, dokładnie oczyściłam z podłoża, które wyrzuciłam,
- przejrzałam korzenie, chore i zgniłe usunęłam,
- zamoczyłam rośliny w wodzie z szarym mydłem na ok. 1godz.,
- zasypałam ranki po cięciach na korzonkach sypkim węglem drzewnym,
- zostawiłam do wysuszenia na zewnątrz (ok. 1,5 godz.),
- wymyłam dokładnie doniczki, ponieważ były wewnątrz zielone od glonów i mchu,
- posadziłam storczyki w nowym podłożu
- zamgławiłam listki spryskiwaczem.

Teraz roślinki stoją na parapecie (zewnętrznym), bo muszą przejść kwarantannę, a w domu nie mam już miejsca...
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Łukaszu, ten nalot to od szarego mydła. Zmyję je później.

Już słyszałam o roztworze piwa i nawet go stosuję czasami. Potwierdzam, że listki wyglądają od tego zdrowiej, są lśniące, poza tym zapach piwa odgania mojego wiecznego wroga- ziemiórki :twisted:

DAK- ja używam piwka dla storczyków zwykle, gdy ja nie dopiję i zostaje resztka. A nie odwrotnie :)

Dzięki Wam za odwiedziny mojego wątku :)
Pozdrawiam! Kamila
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kamilo kolekcję Phalaenopsisów masz wspaniałą.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kamilo, piękne masz storczyki :) Wspaniale się nimi opiekujesz :) Moje gratulacje. Ja niestety nie jestem taka dobra w ratowaniu choruszków... Co prawda straciłam tylko jednego, ale jeden z moich obecnych jakoś nie za dobrze wygląda...
No, ale doświadczenia każdego z nas mogą się przydać kolejnym storczykomaniakom ;)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu, Anetko- dziękuję!

Anetko- ja też straciłam kilka storczyków, dokładnie trzy. Jeden, który u mnie pięknie kwitł, i dwa z przeceny, praktycznie do uratowania, ale za mało wiedzy wtedy miałam.
Nie wiem czy używałaś biostymulatora- Asahi SL, ale ja czasem korzystam z niego i widzę poprawę, szczególnie u zdechlaczków. Polecam, bo dzięki niemu Phal. z jednym korzonkiem na łodydze wypuścił dwa keiki i sam zaczął wypuszczać korzonki i maleńki listek, choć już postawiłam nad nim krzyżyk.

A to kwiatek u keiki przy Phal. mojej Mamy, jest trochę inny niż przy pierwszym kwitnieniu, wtedy dolne płątki były białe jak reszta, a te są żółtawe:
Obrazek

Tutaj widać drugi pąk:
Obrazek
Pozdrawiam! Kamila
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Baryczka pisze: A to kwiatek u keiki przy Phal. mojej Mamy, jest trochę inny niż przy pierwszym kwitnieniu, wtedy dolne płątki były białe jak reszta, a te są żółtawe:
Obrazek[/URL]
Pewnie dopiero się otworzył i jeszcze nie do końca wybarwił. Za jakiś tydzien dostanie właściwej barwy. Mogło być też tak, że kwiaty które miał wcześniej traciły już wybarwienie po kwitnieniu i stąd ta różnica.
Baryczka pisze: Phal. z jednym korzonkiem na łodydze wypuścił dwa keiki
Keiki wypuszczają rośliny których losy są podzielone lub te które mają nagrzebane w genach (krzyżówki od 10 generacji wzwyż). Asahi się do tego nie przyczyniło.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz, mój Tato powiedział to samo co Ty, że kwiaty mogły stracić kolor, wyblaknąć. Z czasem zobaczymy jak ten będzie wyglądał, czy zjaśnieje.

A Asahi, moim zdaniem przyczyniło się, do wzmocnienia rośliny na tyle, by wytworzyła dwa keiki, a nie jedno. Do tego lepiej wyglądały listki, nabrały turgoru, właśnie po użyciu biostymulatora.
A właściwie czy to ważne? Może roślina wyczuła to, jak ja bardzo chcę, by przeżyła, i dlatego się wzmocniła...
Pozdrawiam! Kamila
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Baryczka pisze:A Asahi, moim zdaniem przyczyniło się, do wzmocnienia rośliny na tyle, by wytworzyła dwa keiki, a nie jedno.
Z tym się nie zgodzę, poczytaj ten artykuł http://www.ppjw.pl/pliki/owk102007.pdf oraz http://www.asahi.pl/ogolne.html
Baryczka pisze:Do tego lepiej wyglądały listki, nabrały turgoru, właśnie po użyciu biostymulatora.
Właśnie tak przede wszystkim działa ten preparat
Baryczka pisze:A właściwie czy to ważne?
Bardzo ważne by ktoś po przeczytaniu tego co napisałaś sobie nie pomyślał, że jeśli użyje Asahi to mu się pojawią keiki, albo jeśli użje Asahi na roslinie która ma jedno keiki to się pokaże drugie. Mówiac coś niewinnie mozna kogoś wprowadzić niechcący w błąd. Także trzeba ważyć słowa by dzielić się informacjami, a nie wprowadzac w błąd przez domysły.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Łukaszu, dziękuję za zwrócenie uwagi. Będę bardziej uważać na to co piszę, by nie wprowadzić nikogo w błąd, ani by moje posty nie wyglądały na kryptoreklamę.

Dzięki Tobie stwierdziłam, że skoro nie Asahi pomogło storczykowi, to wychodzi na to, że mam dobrą rękę do kwiatów i w tym temacie jestem lepsza niż myślałam :)
Pozdrawiam! Kamila
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Baryczka pisze:wychodzi na to, że mam dobrą rękę do kwiatów i w tym temacie jestem lepsza niż myślałam :)
O właśnie!I tego się trzymajmy :D:D:D Samych takich sukcesów i ich mnożenia:P
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super :) Właśnie dlatego lubię to forum!
Dzięki!
Pozdrawiam! Kamila
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Taaaa...to sobie posłodziliście ;)
Kamilko, a jak używasz tego preparatu? Podkuszona waszymi opiniami postanowiłam go kupić w najbliższym czasie.
Teraz tylko instrukcji obsługi potrzebuję ;) Najlepiej takiej łopatologicznej ;)
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Szamanka pisze:Taaaa...to sobie posłodziliście ;)
Kamilko, a jak używasz tego preparatu? Podkuszona waszymi opiniami postanowiłam go kupić w najbliższym czasie.
Teraz tylko instrukcji obsługi potrzebuję ;) Najlepiej takiej łopatologicznej ;)
Szamanka pisze:jeden z moich obecnych jakoś nie za dobrze wygląda...
Czy jest w tak ciężkim stanie, ze wymaga użycia Asahi?
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Jak już wspominałam - skusiły mnie wasze opinie. Zupełnie nie wiem jak się stosuje ten preparat, tym bardziej nie wiem w jakim stanie musi być roślina by ją poddać jego działaniom... Oświecenia potrzebuję.
Jeden ze storczyków nie wygląda dobrze...ma 3 liście, największy zżółkł... Nie ma też liścia sercowego... Tak jakby mu nie wyrósł w ogóle..
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Wrzuć zdjęcia zobaczymy co i jak.

A odnośnie Asahi to przeczytaj sobie ulotkę dołączoną do preparatu. Można ja przeczytaj tutaj: http://www.asahi.pl/pdf/asahi.pdf
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”