Ciasta Bogusi
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
38.Ciasto ucierane z truskawkami
składniki
11/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 kg truskawek
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania blaszki
Przyrządzanie
Jajka ubić z cukrem do tego wsypać mąkę z proszkiem -przesianą i wymieszać
Wlać olej i ucierać .Gdy masa jest jednolita wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą małą blaszkę ,a ciasto wyłożyć truskawki .
Ciasto wkładam do mocno nagrzanego piekarnika i po 5 min zmniejszam temperaturę na 180 st ...piekę 40 min i po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem .fotka póżniej :P
składniki
11/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 kg truskawek
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania blaszki
Przyrządzanie
Jajka ubić z cukrem do tego wsypać mąkę z proszkiem -przesianą i wymieszać
Wlać olej i ucierać .Gdy masa jest jednolita wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą małą blaszkę ,a ciasto wyłożyć truskawki .
Ciasto wkładam do mocno nagrzanego piekarnika i po 5 min zmniejszam temperaturę na 180 st ...piekę 40 min i po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem .fotka póżniej :P
Bogusiu mamy podobne przepisy na ciasta.Różnica taka,że ja daję masło a Ty olej lub margarynę.Sprobuję tak jak Ty polecasz.(czyli olej).Jutro będę piekła i powiem Ci jak wyszło.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
Wisienko, nie wiem, czy mogę się tu rządzić w królestwie Bogusi,
ale własnie wczoraj robiłam na urodziny swój sprawdzony sernik na zimno z truskawkami, który co roku w mojej rodzinie robi furorę.
Ucieram 1 kostkę margaryny z 6 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Jak masa jest puszysta dodaję po trochę na przemian 6 żółtek i 1 kg białego serka śmietankowego (zwykły biały ser trzeba zmielić). Ważne: temperatura margaryny i sera musi być taka sama, bo inaczej masa może się zważyć. Następnie wlać do masy 2 galaretki rozpuszczone w minimalnej ilości wody (jak jest bardzo gorąco, to nawet 3 galaretki) . Ja na końcu dodaję jeszcze do tego białka ubite na sztywno. Potem po zastygnięciu wychodzi taki sernik - pianka.
Dużą tortownicę wykładam herbatnikami (typu Petitki). Na wylaną masę w tortownicy układam owoce i całość wkładam do lodówki. Jak masa zastygnie, na owoce wylewam galaretkę.
Potem jeszcze trzeba poczekać aż galaretka zastygnie. Pyszne! Polecam!
ale własnie wczoraj robiłam na urodziny swój sprawdzony sernik na zimno z truskawkami, który co roku w mojej rodzinie robi furorę.
Ucieram 1 kostkę margaryny z 6 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Jak masa jest puszysta dodaję po trochę na przemian 6 żółtek i 1 kg białego serka śmietankowego (zwykły biały ser trzeba zmielić). Ważne: temperatura margaryny i sera musi być taka sama, bo inaczej masa może się zważyć. Następnie wlać do masy 2 galaretki rozpuszczone w minimalnej ilości wody (jak jest bardzo gorąco, to nawet 3 galaretki) . Ja na końcu dodaję jeszcze do tego białka ubite na sztywno. Potem po zastygnięciu wychodzi taki sernik - pianka.
Dużą tortownicę wykładam herbatnikami (typu Petitki). Na wylaną masę w tortownicy układam owoce i całość wkładam do lodówki. Jak masa zastygnie, na owoce wylewam galaretkę.
Potem jeszcze trzeba poczekać aż galaretka zastygnie. Pyszne! Polecam!
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4094
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Strefa 6a
Aniu - dziękuję za przepis.
A co masz na myśli pisząc o serku śmietankowym?
O taki homogenizowany Ci chodzi?
Kurcze - trochę obawiam się tego zważenia, bo zależy mi, żeby jak najlepiej
wypaść (jutro wizyta ważnych gości, a wiadomo, że jak człowiekowi bardzo
zależy to akurat coś mu nie wychodzi ).
Znalazłam już na forum przepis bez jajek i teraz mam dylemat, który robić.
Zwłaszcza, że nie mam czasu na próby.
A co masz na myśli pisząc o serku śmietankowym?
O taki homogenizowany Ci chodzi?
Kurcze - trochę obawiam się tego zważenia, bo zależy mi, żeby jak najlepiej
wypaść (jutro wizyta ważnych gości, a wiadomo, że jak człowiekowi bardzo
zależy to akurat coś mu nie wychodzi ).
Znalazłam już na forum przepis bez jajek i teraz mam dylemat, który robić.
Zwłaszcza, że nie mam czasu na próby.
Pozdrawiam serdecznie
W sprzedaży dostępny jest biały "ser śmietankowy". Nie pamiętam firmy, ja kupuję taki w białej folii z czerwonym napisem. To jest biały ser zmielony; łatwiej jest taki użyć w przepisie, bo nie musisz go już mielić i masa jest bardzo gładka. Jak nie ma takiego to homogenizowany też będzie dobry.
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
Miałam zrobić zdjęcie mojego sernika, ale nie zdążyłam, bo już go nie ma
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
CIASTO MAJONEZOWE
SKŁADNIKI:
5 jaj
1 szklanka cukru
1szklanka majonezu
1 olejek zapachowy
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja(całe),cukier
majonez i olejek dokładnie zmiksować, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia starannie wymieszać.
Średnią prostokątną blachę nasmarować tłuszczem i posypać mąką.
Wylać na nią ciasto i piec ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180st i nie zaglądamy przez pierwsze 30 min pieczenia.
SKŁADNIKI:
5 jaj
1 szklanka cukru
1szklanka majonezu
1 olejek zapachowy
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja(całe),cukier
majonez i olejek dokładnie zmiksować, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia starannie wymieszać.
Średnią prostokątną blachę nasmarować tłuszczem i posypać mąką.
Wylać na nią ciasto i piec ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180st i nie zaglądamy przez pierwsze 30 min pieczenia.
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Ciasto majonezowe jest bardzo smaczne puszyste i wilgotne. Smak majonezu jest zupełnie nie wyczuwalny to ciasto przypomina w smaku babkę piaskową tyle że nie jest takie suche. Robi się je szybko i zawsze się udaje. Ja używam zawsze firmowego tłustego majonezu (nie odtłuszczonego ).
Można zrobić wersję kokosową należy wtedy dodać o jedno jajo więcej i do masy wsypać 0.5 szkl wiórek kokosowych.
Można zrobić wersję piegus i podobnie dodać o jedno jajo więcej i 0.5 szkl suchego maku.
Można zrobić wersję kokosową należy wtedy dodać o jedno jajo więcej i do masy wsypać 0.5 szkl wiórek kokosowych.
Można zrobić wersję piegus i podobnie dodać o jedno jajo więcej i 0.5 szkl suchego maku.