Paproć,paprotka domowa - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pszubart
100p
100p
Od: 20 cze 2006, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Paprocie mogą żółknąć i schnąć, kiedy stoją w miejscu silnie nasłonecznionym.
Będąc roślinami leśnymi potrzebują rozproszonego światła, a więc stanowiska półcienistego.
:)
Pozdrawiam wszystkich.
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzisiaj rozmawiałam z siostrą o paprociach jej też usychały ,wiec zmieniła im ziemię i podcieła korzenie .Mówi,że odbiły i są ładniejsze
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
baszalotta
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 maja 2007, o 16:32
Kontakt:

Re: Ach ta paprotka:(

Post »

Przemo pisze:Myślę że raz na tydzień wystarczy jak ja podlejesz (ja podlewam na podstawek -do pełna raz w tygodniu- tyle że jest wysokawy
to paprotki nie należy podlewać "z góry", tylko od spodu?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Można podlewać z góry ale ja osobiście mam wysoki podstawek i lepsze efekty uzyskuję podlewając na podstawek bynajmniej nie zaleję rośliny. :D :D :D
Awatar użytkownika
baszalotta
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 maja 2007, o 16:32
Kontakt:

Post »

ach tak, rozumiem.
Już myslałam, że lejąc z góry, psuję swoją paprotkę ;)
:D :D :D
x-C-j
---

Post »

Możesz ją nawet codziennie zraszać paprocie kochają wilgotne powietrze. Do podstawka możesz nasypać cienką warstwę keramzytu to też zwiększy wilgotność. :D :D :D
mmarzena
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2007, o 21:51

Post »

A moją młodą paprotkę przekręciłam delikatnie w doniczce oraz dosypałam ziemi (bo mi się wzorek na doniczce nie zgadzał) i od tego momentu (a było to ok. 4 tygodnie temu) zauważyłam,że nowy zwinięty listek,który miała na początku,nie rozwinął się ani o milimetr,nie wypuszcza żadnych nowych listków,a te kilka, które miała tracą intensywną zieleń.Dwa razy podlałam odżywką do paproci. I co, czekać?
x-C-j
---

Post »

mmarzena pisze:A moją młodą paprotkę przekręciłam delikatnie w doniczce oraz dosypałam ziemi (bo mi się wzorek na doniczce nie zgadzał) i od tego momentu (a było to ok. 4 tygodnie temu) zauważyłam,że nowy zwinięty listek,który miała na początku,nie rozwinął się ani o milimetr,nie wypuszcza żadnych nowych listków,a te kilka, które miała tracą intensywną zieleń.Dwa razy podlałam odżywką do paproci. I co, czekać?
Może ją ukręciłaś a bynajmniej naruszyłaś system korzeniowy - jeśli dobrze zrozumiałem że przekręciłaś paprotkę będącą w ziemi, jeśli tak to proponuję ją wyjąć z doniczki roztrzęś bryłę korzeniową i zobaczyć jak to wygląda po czy ponownie posadzić i czekać. :D :D :D
mmarzena
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2007, o 21:51

Post »

:lol: :lol: :lol: nie żebym ją chciała ukręcić,odwróciłam ją do góry nogami,trochę ziemi się wysypało,zrobił się luzik i wtedy ją ładnie ustawiłam (bo wiesz,ten wzorek) i dosypałam ziemi i wszystko było cudnie;aten zaczęty listek już zdążył uschnąć, ale, ale ... jest nowy,nieśmiało zwinięty, może coś z tego będzie...
x-C-j
---

Post »

Po prostu naruszając ją tzn. wyjmując z doniczki zakłóciłaś jej normalny rozwój( w fazie rozwijania liści naruszyłaś bryłę korzeniową) i przez to ten mały listek się nie rozwinął ale paprocie dość szybko się aklimatyzują po przesadzeniu więc powinna ruszyć do wzrostu. :D :D :D Codziennie ją zraszaj letnią, odstaną wodą a na podstawek daj keramzyt lub żwirek. :D :D :D
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Ależ macie piękne paprocie:) Pozazdrościć.
A ja znów , po raz ktoryś zaczynam kupowac paprotki. Mam juz 2. Szukam szczególnie królewskiej i takiej o baardzo długich pędach. oraz takiej kedzierzawej.( chyba widzialam tutaj u kogoś taką) Ale jakoś w sklepach nie udało mi się ich znaleźć na razie :x .
Czesto zmienialam mieszkania. W jednych paprotki i inne kwiaty też rosły jak szalone, zdrowe, piękne. W innych, ( w obecnym mieszkaniu), mimo pielegnacji ciagle mi rosliny chorują.
Ale przede mna ostatnia przeprowadzka, już do swojego domku i chciałabym bardzo mieć już ładne paprocie i fiołeczki.
Mam nadzieję że się uda :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
bunia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 6 maja 2007, o 16:28

Post »

Miiriam - głowa do góry!
Po przeprowadzce, już w swoim domku paprotki i inne kwiatki poczują sie dobrze i odźwięczą się za Twoją opiekę i pielęgnację. Moje paprotki też początkowo nie chciały mi rosnąć(pisałam o nich wcześniej). Teraz rosną same jak szalone, moja pielęgnacja to tylko regularne podlewanie i latem parę razy jakiś nawóz kwiatowy.
Wszystko Ci się uda, bedziesz miała swoje wymarzone kwiatki :D
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki buniu. dziś kupilam 3 nowe. ( hmm) Taka kedzierzwą ( na odratowanie za 4 zł. ) i 2 inne rodzaje. W tamtym tygodniu we śwrodę je oglądałam, były po 10 zł. jedna. Dziś była promocja, dałam 10 zł za dwie, w podwójnych doniczkach, ładnych zielonych. Ciekawe jak będą rosły?
Ale królewskiej i tej z długimi pędami ( może wiecie, jaką ma nazwę) dalej nie udało mi się kupić. ani dostać :x
Pozdrawiam was z deszczowej dziś Małopolski.
Awatar użytkownika
bunia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 6 maja 2007, o 16:28

Post »

...będą, będą rosły, Dzięki Twojej opiece na pewno "wyjdą na ludzi" :D :D :D :P
a swoja drogą gdzie Wy kupujecie tak tanio?
Ja jak patrzę to 20zł, 30zł albo jeszczę więcej za kwiatka. Chętnie bym coś nowego zakupila, ale zaraz przeliczam, że trzeba kupić cos bardziej niezbędnego i muszę zrezygnować :( :(
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem buniu, znam ten ból. Kończe własnie budowe domu, opłacam mieszkanie.. i uwierz mi , jak tydzień temu te paprotki były po 10 zł,to zrezygnowałam z bólem ,... Te kupiłam w Tesco, a jeszcze inną w Obi. ale jakby były takie drogie to pewno bym nie kupiła.
Wiesz co, jak sie rozrosną i bedziesz jeszcze chciała ( no ale to potrwa trocszke, ) to podziele się sadzonkami. Tylko sama się przypomnij, bo ja mogę zapomnieć. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”